Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Και να ήταν μόνο ο κορωνοϊός: Πρώτος θάνατος από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα

Στα 10 τα κρούσματα

30 Ιουλίου 2020 19:24
Και να ήταν μόνο ο κορωνοϊός: Πρώτος θάνατος από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ίσως να ευχόμαστε στο τέλος να υπήρχε... μόνο ο κορωνοϊός, αφού έχουμε επίσημα πια και τον πρώτο θάνατο από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην χώρα μας για το 2020, μαζί με δέκα κρούσματα.

Ειδικότερα, δέκα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και ένας θάνατος σε ασθενή ηλικίας άνω των 80 ετών, με υποκείμενα νοσήματα έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα από την αρχή της περιόδου 2020, μέχρι σήμερα, σύμφωνα με εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου του ΕΟΔΥ, ο οποίος επισημοποίησε τα σχετικά δημοσιεύματα.

Τα εννέα από τα 10 συνολικά κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/καιοξεία χαλαρή παράλυση) και ένα είχε ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχε εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Τα 10 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Καρδίτσας, Καβάλας, Σερρών, Πιερίας, και Ανατολικής Αττικής. Θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας), αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Κορωνοϊός: «Χτενίζει» ΜΜΜ και beach bars η κυβέρνηση

Την απόφαση να «χτενίζει» τα ΜΜΜ, τα beach bars και τα κλαμπ πήρε η κυβέρνηση, με τους ελέγχους να γίνονται ολοένα εντονότεροι λόγω κορωνοϊού, κάτι που έγινε γνωστό μετά την τηλεδιάσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τα σκληρά μέτρα να μη λαμβάνονται ακόμη, πιθανώς για να αποφευχθούν αρνητικές οικονομικές συνέπειες.

Μάλιστα κατόπιν συνεννόησης με την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών θα καταβληθεί προσπάθεια να γίνουν ταχύτερες οι συνδέσεις παρά τον Αύγουστο, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός. Αυτό θα γίνει μέσω της πύκνωσης των δρομολογίων. Παράλληλα θα υπάρξουν αυστηροί έλεγχοι για την υποχρεωτική χρήση μάσκας. Επιπλέον άνδρες της αστυνομίας θα βρίσκονται 24 ώρες το 24ωρο στο Μετρό για να επιτηρούν εάν οι πολίτες φορούν υποχρεωτικά τη μάσκα.

Από την άλλη πλευρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολή για πραγματοποίηση τηλεδιάσκεψης τρεις φορές την εβδομάδα ακόμα και μέσα στον Αύγουστο. Ακόμη ο πρωθυπουργός παρότρυνε τους ειδικούς να «χτυπήσουν» εγκαίρως το καμπανάκι κινδύνου για τη διασπορά του κορωνοϊού. Παράλληλα δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο στις επόμενες ενημερώσεις από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά να συμμετέχει και λοιμωξιολόγος.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share