Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021

Αυτή είναι η περιοχή που δέσμευσαν οι Τούρκοι στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Δείτε τον χάρτη

21 Ιουλίου 2020 19:43
Αυτή είναι η περιοχή που δέσμευσαν οι Τούρκοι στην ελληνική υφαλοκρηπίδα
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκονται από σήμερα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμειςμετά την NAVTEX που εξέδωσε το πρωί η Τουρκία για σεισμικές έρευνες στο Αιγαίο, μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Οι έρευνες θα γίνουν από το ORUÇ REİS σε περιοχές ανάμεσα στην Κρήτη και το Καστελόριζο από σήμερα έως και τις 2 Αυγούστου.

Όπως είναι εμφανές και από τον χάρτη που παρουσιάζει το protothema.gr με την περιοχή που δέσμευσαν οι Τούρκοι (σε κόκκινο πλαίσιο) το μεγαλύτερο μέρος βρίσκεται μέσα στην Ελληνική Αποκλειστική Οικονομική ζώνη η οποία αποτυπώνεται με μπλε πλαίσιο.

Όπως εκτιμούν επιτελείς του Πενταγώνου η δέσμευση της συγκεκριμένης περιοχής από την τουρκική πλευρά έγινε με βάση τη νομικά έωλη συμφωνία που υπέγραψε η Άγκυρα με την λιβυκή κυβέρνηση Σάρατζ και κατέθεσε στον ΟΗΕ.

Η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται νοτιοανατολικά του Καστελορίζου γεγονός το οποίο επαναφέρει και τη γνωστή θεωρία της γειτονικής χώρας για μειωμένη επήρεια των νησιών στην υφαλοκρηπίδα.

Η περιοχή που δέσμευσαν οι Τούρκοι στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

«Αναβρασμός» στις Ένοπλες Δυνάμεις: Ανακλήθηκαν οι άδειες λόγω υφαλοκρηπίδας

«Αναβρασμός» επικρατεί στις Ένοπλες Δυνάμεις, μετά τις τελευταίες πράξεις των Τούρκων, που εξέδωσαν Navtex για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, με όλες τις άδειες των στρατιωτικών να ανακαλούνται.

Σύμφωνα με το GRTimes.gr, έχουν ανακληθεί άδειες στρατιωτικών στον Έβρο, οι οποίοι έχουν ειδοποιηθεί να επιστρέψουν, ενώ έχει δοθεί εντολή για μερική επιφυλακή, κάτι που ισχύει πια και για τους υπόλοιπους στρατιωτικούς, με όλα αυτά τα γεγονότα να... θυμίζουν Κύπρο, της οποίας η εισβολή είχε χθες (20/7) μόλις την επέτειο της.

Η εξέλιξη συνδέεται, φυσικά, με την ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Τουρκία με Navtex για σεισμικές έρευνες στο Αιγαίο, μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και συγκεκριμένα στον θαλάσσιο χώρο νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου, η οποία έχει θέσει σε συναγερμό της ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Σε αυτήν την ερμηνεία συνηγορεί και το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα στον Έβρο δεν παρατηρούνται αυξημένες ροές μεταναστών και απόπειρες παράνομης εισόδου στο ελληνικό έδαφος, που θα δικαιολογούσαν αυξημένη επιφυλακή.

«Αυτή τη στιγμή στα σύνορα επικρατεί ησυχία», είπε χαρακτηριστικά στο GRTimes.gr ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων Έβρου, Βαλάντης Γιαλαμάς, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι κινήσεις του στρατού γίνονται προφανώς για προληπτικούς λόγους.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share