Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Μαζικά τεστ στη Βόρεια Ελλάδα - Μεγαλύτερη αστυνόμευση στα ΜΜΜ

Τι θα ισχύσει;

4 Ιουνίου 2020 10:06
Κορωνοϊός: Μαζικά τεστ στη Βόρεια Ελλάδα - Μεγαλύτερη αστυνόμευση στα ΜΜΜ
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο κορωνοϊός φαίνεται πως δε μας έχει ξεχάσει, καθώς στη Βόρεια Ελλάδα, και δη την περιοχή της Ξάνθης, έχουν αυξηθεί τα κρούσματα, με αποτέλεσμα ο ΕΟΔΥ να διεξάγει άμεσα μαζικά τεστ, ενώ η χαλάρωση των μέτρων φέρει μεγαλύτερη αστυνόμευση από σήμερα (4/6) στα ΜΜΜ.

Μετά από έκτακτη τηλεδιάσκεψη του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, αργά χθες το βράδυ με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, τον Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Παναγιώτη Αρκουμανέα, τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστο Μέτιο, τον Δήμαρχο Ξάνθης, Μανώλη Τσέπελη και τον Δήμαρχο Μύκης, Ντελή Χουσεΐν Ριτβάν, αποφασίστηκε η ενεργοποίηση ειδικού σχεδίου για την εξάλειψη των συνεχών κρουσμάτων των τελευταίων ημερών στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.

Το σχέδιο ενεργοποιείται από σήμερα, Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι και περιλαμβάνει εκατοντάδες μοριακούς ελέγχους στους κατοίκους της περιοχής από υγειονομικά συνεργεία του ΕΟΔΥ, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και στους 4 Δήμους της περιοχής έως το Σάββατο 6/6. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα λήψης δειγμάτων θα πραγματοποιηθεί στα κάτωθι σημεία και ώρες και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τους Δήμους της περιοχής:

Πέμπτη 4 Ιουνίου από τις 12:00-20:00 και Παρασκευή 5 Ιουνίου από τις 09:00-19:00

- Εχίνος: Στο Κέντρο Υγείας όπου θα υπάρχουν 3 συνεργεία
- Μύκη: Στο Αγροτικό Ιατρείο όπου θα υπάρχει 1 συνεργείο
- Πάχνη: Στο Αγροτικό Ιατρείο όπου θα υπάρχει 1 συνεργείο
- Ξάνθη: Μπροστά στο Δημοτικό Αμφιθέατρο, απέναντι από τη Νομαρχία θα υπάρχουν 2 συνεργεία

Στο συνοικισμό Κυψέλης, στο πάρκο απέναντι από το Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος όπου θα υπάρχουν 2 συνεργεία

Επιπλέον, την Παρασκευή 5 Ιουνίου από τις 09:00-19:00

- Σάτρες: Στην Κοινότητα Σατρώνο που θα υπάρχει 1 συνεργείο
- Σμίνθη: Στο Αγροτικό Ιατρείο θα υπάρχει 1 συνεργείο
- Κένταυρος: Στο Αγροτικό Ιατρείο όπου θα υπάρχει 1 συνεργείο
- Κιμμέρια: Στην Κοινότητα Κιμμερίων θα υπάρχει 1 συνεργείο
- Σέλερο: Στο Αγροτικό Ιατρείο θα υπάρχει 1 συνεργείο
- Εύλαλο: Στο Αγροτικό Ιατρείο, απέναντι από το Δημαρχείο, θα υπάρχει 1 συνεργείο

Το Σάββατο 6 Ιουνίου, οι δειγματοληψίες θα συνεχιστούν εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Περισσότεροι έλεγχοι στα ΜΜΜ

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η άρση των περιοριστικών μέτρων, με αποτέλεσμα η Κυβέρνηση να αποφασίσει, μέσω του Υπουργείου Μεταφορών, να αυξήσει τους ελέγχους στα ΜΜΜ, για να διαπιστωθεί αν τηρούνται τα μέτρα προστασίας, ιδίως στο θέμα της χρήσης μάσκας. Η κατάσταση, δε, είναι επικίνδυνη, με τον Νίκο Σύψα ακόμη να τονίζει πως μπορεί να σταματήσει ο τουρισμός σε περίπτωση μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή έχει διαπιστωθεί ότι ορισμένοι επιβάτες αλλά και κάποιοι οδηγοί λεωφορείων δεν φορούν πλέον μάσκα. Για το λόγο αυτό έχει ήδη υπάρξει συνεννόηση με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ώστε από σήμερα να ξεκινήσουν πολύ εντατικοί έλεγχοι της τήρησης των μέτρων.

