Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: 50 νέα κρούσματα

24 εισαγόμενα

9 Ιουλίου 2020 18:20
Κορωνοϊός στην Ελλάδα: 50 νέα κρούσματα

Ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει γραπτώς για την Πέμπτη 09.07.2020, πως στην Ελλάδα καταγράφηκαν 50 νέα κρούσματα κορωνοϊού και συνολικά 3.672.

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 09 Ιουλίου 2020 (ώρα 15:00).

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 50, εκ των οποίων τα 24 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, για αυτό και το Σαββατοκύριακο, που έρχεται, είναι κομβικό. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3672 (ημερήσια μεταβολή +1.4%), εκ των οποίων 54.6% άνδρες. Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 193 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 9 (66.7% άνδρες).

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Συναγερμός στην Καβάλα: Θετικός στον κορωνοϊό τρόφιμος γηροκομείου

Θετικό κρούσμα κορωνοϊού εντοπίστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο «Κωνστάντειο» Οικοτροφείο Υπερηλίκων στην Καβάλα. Στο κτήριο έχει μεταβεί ο διευθυντής υγείας Χρήστος Παπαδόπουλος. Παράλληλα, νέα μέτρα είναι προ των πυλών με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να κρούει καμπανάκι.

Σύμφωνα με το proininews.gr, πρόκειται για ηλικιωμένο που έβγαινε από το ίδρυμα και πρόσφατα είχε επισκεφτεί τη Ξάνθη. Οι υπεύθυνοι του ιδρύματος έλαβαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, περιμένουν οδηγίες από την Αθήνα για τις επόμενες ενέργειες τους.

Κορωνοϊός: Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για όσους παίρνουν αυτά τα φάρμακα

Με αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης από τον κορωνοϊό φέρεται πως συνδέονται με μια κατηγορία αντιόξινων φαρμάκων για τις καούρες στο στομάχι, τη γαστροοϊσοφαγική παλινδρόμηση και το έλκος.

Τα εν λόγω φάρμακα είναι αναστολείς αντλίας πρωτονίων (ΡΡΙ) και σύμφωνα με αμερικανική μελέτη στο Αμερικανικό Περιοδικό Γαστρεντερολογίας, αυξάνουν τον κίνδυνο από τον κορωνοϊό. Επίσης, προβλέψεις σοκ για τον αριθμό των νεκρών λόγω του κορωνοϊού διατυπώνει μια ομάδα ερευνητών στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης

Τα συγκεκριμένα φάρμακα αναστέλλουν τη δράση ενός ενζύμου και εμποδίζουν το στομάχι να εκκρίνει πολλά υδροχλωρικά οξέα. Την ίδια στιγμή, όμως, αυξάνουν τον κίνδυνο εντερικών λοιμώξεων από μικροοργανισμούς, όπως έχουν δείξει και προηγούμενες έρευνες.

Η νέα μελέτη έδειξε ότι όσοι έπαιρναν τα εν λόγω φάρμακα μία ή δύο φορές την ημέρα, είχαν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να βγουν θετικοί σε τεστ για τον κορωνοϊό. Αυτό δεν παρατηρήθηκε για μια άλλη συναφή κατηγορία φαρμάκων, τους ανταγωνιστές του υποδοχέα της ισταμίνης-2 (H2RA).

Σημειώνεται ότι η μελέτη έγινε σε 53.130 άτομα, από τους οποίους οι 3.386 (6,4%) είχαν διαγνωσθεί θετικοί στον κορωνοϊό.

Σύμφωνα μάλιστα με την έρευνα, όσο πιο συχνή χρήση των φαρμάκων αυτών έχει κάνει κάποιος τόσο αυξάνεται η πιθανότητα λοίμωξης από κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που παίρνουν τα φάρμακα μία φορά την ημέρα έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο για κορωνοϊό, ενώ όσοι τα παίρνουν δύο φορές την ημέρα έχουν σχεδόν τετραπλάσιο κίνδυνο, σε σχέση με όσους δεν λαμβάνουν τέτοια φάρμακα, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη. Για τον λόγο αυτό, οι ερευνητές ζήτησαν την περαιτέρω μελέτη του θέματος.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share