Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση για την Αγία Σοφιά - Γίνεται τζαμί ή όχι;

Ραγδαίες εξελίξεις!

2 Ιουλίου 2020 11:19
Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση για την Αγία Σοφιά - Γίνεται τζαμί ή όχι;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Χωρίς απόφαση ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου της Τουρκίας αναφορικά με την μετατροπή του ναού της Αγιάς Σοφιάς σε Τζαμί.

Ειδικότερα, στην συνεδρίαση, η οποία ολοκληρώθηκε με διαδικασίες εξπρές, το Ανώτατο Δικαστήριο παρέπεμψε σε παλαιότερη δικαστική απόφαση για το ζήτημα.

Οι Δικαστές αν και αποφάνθηκαν ότι είναι σύννομες οι αποφάσεις του 10ου Τμήματος του 2008 και η Υπουργική Απόφαση του 1934, που προστατεύει το μουσειακό καθεστώς της Αγιάς Σοφιάς, γνωμοδοτούν ότι αρκεί ένα προεδρικό διάταγμα ώστε αυτό να αλλάξει.

Η τελική απόφαση για το αν ο ναός θα μετατραπεί σε τέμενος θα ανακοινωθεί επίσημα, δηλαδή θα καθαρογραφεί, σε χρονικό διάστημα 15 ημερών.

Για το θέμα της Αγίας Σοφίας συζήτησαν μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με την γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ σε τηλεφωνική τους επικοινωνία την Τετάρτη. Την ίδια μέρα μάλιστα υπήρξε μια ακόμη παρέμβαση, αυτή τη φορά από την Ουάσιγκτον και τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο ο οποίος τοποθετήθηκε κατά της μετατροπής του ναού σε τέμενος.

«Μη μας κάνετε υποδείξεις», απάντησε σε υψηλούς τόνους ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, λέγοντας ότι το ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς είναι ζήτημα κυριαρχίας της Τουρκίας.

Σε διαφορετικό τόνο ήταν ωστόσο η τοποθέτηση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι ακόμη και αν γίνει τζαμί η Αγιά Σοφιά «δεν θα άρει την ιστορική και πολιτιστική κληρονομία της».

«Η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί δεν θα άρει την ιστορική και πολιτική κληρονομιά της. Σε όσους εκφράζουν αυτές τις ανησυχίες, όπως έχουν σκέψεις μη επισκεψιμότητας της Αγίας Σοφίας αν γίνει τζαμί, θα πρέπει να τους τονίσουμε πως τα σημαντικά τζαμιά μας είναι πάντα επισκέψιμα», είπε ο Καλίν.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share