Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

«Μπορεί να σταματήσουμε τον τουρισμό αν...» - Έκτακτη προειδοποίηση για τον κορωνοϊό από τον Νίκο Σύψα

Χτυπά το καμπανάκι ο ΠΟΥ

4 Ιουνίου 2020 09:15
«Μπορεί να σταματήσουμε τον τουρισμό αν...» - Έκτακτη προειδοποίηση για τον κορωνοϊό από τον Νίκο Σύψα
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Σε έκτακτη προειδοποίηση προχώρησε ο Νίκος Σύψας για τον κορωνοϊό, αναφέροντας σε μια δήλωση-«βόμβα», ότι μπορεί να σταματήσει ακόμη και ο τουρισμός, εφόσον τα κρούσματα αυξηθούν σε σημαντικό βαθμό.

Την ίδια ώρα, μπορεί από το εξωτερικό να υπάρχουν ουκ ολίγες αναφορές για μειωμένο κίνδυνο από τον ιό, αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιμένει να κρούει τον κώδωνα για δεύτερο κύμα, τη στιγμή που αρχίζουν νέες δοκιμές με την υδροξυχλωροκίνη.

«O μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο εφησυχασμός. Ο ιός δεν συγχωρεί κανένα λάθος» τόνισε ο Νίκος Σύψας μιλώντας το πρωί της Πέμπτης (4/6) στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, λίγα 24ωρα μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων κορωνοϊού σε πτήση από Κατάρ και τους φόβους που προκάλεσε για τον τουρισμό.

Ο καθηγητής είπε πως ήδη στη Βόρεια Ελλάδα ήδη έχουν αυξηθεί τα κρούσματα. Μάλιστα, όπως εκτίμησε, τις επόμενες δύο εβδομάδες θα φανεί και στην καμπύλη. Στην περίπτωση που τα κρούσματα αυξηθούν πολύ είναι πιθανό να σταματήσει η χαλάρωση των μέτρων. «Παίζουμε με τη φωτιά. Μπορεί ακόμα να σταματήσει και ο τουρισμός», τόνισε.

Για τα τεστ στους τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα, ο Νίκος Σύψας είπε πως «δε μπορούμε να κάνουμε τεστ σε όλους τους τουρίστες οπότε θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Επίσης, είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Το να συμπεριληφθεί το τεστ στο πακέτο διακοπών δεν το υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σημείωσε επίσης ότι μετά τις 15 Ιουνίου δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα οι τουρίστες.

Για τους τουρίστες που έρχονται από χώρες με πολλά κρούσματα είτε θα σταματήσουν οι πτήσεις είτε θα μπαίνουν σε καραντίνα όσοι έρχονται, είπε ο καθηγητής.

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα στις παραλίες ο Νίκος Σύψας είπε ότι αυτή τη στιγμή είναι πολύ καλά τα πράγματα για να προχωρήσουμε σε χαλάρωση των μέτρων στις παραλίες. Επίσης, το σερβίρισμα στις ξαπλώστρες θα επιτραπεί.

«Το δεύτερο κύμα δεν είναι αναπόφευκτο αλλά...»

Για «σίγουρη απειλή» επανάληψης της επιδημίας του κορωνοϊού προειδοποιεί τη ρωσική διασπορά αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, εξαιτίας της άρσης των περιορισμών στην οποία έχουν αρχίσει να προχωρούν οι χώρες σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον Χανς Κλούγκε, τον διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του Οργανισμού, παρόλο που η πανδημία έχει προφανώς τεθεί υπό έλεγχο, η απειλή της παραμένει τόσο επικίνδυνη όσο ήταν όταν η ασθένεια εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα.

«Δεν έχουμε ακόμη εμβόλιο ούτε θεραπεία για τον κορωνοϊό» δήλωσε ο Κλούγκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Το δεύτερο κύμα δεν είναι αναπόφευκτο. Όμως ένας αυξανόμενος αριθμός κρατών άρχισε να άρει τους περιορισμούς και υπάρχει μια σαφής απειλή για μια επανάληψη της έξαρσης της νόσου COVID-19. Εάν αυτά τα κρούσματα δεν είναι απομονωμένα, ίσως να έρθει ένα δεύτερο κύμα και μπορεί να να είσαι πολύ καταστροφικό» προειδοποίησε ο Κλούγκε.

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε ο αξιωματούχος, η ανθρωπότητα βρίσκεται πλέον σε καλύτερη κατάσταση για να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό μετά την πρώτη έξαρση. «Καταλαβαίνουμε καλύτερα τον ιό και το πώς πρέπει να προετοιμαστούμε» επισήμανε.

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί επανειλημμένως τα κράτη να διατηρήσουν έναν αργό και συντηρητικό ρυθμό στην άρση των περιορισμών, για να αποτρέψουν την ασθένεια να μην ξεφύγει ξανά από τον έλεγχο.

Η Ιταλία, η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη, αυτή την εβδομάδα επέτρεψε στους ταξιδιώτες από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο να εισέλθουν στο εσωτερικό της, χωρίς να χρειαστεί να περάσουν δύο εβδομάδες σε απομόνωση κατά την άφιξη.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share