Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Ολοκληρώνεται το όνειδος: Έκλεισε για το κοινό η Αγία Σοφία - Ξανανοίγει ως τζαμί

Συνεχίζεται η πρόκληση

11 Ιουλίου 2020 20:31
Ολοκληρώνεται το όνειδος: Έκλεισε για το κοινό η Αγία Σοφία - Ξανανοίγει ως τζαμί
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από την απόφαση να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τέμενος, με το μέρος να κλείνει για το κοινό, προκειμένου να ξανανοίξει ως τζαμί, αφού πρώτα ο Ερντογάν αποφάσισε... να χοντρύνει κι άλλο το παιχνίδι.

Οι τουρκικές αρχές άρχισαν επιθεωρήσεις στην Αγία Σοφία σήμερα στο πλαίσιο προετοιμασιών, προκειμένου να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για μουσουλμανική προσευχή, μία ημέρα μετά την απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας να ανοίξει τον δρόμο για την μετατροπή της από μουσείο σε τζαμί.

Χθες (10/7), ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η Αγία Σοφία θα ανοίξει ως τζαμί για μουσουλμανική λατρεία την 24η Ιουλίου, για πρώτη φορά από το 1934 και το διάταγμα της κυβέρνησης του Κεμάλ Ατατούρκ, με το οποίο το βυζαντινό μνημείο είχε μετατραπεί σε μουσείο.

Το κτίριο έκλεισε για τους επισκέπτες σήμερα, μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, περιγράφοντας πως ομάδες από το υπουργείο Τουρισμού επιθεώρησαν τον τρούλο και τέσσερις μιναρέδες, στο πλαίσιο των προετοιμασιών.

Αντιδρά για την Αγία Σοφία η Ελλάδα: «Μπαράζ» τηλεφωνικών επαφών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Η Ελλάδα αντιδρά για την Αγία Σοφία και την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τη μετατρέψει σε τζαμί, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρά σε «μπαράζ» διεθνών τηλεφωνικών επαφών.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας τόνισε πως «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να υπάρξουν συνέπειες για την Τουρκία».

Σημείωσε, δε, ότι «υπάρχουν κυρώσεις που πονάνε και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα».

«Όλα είναι πάνω στο τραπέζι και το ενδεχόμενο των κυρώσεων όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Unesco» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι διεθνές ζήτημα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι τέτοια παραβατική συμπεριφορά και μια τόσο μεγάλη προσβολή θα πρέπει να έχει και ανάλογη απάντηση» είπε ακόμα ο κ. Πέτσας συμπληρώνοντας ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα προχωρήσουμε σε κάποια μορφή κυρώσεων».

Καλύπτονται οι αγιογραφίες - Έτσι θα μπαίνουν οι πιστοί

Η Τουρκία φαίνεται πως, εκτός των άλλων, έχει βρει και τον τρόπο να καλύψει τις αγιογραφίες του ιερού ναού, στο πλαίσιο της μετατροπής του σε τζαμί, προσβάλλοντας το παγκόσμιο σύμβολο πολιτιστικής κληρονομιάς.

Συγκεκριμένα, όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, θα τοποθετηθούν ειδικές κουρτίνες οι οποίες θα ανοίγουν κατά τη διάρκεια της προσευχής, ενώ στο πάτωμα θα τοποθετηθούν χαλιά τα οποία θα φωτίζονται για να σκοτεινιάζει ο χώρος και να μην φαίνονται οι αγιογραφίες.

Αυτό σημαίνει ότι και οι επισκέπτες πλέον στην Αγία Σοφία, θα πρέπει για να μπούνε στο ναό να βγάζουν τα παπούτσια τους.

«Έσπασαν οι αλυσίδες των 86 ετών»

Το θέμα της Αγίας Σοφίας πρωταγωνιστεί στον διεθνή και τον τουρκικό Τύπο.Η Yeni Safak κάνει λόγο για «ανάσταση» της Αγίας Σοφίας και η Turkiye να αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της«Έληξε το βάσανο του τζαμιού της Αγίας Σοφίας. Έσπασαν οι αλυσίδες των 86 ετών». Η εφημερίδα Sabah κυκλοφόρησε σήμερα με τίτλο «Έληξε η νοσταλγία για την Αγία Σοφία».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share