Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020

Εκρήξεις Βηρυτός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Λίβανος

Πάνω από 100 νεκροί και 4.000 τραυματίες

5 Αυγούστου 2020 19:06
Εκρήξεις Βηρυτός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Λίβανος
Αρθρογράφος: Γιάννης Κυριακόπουλος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ATHENSMAGAZINE.GR

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press σε επείγον τηλεγράφημά του το απόγευμα της Τετάρτης μετέδωσε ότι η κυβέρνηση του Λιβάνου έθεσε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων, μετά και τις πολύνεκρες εκρήξεις που σημειώθηκαν ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα στο λιμάνι της Βηρυτού.

Σύμφωνα με το AP, η κυβέρνηση παραχωρεί άμεσα στο στρατό πλήρη εξουσία, στην πρωτεύουσα της Βηρυτού. Η απόφαση ελήφθη κατόπιν συνεδρίασης του λιβανέζικου Υπουργικού Συμβουλίου, όπως μετέδωσε η ίδια πηγή.

Μετά και την εξέλιξη αυτή, επιβεβαιώθηκαν προγενέστερες αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση έθεσε σε αυστηρό κατ' οίκον περιορισμό αδιευκρίνιστο αριθμό αξιωματούχων του λιμένα της Βηρυτού. Ενώ, θρίλερ επικρατεί με το πλοίο που μετέφερε τη νιτρική αμμωνία.

Οι τελευταίοι υπόκεινται πλέον σε έρευνα για τις συνθήκες, υπό τις οποίες βρίσκονταν επί χρόνια αποθηκευμένοι στο λιμάνι της Βηρυτού τουλάχιστον 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου.

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 113 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού και δεκάδες άλλοι αγνοούνται, σύμφωνα με τον νέο απολογισμό που έδωσε το απόγευμα της Τετάρτης στη δημοσιότητα ο υπουργός Υγείας Χαμάντ Χασάν. Από την τεράστια έκρηξη, τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Έκρηξη Βηρυτό: Χάθηκε ολόκληρο κομμάτι γης - Τα συγκλονιστικά βίντεο και εικόνες της τραγωδίας

Συγκλονίζουν οι εικόνες από τη Βηρυτό, με την πρωτεύουσα του Λιβάνου να έχει ισοπεδωθεί κατά ένα μεγάλο μέρος μετά τη χθεσινή τεράστια έκρηξη που προκλήθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμα συνθήκες στο λιμάνι της πόλης. Συνεργεία με διασώστες ψάχνουν για εγκλωβισμένους στα συντρίμμια της πόλης

Ο μέχρι τώρα απολογισμός είναι πάνω από 100 νεκροί και τουλάχιστον 4.000 τραυματίες, θεωρείται βέβαιο όμως πως ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί σημαντικά.

250.000 πολίτες άστεγοι λόγω της έκρηξης

Τουλάχιστον 250.000 άνθρωποι είναι πια άστεγοι. Οι υπηρεσίες της πόλης εργάζονται εντατικά προκειμένου να εξασφαλίσουν στον πληθυσμό καταφύγιο, τροφή και νερό. Ο Αμπούντ δήλωσε ότι τουλάχιστον δέκα πυροσβέστες έχουν πεθάνει από τις εκρήξεις.

Τα συνεργεία διάσωσης εξακολουθούν να αναζητούν ανθρώπους παγιδευμένους στα ερείπια κοντά στο λιμάνι ενώ οι υλικές ζημιές σε μια πρώτη εκτίμηση ξεπερνούν τα 3 έως 5 δισεκατομμύρια. Aνάμεσα στους νεκρούς υπάρχει και μία Ελληνίδα, ενώ τουλάχιστον δύο συμπατριώτες μας είναι τραυματίες.

Σύμφωνα με δήλωση του πρωθυπουργού του Λιβάνου, εξερράγησαν πάνω από 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου προκαλώντας το χάος που παρακολούθησε μέσω ερασιτεχνικών βίντεο ολόκληρη η υφήλιος.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η ποσότητα αυτή βρισκόταν στην αποθήκη για τουλάχιστον έξι χρόνια. «Είναι απαράδεκτο το ότι φορτίο νιτρικού αμμωνίου, ποσότητα που εκτιμάται πως ανερχόταν σε 2.750 τόνους, βρισκόταν επί έξι χρόνια παρατημένο σε αποθήκη χωρίς μέτρα προφύλαξης», στηλίτευσε ο Χασάν Ντιάμπ ενώπιον του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας της χώρας που συγκλήθηκε εκτάκτως χθες βράδυ. Το νιτρικό αμμώνιο είναι χημικό λίπασμα που χρησιμοποιείται και για την κατασκευή βομβών.

Tο νιτρικό αμμώνιο είναι χημικό λίπασμα, που όμως χρησιμοποιείται επίσης για την κατασκευή βομβών. «Δεν θα αναπαυθούμε προτού βρούμε τον υπεύθυνο για αυτό που έγινε ώστε να λογοδοτήσει» για την πολύνεκρη καταστροφή», δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου.

Bίντεο με την έκρηξη από διάφορες οπτικές γωνίες:

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share