Κορωνοϊός: Τα μέρη όπου πρέπει να φοράτε μάσκα - «Καμπάνα» για τους επαγγελματίες
Δείτε αναλυτικά τι θα ισχύσει
Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τα μέρη, όπου πρέπει να φοράμε στο εξής μάσκα λόγω κορωνοϊού, ενώ γνωστά έχουν γίνει και τα πρόστιμα, ιδίως για όσους είναι επαγγελματίες στα μέρη, όπου το μέτρο επιβάλλεται.
Η κυβέρνηση ακολούθησε τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και συνεχίζει την καμπάνια της, την ίδια ώρα που προβληματισμό έφεραν τα τελευταία νούμερα για την πορεία της πανδημίας στην χώρα.
«Φοράμε μάσκα για να αποτρέψουμε τη διασπορά του κορωνοϊού και μένουμε ασφαλείς» είναι το μήνυμα στη σελίδα της ελληνικής κυβέρνησης στο Twitter που δίνει οδηγίες για τη χρήση μάσκας.
Από την Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020 η μάσκα είναι υποχρεωτική για προσωπικό και κοινό σε:
- Γραφεία ΔΕΚΟ, τραπεζών κ.α.
- Καταστήματα (σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία)
- ΜΜΜ
- Ταξί
- Ανελκυστήρες
- Νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα
- Καταστήματα (λιανικής κ.α.)
- Κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής
Υποχρεωτική μόνο για το προσωπικό είναι σε:
- Εστίαση
Σύσταση για χρήση μάσκας υπάρχει για προσωπικό και κοινό σε:
- Χώρους λατρείας
- Σκάλες
Σύσταση για χρήση μάσκας στο κοινό υπάρχει σε:
- Εστίαση
- Λοιπούς ανοιχτούς χώρους
Από αύριο, Τετάρτη 29 Ιουλίου, επεκτείνεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας για εργαζομένους και κοινό.
— Ελληνική Κυβέρνηση (@govgr) July 28, 2020
Φοράμε μάσκα για να αποτρέψουμε τη διασπορά του κορωνοϊού και #μένουμε_ασφαλείς! pic.twitter.com/NjViijPQyX
Πρόστιμο έως 1.000 ευρώ
Οι παραβάτες θα βλέπουν τα πρόστιμα να έρχονται, με τους επαγγελματίες ειδικά να δέχονται τις μεγάλες «καμπάνες», καθώς ειδικά για τα κομμωτήρια μπορεί να φτάσουν μέχρι και 1.000 ευρώ.
«Οι μάσκες πρέπει να χρησιμοποιούνται στους κλειστούς χώρους, που είναι πολλοί άνθρωποι μέσα και στους ανοιχτούς χώρους όταν υπάρχει μεγάλος συνωστισμός», είχε αναφέρει στο OPEN TV ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Τι ισχύει στα Μέσα Μεταφοράς
Παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση χρήσης μάσκας για τους επιβάτες. Το ίδιο και το πρόστιμο για τη μη χρήση της. Συγκεκριμένα το άρθρο 7 της ΚΥΑ αναφέρει ότι: «Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής, καθώς και εντός των οχημάτων και συρμών, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μη ιατρική μάσκα προστασίας.
Στην περίπτωση που σε αστικά λεωφορεία υπάρχει διαχωριστικό το οποίο απομονώνει τον οδηγό από τους υπόλοιπους επιβάτες, συστήνεται η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τον οδηγό. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου ισχύει και για τους οδηγούς των μέσων σταθερής τροχιάς και των σιδηροδρομικών οχημάτων, στα οποία απομονώνεται η θέση του οδηγού από τον υπόλοιπο συρμό ή μέσο. Για κάθε παράβαση των διατάξεων του παρόντος, επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ».
Για κάθε παράβαση των διατάξεων του παρόντος επιβάλλεται σε κάθε επιβάτη πέραν του ποσοστού της παρ. 1, καθώς και στον οδηγό του οχήματος/συρμού, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, τα πρόστιμα για τους παραβάτες που θα εντοπίζονται να μη φορούν μάσκα είναι τα εξής:
Σούπερ μάρκετ: 150 ευρώ
Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: 150 ευρώ
Ταξί: 150 ευρώ (ισχύει για επιβάτες και οδηγούς)
Κομμωτήρια: Aν το κομμωτήριο δεν έχει κατάλογο για τα ραντεβού, θα του βεβαιώνεται πρόστιμο 1.000 ευρώ. Ισχύει το πρόστιμο 150 ευρώ για μη τήρηση αποστάσεων και μη χρήσης μάσκας
ΔΕΚΟ, τράπεζες κ.λπ : 150 ευρώ
καταστήματα τροφίμων (φούρνοι, κρεοπωλεία): 150 ευρώ
ιατρεία: 150 ευρώ
ασανσέρ: 150 ευρώ
καταστήματα λιανικής: 150 ευρώ