Κυριακή, 09 Αυγούστου 2020

Το... χοντραίνει ο Ερντογάν: Δεν τον ενδιαφέρουν οι αντιδράσεις για την Αγία Σοφία

Τι είπε σε νέα του τοποθέτηση;

11 Ιουλίου 2020 18:35
Το... χοντραίνει ο Ερντογάν: Δεν τον ενδιαφέρουν οι αντιδράσεις για την Αγία Σοφία
Αρθρογράφος: Ραφαήλ Αλαγάς
ΡΑΦΑΗΛ ΑΛΑΓΑΣ

Follow us on Google News

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως... χοντραίνει το παιχνίδι γύρω από την Αγία Σοφία, με τον ίδιο να προκαλεί και πάλι, αναφέροντας πως είναι δικαίωμα της Τουρκίας να μετατραπεί σε τζαμί, απαντώντας σε ΗΠΑ, ΕΕ και UNESCO.

Μπορεί την ίδια ακριβώς ώρα ο Τζο Μπάιντεν να τον εγκαλεί για το ζήτημα, αλλά ο... Σουλτάνος προχωρά κανονικά στην απόφασή του.

«Το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι το αποτέλεσμα της δίκαιης αποφασιστικότητάς μας. Λάβαμε αυτήν την απόφαση κοιτάζοντας τι θέλει το έθνος μας. Όπως κάναμε και στη Συρία, όπως κάναμε και στη Λιβύη και αλλού θα συνεχίσουμε το δίκαιο δρόμο μας για την οικοδόμηση της μεγάλης και ισχυρής Τουρκίας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της υψηλότερης γέφυρας της Τουρκίας στην επαρχία Μπίτλις.

Αντιδρά για την Αγία Σοφία η Ελλάδα: «Μπαράζ» τηλεφωνικών επαφών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Η Ελλάδα αντιδρά για την Αγία Σοφία και την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τη μετατρέψει σε τζαμί, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρά σε «μπαράζ» διεθνών τηλεφωνικών επαφών.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας τόνισε πως «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να υπάρξουν συνέπειες για την Τουρκία».

Σημείωσε, δε, ότι «υπάρχουν κυρώσεις που πονάνε και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα».

«Όλα είναι πάνω στο τραπέζι και το ενδεχόμενο των κυρώσεων όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Unesco» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι διεθνές ζήτημα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι τέτοια παραβατική συμπεριφορά και μια τόσο μεγάλη προσβολή θα πρέπει να έχει και ανάλογη απάντηση» είπε ακόμα ο κ. Πέτσας συμπληρώνοντας ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα προχωρήσουμε σε κάποια μορφή κυρώσεων».

Καλύπτονται οι αγιογραφίες - Έτσι θα μπαίνουν οι πιστοί

Η Τουρκία φαίνεται πως, εκτός των άλλων, έχει βρει και τον τρόπο να καλύψει τις αγιογραφίες του ιερού ναού, στο πλαίσιο της μετατροπής του σε τζαμί, προσβάλλοντας το παγκόσμιο σύμβολο πολιτιστικής κληρονομιάς.

Συγκεκριμένα, όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, θα τοποθετηθούν ειδικές κουρτίνες οι οποίες θα ανοίγουν κατά τη διάρκεια της προσευχής, ενώ στο πάτωμα θα τοποθετηθούν χαλιά τα οποία θα φωτίζονται για να σκοτεινιάζει ο χώρος και να μην φαίνονται οι αγιογραφίες.

Αυτό σημαίνει ότι και οι επισκέπτες πλέον στην Αγία Σοφία, θα πρέπει για να μπούνε στο ναό να βγάζουν τα παπούτσια τους.

«Έσπασαν οι αλυσίδες των 86 ετών»

Το θέμα της Αγίας Σοφίας πρωταγωνιστεί στον διεθνή και τον τουρκικό Τύπο.Η Yeni Safak κάνει λόγο για «ανάσταση» της Αγίας Σοφίας και η Turkiye να αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της«Έληξε το βάσανο του τζαμιού της Αγίας Σοφίας. Έσπασαν οι αλυσίδες των 86 ετών». Η εφημερίδα Sabah κυκλοφόρησε σήμερα με τίτλο «Έληξε η νοσταλγία για την Αγία Σοφία».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share