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να επιβάλει πρόστιμα, αλλά να αναδείξει και το στοιχείο της ατομικής ευθύνης. Επισήμανε ότι μόνο η Αστυνομία έχει δικαίωμα επιβολής προστίμων, σχολίασε όμως ότι: «Δεν μπορούμε και να έχουμε έναν αστυνομικό σε κάθε λεωφορείο».

Γι΄αυτό και επανέλαβε ότι οι πολίτες είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούν μάσκα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς συχνά δεν είναι δυνατή μέσα στο μετρό ή στο λεωφορείο η τήρηση αποστάσεων, εκ των πραγμάτων.

Στο μεταξύ, από τα στοιχεία του ΟΑΣΑ των τελευταίων εβδομάδων προκύπτει ότι παρά το γεγονός πως οι αριθμοί των μετακινήσεων με τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα βαίνουν σταδιακά αυξανόμενες, τα έσοδα παραμένουν σημαντικά μειωμένα με τις επικυρώσεις εισιτηρίων να προσεγγίζουν μόλις το μισό των επικυρώσεων τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Αναλυτικά, βάσει των στοιχείων του Οργανισμού, το ποσοστό αύξησης που σημειώθηκε τη Δευτέρα 1 Ιουνίου στις επικυρώσεις εισιτηρίων στα μέσα μεταφοράς του ΟΑΣΑ σε σχέση με την Δευτέρα της περασμένης εβδομάδας 25 Μάϊου ανήλθε σε 13,94%.

Το αντίστοιχο ποσοστό αύξησης προχθές, Τρίτη 2 Ιουνίου, στις επικυρώσεις εισιτηρίων σε όλα τα συγκοινωνιακά μέσα του ΟΑΣΑ σε σχέση με την Τρίτη της περασμένης εβδομάδας 26 Μαΐου κινήθηκε στα επίπεδα του 28%

Συγκρίνοντας τα στοιχεία των επικυρώσεων της Δευτέρας 1ης Ιουνίου με τις επικυρώσεις της Δευτέρας 4ης Μαΐου, η οποία ήταν η πρώτη ημέρα άρσης των περιοριστικών μέτρων, το ποσοστό αύξησης ανέρχεται σε 104%.

Ωστόσο σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019 οι επικυρώσεις εισιτηρίων παραμένουν μειωμένες σχεδόν κατά 50%. Η διοίκηση του ΟΑΣΑ εκτιμά, πάντως, ότι θα υπάρξει τόνωση στα έσοδα του Οργανισμού από τις πωλήσεις καθώς η εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή 13% στον ΦΠΑ του κλάδου των μεταφορών, θα καταστήσει πιο ελκυστική την αγορά μαζικών προιόντων, όπως είναι οι κάρτες απεριορίστων διαδρομών, η τιμή των οποίων μειώθηκε σημαντικά.

Συγκεκριμένα:

- Την περασμένη Δευτέρα 1/6 οι επικυρώσεις σε όλα τα μέσα μεταφοράς του ΟΑΣΑ ήταν 931.876.

- Τη Δευτέρα 25/5 οι επικυρώσεις ανήλθαν σε 817.900

- Την Τρίτη 2/6 οι επικυρώσεις ήταν 997.061

- Την Τρίτη 26/5 οι επικυρώσεις σε όλα τα μέσα μεταφοράς του ΟΑΣΑ ήταν 776.915

- Τη Δευτέρα οι επικυρώσεις σε όλα τα μέσα μεταφοράς του ΟΑΣΑ ανήλθαν σε 457.574

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share