Σάββατο, 06 Μαρτίου 2021

Απύθμενο θράσος από τον Ταγίπ Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά: «Κανείς δεν μπορεί να...»

Νέα επίθεση κατά της χώρας μας

3 Ιουλίου 2020 15:55
Απύθμενο θράσος από τον Ταγίπ Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά: «Κανείς δεν μπορεί να...»
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογάν μετά τη συνεδρίαση του τουρκικού ΣτΕ για το καθεστώς της Αγίας Σοφίας.

Μετά την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε το παρών σε τελετή στο Levent τζαμί στην Κωνσταντινούπολη και επιτέθηκε κατά της Ελλάδας, αλλά και όσων τοποθετήθηκαν υπέρ της, υπενθυμίζοντας την απόφαση της UNESCO.

“Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στους χώρους προσευχής της χώρας μας, όπως δεν παρεμβαίνουμε εμείς σε άλλες χώρες. Οι κατηγορίες σε βάρος μας για την Αγιά Σοφιά, σημαίνουν επίθεση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα”, είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και τις προσπάθειες αντιμετώπισής τους, ενώ αναφέρθηκαν και στο φλέγον ζήτημα για το άνοιγμα των συνόρων και την αποκατάσταση των τουριστικών ροών. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ερντογάν συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτούς τους διμερείς διαύλους επικοινωνίας.

Νέα προειδοποίηση των ΗΠΑ σε Τουρκία: Τους αποτρέπουν από το να ξανακάνουν τζαμί την Αγία Σοφία

Σε νέα προειδοποίηση εναντίον των Τούρκων προχώρησαν οι ΗΠΑ, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αποτρέπει την χώρα από το να ξανακάνει τζαμί την Αγία Σοφία, σε μια ανακοίνωση που δε θα ήθελε να ακούσει σε καμία περίπτωση ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κι ενώ το τουρκικό ΣτΕ σύντομα αναμένεται να αποφασίσει.

Στην έκθεση τονίζεται ότι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ συνέχισαν να εκφράζουν δημόσια και ιδιωτικά σε Τούρκους αξιωματούχους την οπτική τους που θέλει την Αγία Σοφία να είναι ένα μνημείο εξαιρετικής σημασίας, υποστηρίζοντας τη διατήρησή της κατά έναν τρόπο που θα σέβεται και θα είναι σύμφωνος με την πολυθρησκευτική της ιστορία.

Όπως αναφέρεται, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι «τόνισαν τη σημασία του ζητήματος με κυβερνητικούς αξιωματούχους (της Τουρκίας) και τόνισαν ότι η Αγία Σοφία είναι ένα σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, ουσιαστικού διαλόγου και σεβασμού μεταξύ των θρησκειών».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share