Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Έκρηξη Βηρυτό: Χάθηκε ολόκληρο κομμάτι γης - Τα συγκλονιστικά βίντεο και εικόνες της τραγωδίας

Θρήνος πάνω από τα συντρίμμια

5 Αυγούστου 2020 16:05
Έκρηξη Βηρυτό: Χάθηκε ολόκληρο κομμάτι γης - Τα συγκλονιστικά βίντεο και εικόνες της τραγωδίας
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Συγκλονίζουν οι εικόνες από τη Βηρυτό, με την πρωτεύουσα του Λιβάνου να έχει ισοπεδωθεί κατά ένα μεγάλο μέρος μετά τη χθεσινή τεράστια έκρηξη που προκλήθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμα συνθήκες στο λιμάνι της πόλης. Συνεργεία με διασώστες ψάχνουν για εγκλωβισμένους στα συντρίμμια της πόλης

Ο μέχρι τώρα απολογισμός είναι πάνω από 100 νεκροί και τουλάχιστον 4.000 τραυματίες, θεωρείται βέβαιο όμως πως ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί σημαντικά.

250.000 πολίτες άστεγοι λόγω της έκρηξης

Τουλάχιστον 250.000 άνθρωποι είναι πια άστεγοι. Οι υπηρεσίες της πόλης εργάζονται εντατικά προκειμένου να εξασφαλίσουν στον πληθυσμό καταφύγιο, τροφή και νερό. Ο Αμπούντ δήλωσε ότι τουλάχιστον δέκα πυροσβέστες έχουν πεθάνει από τις εκρήξεις.

Τα συνεργεία διάσωσης εξακολουθούν να αναζητούν ανθρώπους παγιδευμένους στα ερείπια κοντά στο λιμάνι ενώ οι υλικές ζημιές σε μια πρώτη εκτίμηση ξεπερνούν τα 3 έως 5 δισεκατομμύρια. Aνάμεσα στους νεκρούς υπάρχει και μία Ελληνίδα, ενώ τουλάχιστον δύο συμπατριώτες μας είναι τραυματίες.

Σύμφωνα με δήλωση του πρωθυπουργού του Λιβάνου, εξερράγησαν πάνω από 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου προκαλώντας το χάος που παρακολούθησε μέσω ερασιτεχνικών βίντεο ολόκληρη η υφήλιος.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η ποσότητα αυτή βρισκόταν στην αποθήκη για τουλάχιστον έξι χρόνια. «Είναι απαράδεκτο το ότι φορτίο νιτρικού αμμωνίου, ποσότητα που εκτιμάται πως ανερχόταν σε 2.750 τόνους, βρισκόταν επί έξι χρόνια παρατημένο σε αποθήκη χωρίς μέτρα προφύλαξης», στηλίτευσε ο Χασάν Ντιάμπ ενώπιον του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας της χώρας που συγκλήθηκε εκτάκτως χθες βράδυ. Το νιτρικό αμμώνιο είναι χημικό λίπασμα που χρησιμοποιείται και για την κατασκευή βομβών.

Tο νιτρικό αμμώνιο είναι χημικό λίπασμα, που όμως χρησιμοποιείται επίσης για την κατασκευή βομβών. «Δεν θα αναπαυθούμε προτού βρούμε τον υπεύθυνο για αυτό που έγινε ώστε να λογοδοτήσει» για την πολύνεκρη καταστροφή», δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου.

Bίντεο με την έκρηξη από διάφορες οπτικές γωνίες:

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share