Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

«Αναβρασμός» στις Ένοπλες Δυνάμεις: Ανακλήθηκαν οι άδειες λόγω υφαλοκρηπίδας

Συναγερμός

21 Ιουλίου 2020 15:52
«Αναβρασμός» στις Ένοπλες Δυνάμεις: Ανακλήθηκαν οι άδειες λόγω υφαλοκρηπίδας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

«Αναβρασμός» επικρατεί στις Ένοπλες Δυνάμεις, μετά τις τελευταίες πράξεις των Τούρκων, που εξέδωσαν Navtex για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, με όλες τις άδειες των στρατιωτικών να ανακαλούνται.

Σύμφωνα με το GRTimes.gr, έχουν ανακληθεί άδειες στρατιωτικών στον Έβρο, οι οποίοι έχουν ειδοποιηθεί να επιστρέψουν, ενώ έχει δοθεί εντολή για μερική επιφυλακή, κάτι που ισχύει πια και για τους υπόλοιπους στρατιωτικούς, με όλα αυτά τα γεγονότα να... θυμίζουν Κύπρο, της οποίας η εισβολή είχε χθες (20/7) μόλις την επέτειο της.

Η εξέλιξη συνδέεται, φυσικά, με την ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Τουρκία με Navtex για σεισμικές έρευνες στο Αιγαίο, μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και συγκεκριμένα στον θαλάσσιο χώρο νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου, η οποία έχει θέσει σε συναγερμό της ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Σε αυτήν την ερμηνεία συνηγορεί και το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα στον Έβρο δεν παρατηρούνται αυξημένες ροές μεταναστών και απόπειρες παράνομης εισόδου στο ελληνικό έδαφος, που θα δικαιολογούσαν αυξημένη επιφυλακή.

«Αυτή τη στιγμή στα σύνορα επικρατεί ησυχία», είπε χαρακτηριστικά στο GRTimes.gr ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων Έβρου, Βαλάντης Γιαλαμάς, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι κινήσεις του στρατού γίνονται προφανώς για προληπτικούς λόγους.

Ειδική Σύνοδος Κορυφής το Σεπτέμβριο για επανεξέταση της σχέσης ΕΕ - Τουρκίας

Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης έθεσαν από κοινού σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το θέμα των τουρκικών ενεργειών στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, αποσπώντας, με τη συμβολή του προέδρου του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την σύμφωνη γνώμη των 27, για σύγκληση ειδικής συνεδρίασης το Σεπτέμβριο, στην οποία θα συζητηθεί η στρατηγική σχέση ΕΕ Τουρκίας.

Ο Κύπριος Πρόεδρος στην παρέμβαση του, υποστήριξε πως «ο κατευνασμός έναντι της Τουρκίας δοκιμάστηκε και απέτυχε» και οι 27 θα πρέπει να περάσουν από την φραστική έκφραση αλληλεγγύης στη λήψη μέτρων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Κυριάκο Κούσιο, ζήτησε «επέκταση των κυρώσεων της ΕΕ έναντι φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται στο παράνομο γεωτρητικό πρόγραμμα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας». Ζήτησε επίσης την ετοιμασία δέσμης περαιτέρω μέτρων έναντι της Άγκυρας.

Ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις κινήσεις της Τουρκίας στη Συρία και τη Λιβύη όπως επίσης και για τη νέα Navtex που εξέδωσε προχθές για γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου. Τέλος έθεσε ως παράδειγμα της συμπεριφοράς της Τουρκίας την απόφαση για την Αγιά Σοφιά, η οποία αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ενταγμένο στο σχετικό κατάλογο της UNESCO.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share