Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020

Ιός Δυτικού Νείλου: Δεύτερος νεκρός στη χώρα μας

Κατέληξε γυναίκα στις Σέρρες

3 Αυγούστου 2020 15:28
Ιός Δυτικού Νείλου: Δεύτερος νεκρός στη χώρα μας
Αρθρογράφος: Γιάννης Κυριακόπουλος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ATHENSMAGAZINE.GR

Μια γυναίκα έχασε τη ζωή της «χτυπημένη» από τον ιό του Δυτικού Νείλου στις Σέρρες. Σύμφωνα με πληροφορίες του diktyotv.gr, πρόκειται για ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία διαγνωστεί την προηγούμενη εβδομάδα.

Από τα 3 κρούσματα που είχαν διαγνωσθεί μέχρι στιγμής, μία νεκρή καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα και μία σήμερα (03/08). Σύμφωνα με το νομίατρο Σερρών, κ.Αναστάσιο Αναστασιάδη, ήδη έχει ξεκινήσει ψεκασμός στην περιοχή. Παράλληλα, συστήνει σε όλους να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Τα 10 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Καρδίτσας, Καβάλας, Σερρών, Πιερίας, και Ανατολικής Αττικής. Θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (σ.σ. και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας), αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Τα συμπτώματα

Οι φορείς του ιού με ήπια συμπτώματα συνήθως εκδηλώνουν: πυρετό, πονοκέφαλο, γενικευμένη αδυναμία/καταβολή, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις. Παράλληλα, μπορεί να παρουσιαστούν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (ναυτία, έμετοι, διάρροιες, ανορεξία, κοιλιακός πόνος), δερματικά εξανθήματα και διόγκωση των λεμφαδένων.

Στην περίπτωση που οι ασθενείς εκδηλώσουν τη σοβαρή μορφή της νόσου (λιγότερο του 1%) προσβάλλεται το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση). Τα συμπτώματα της σοβαρής μορφής μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, δυσκαμψία αυχένα, διαταραχές επιπέδου συνείδησης και συμπεριφοράς (απάθεια, λήθαργο, αποπροσανατολισμό, σύγχυση, κώμα), νευρολογικά συμπτώματα (αστάθεια, διαταραχές βάδισης και κινητικότητας, τρέμουλο, σπασμούς, παραλύσεις), σοβαρή μυϊκή αδυναμία και διαταραχές όρασης.

Σημειώνεται ότι έπειτα από τσίμπημα κουνουπιού που είναι μολυσμένο, τα συμπτώματα εκδηλώνονται συνήθως ύστερα από δύο έως 14 μέρες.

Συμβουλές για την προστασία από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ δεν υπάρχει εμβόλιο για τον ιό του Δυτικού Νείλου. Ωστόσο, υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο μιας μόλυνσης.

Συγκεκριμένα προτείνεται η αποφυγή του τσιμπήματος από κουνούπια με τους εξής τρόπους:

  • Φοράμε κατάλληλα ενδύματα που καλύπτουν όσο το δυνατόν το σώμα.
  • Ψεκαζόμαστε με εντομοαπωθητικά στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα.
  • Προσέχουμε τις ώρες που συνήθως τσιμπούν τα κουνούπια. Τα περισσότερα είδη κουνουπιών που μεταφέρουν τον ιό εμφανίζουν μεγαλύτερη δραστηριότητα και τσιμπούν κυρίως από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.
  • Κάνουμε συχνά μπάνιο για την απομάκρυνση του ιδρώτα.

Όσον αφορά την αποφυγή κουνουπιών στο σπίτι ο ΕΟΔΥ προτείνει: Αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες που εμποδίζουν τη δίοδο κουνουπιών), xρήση κουνουπιέρας κατά τη διάρκεια του ύπνου, xρήση εντομοκτόνων στον αέρα, χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, καλό κούρεμα γρασιδιού, απομάκρυνση του στάσιμου νερού και πότισμα κατά προτίμηση τις πρωινές ώρες.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share