Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Εξετάζεται η χρήση μάσκας παντού! Έρχεται η χρησιμοποίησή της, στους δημόσιους χώρους; (Video)

Οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» - Φόβοι για δεύτερο κύμα

30 Ιουλίου 2020 09:45
Κορωνοϊός: Εξετάζεται η χρήση μάσκας παντού! Έρχεται η χρησιμοποίησή της, στους δημόσιους χώρους; (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Ανησυχία στην κυβέρνηση, αλλά και τους ειδικούς, έχει προκαλέσει η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των εκκλησιών και των χώρων εργασίας, φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση.

Οι λοιμωξιολόγοι «πιέζουν» για νέα μέτρα, φοβούμενοι τη διασπορά και ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας. Η κυβέρνηση ήδη έχει επεκτείνει σχεδόν παντού τη χρήση μάσκας, ενώ οι έλεγχοι για συνωστισμό είναι συνεχείς και τα πρόστιμα αυστηρά.

Μιλώντας στο OPEN η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού εμφανίστηκε ανησυχία της για τα αυξημένα κρούσματα, ενώ επέμεινε στη χρήση της της μάσκας σε όλους τους δημόσιους χώρους, εξωτερικούς και εσωτερικούς.

«Πρέπει να παρθούν και επιπλέον μέτρα, όπως η εξ αποστάσεως εργασία και ο καθορισμός μικρών ομάδων με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή, ώστε να ελέγξουμε τη μετάδοση του ιού και να μπορεί να γίνει εύκολα η ιχνηλάτησή του», σημείωσε η κυρία Λινού.

Η ίδια τόνισε πως «είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι εμφανίζεται σε νέους ανθρώπους, γι’ αυτό πρέπει να καλλιεργήσουμε τη σύνεση, τη σύμπνοια και τη συνεργασία. Κυρίως να δούμε πως θα καταπολεμήσουμε την καινούργια εμφάνιση του ήδη παλιού εχθρού».

Παράλληλα, η Αθηνά Λινού σημείωσε πως «όλες οι χώρες σχοινοβατούν ανάμεσα στην προστασία της υγείας και στην προστασία της οικονομίας».

Οι ειδικοί δηλώνουν ανήσυχοι με το γεγονός ότι τα κρούσματα αυξάνονται. Ωστόσο, αν και τα πρώτα μέτρα ανακοινώθηκαν χτες, δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και νέα. Όπως ανακοινώθηκε προχθές, μάσκα θα πρέπει να φορούν υποχρεωτικά όσοι επισκέπτονται καταστήματα λιανικού εμπορίου και τροφίμων, ΔΕΚΟ, τράπεζες, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής. Σχεδόν σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται και η παράταση της απαγόρευσης των πανηγυριών και έως το τέλος Αυγούστου.

«Η κατάσταση είναι προς το παρόν υπό έλεγχο, αλλά σίγουρα ανησυχητική», δήλωσε στην Καθημερινή ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ Νικόλαος Σύψας, τονίζοντας ότι «είναι σαν να βρισκόμαστε σε έναν λεπτό πάγο που μπορεί ανά πάσα στιγμή να σπάσει. Ειδικά εάν συνεχιστούν τα φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρούνται κυρίως από νέους».

Όπως εξηγεί, τα κρούσματα στις μεγάλες πόλεις έχουν σημάνει συναγερμό, με δεδομένο ότι πρόκειται για πυκνοκατοικημένες περιοχές στις οποίες μπορεί να γίνει γρήγορα διασπορά του ιού από ένα κρούσμα.

Χτες η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, εξέφρασε την ανησυχία της από την αύξηση των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τη διασπορά σε όλη σχεδόν τη χώρα. «Μπορεί να φαίνονται ελάχιστα τα κρούσματα στο σύνολο των 4 εκατ. πολιτών της Αττικής, ωστόσο το κάθε κρούσμα από αυτά μπορεί να έχει πίσω του άλλα 10 ασυμπτωματικά κρούσματα και αν έχει και πολλές επαφές, αυτά θα πολλαπλασιαστούν» σημείωσε.

Πέραν κάθε αμφιβολίας, στην κυβέρνηση ήδη έχουν το ένα βλέμμα στραμμένο στον 15Αύγουστο. «Προς το παρόν υπάρχει μια ισχυρή σύσταση και είμαστε σε συνεννόηση με την Εκκλησία της Ελλάδας, που έχει επιδείξει πολύ υπεύθυνη στάση.

Όσο πλησιάζουμε στο Αύγουστο, που όπως ξέρουμε όλοι, υπάρχουν πολλές και σημαντικές θρησκευτικές γιορτές, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα συγχρωτισμού. Δεν πάρθηκε ακόμη καμία απόφαση από την επιτροπή των ειδικών που να μας λέει εφαρμόστε υποχρεωτική χρήση μάσκας στις εκκλησίες μας. Περιμένουμε. Αν αυτό είναι η εισήγηση των ειδικών, θα την ακολουθήσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Οι περιοχές που βρίσκονται στο “κόκκινο”

Από την ιχνηλάτηση των αυξανόμενων κρουσμάτων στην Αθήνα, εκ των οποίων το 72% ‘μοιράζεται’ στο κέντρο της πόλης, τα δυτικά προάστια και περιοχές της Δυτικής Αττικής, προκύπτει ότι ένα σημείο επαφής όπως είναι η λαϊκή αγορά ή μία κοινωνική εκδήλωση αρκεί για να λειτουργήσει ως εστία μετάδοσης του κορονοϊού.

Τουλάχιστον 122 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, από τις συνολικά 170 και πλέον, βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές της Αττικής και εκεί εστιάζουν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι ώστε να αποσαφηνιστεί η έκταση της διασποράς.

Στην Αττική χθες, Τετάρτη, εντοπίστηκαν επιπλέον 18 κρούσματα με αποτέλεσμα από την αρχή της εβδομάδας να μετρά 49. Με ανοδική πορεία κινήθηκαν τα κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη όπου χθες εντοπίστηκαν άλλα 11. Τρίτη κατά σειρά πόλη με αυξημένη μετάδοση είναι η Καβάλα όπου διαπιστώθηκαν επτά νέες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ στον χάρτη των κρουσμάτων προστέθηκαν η Λευκάδα, η Αχαΐα, η Ημαθία, το Κιλκίς, η Κορινθία, τα Δωδεκάνησα και η Ροδόπη. Η μετάδοση φαίνεται να αφορά κυρίως νέους ανθρώπους καθώς δεν καταγράφεται αντίστοιχη αύξηση στις ΜΕΘ αλλά και στον αριθμό των θυμάτων.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share