Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020

Αποκάλυψη «βόμβα» της La Repubblica: Μία ανάσα από το πρώτο φάρμακο για τον κορωνοϊό

Καταιγιστικές εξελίξεις

3 Ιουνίου 2020 18:32
Αποκάλυψη «βόμβα» της La Repubblica: Μία ανάσα από το πρώτο φάρμακο για τον κορωνοϊό
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Ελπίδες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού δίνει σημερινό δημοσίευμα της ιταλικής «La Repubblica», το οποίο αναφέρει ότι έως το τέλος Ιουνίου θα υπάρχει το πρώτο φάρμακο που μπορεί να πολεμήσει τον φονικό ιό. Ενώ, θλίψη προκάλεσε στην Κίνα ο θάνατος του γιατρού, του οποίου το χρώμα δέρματος είχε αλλάξει εξαιτίας του κορωνοϊού, με τον ίδιο να χάνει τη μάχη του ύστερα από πέντε ολόκληρους μήνες.

Πρόκειται για το πειραματικό φάρμακο «LY-CoV555», το οποίο χορηγήθηκε τις τελευταίες ημέρες σε ομάδα ασθενών που νοσηλεύονται, στο πλαίσιο της πρώτης έρευνας που πραγματοποιήθηκε ποτέ σχετικά με την πιθανότητα θεραπείας με ένα συγκεκριμένο αντίσωμα ενάντια στον SARS-CoV-2.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας αναμένονται πολύ σύντομα, έως το τέλος του μήνα, καθώς οι ερευνητές της φαρμακευτικής εταιρείας «Lilly» χρειάστηκαν μόλις τρεις μήνες για να αναπτύξουν το αντίσωμα. Η ταυτοποίηση του αντισώματος έγινε από το Ερευνητικό Κέντρο Εμβολίων του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, το οποίο διευθύνει ο Άντονι Φάουτσι, σε συνεργασία με την AbCellera, σε δείγμα αίματος ενός από τους πρώτους ασθενείς που διαγνώστηκαν με κορωνοϊό στις ΗΠΑ.

Τεχνικά, το LY-CoV555 είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που σχεδιάστηκε για να εμποδίζει την είσοδο του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα. Είναι δυνητικά χρήσιμο τόσο στην πρόληψη όσο και τη θεραπεία του κορωνοϊού, ενώ η αποτελεσματικότητα της χρήσης μόνο του ίδιου αλλά και σε συνδυασμό με άλλα αντισώματα θα εξεταστεί τους επόμενους μήνες. Όπως αναφέρουν επιστήμονες που συμμετείχαν στην εν λόγω έρευνα, αν το φάρμακο αυτό αποδειχθεί αποτελεσματικό, θα αποτελέσει σημαντικό αντίμετρο στον κορωνοϊό τόσο για τους ηλικιωμένους, όσο και για εκείνους που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω υποκείμενων νοσημάτων.

Κορωνοϊός: Αυτή είναι η απόσταση που τον «τελειώνει»

Οι κοινωνικές αποστάσεις για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού έχουν σπουδαία σημασία, όπως δείχνει πρόσφατη μελέτη στον Καναδά, η οποία μας αναφέρει και ποια είναι αυτή που τον «τελειώνει».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον επικεφαλής τον καθηγητή Επιδημιολογίας Χόλγκερ Σίνεμαν του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ, του οποίου η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet», ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2 και λοίμωξης από τη νόσο Covid-19 είναι γύρω στο 13%, εάν δύο άνθρωποι απέχουν λιγότερο από ένα μέτρο μεταξύ τους, αλλά μειώνεται μόνο στο 3%, εάν τηρείται απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου. Κάθε περαιτέρω μέτρο απόστασης (έως τα τρία μέτρα) μειώνει στο μισό τον κίνδυνο. Δηλαδή, στα δύο μέτρα απόσταση ο κίνδυνος λοίμωξης είναι περίπου ο μισός από ό,τι στο ένα μέτρο, ενώ στα τρία μέτρα είναι ο μισός από ό,τι στα δύο μέτρα, ενώ εδώ μπορείτε να δείτε την νέα κυβερνητική απόφαση για την ιδανική απόσταση στις παραλίες.

Οι ερευνητές ανασκόπησαν και αξιολόγησαν 172 μελέτες που έγιναν σε 16 χώρες έξι ηπείρων, σχετικά με τη συμπεριφορά και μεταδοτικότητα του ιού. Η έρευνα, η οποία εκτιμάται ότι είναι η πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα διεθνώς αναφορικά με τη μείωση της μετάδοσης του νέου ιού, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η χρήση μάσκας περιορίζει από 17% σε 3% τον κίνδυνο να κολλήσει κανείς. Οι ασπίδες προσώπου και τα προστατευτικά μεγάλα γυαλιά μειώνουν τον κίνδυνο λοίμωξης από 16% σε 6%. Ειδικά για το υγειονομικό προσωπικό, το οποίο έχει εξαπλάσια πιθανότητα να μολυνθεί από τον ιό, οι ειδικές μάσκες (όπως N95 και FFP2) παρέχουν μεγαλύτερη προστασία από ό,τι οι χειρουργικές και οι απλές επαναχρησιμοποιούμενες.

«Το βασικό μήνυμα είναι ότι τα σωματικά μέτρα είναι όντως αποτελεσματικά για την αποτροπή μετάδοσης της Covid-19. Πρόκειται για σημαντικό βήμα στη γνώση μας, επειδή οι προηγούμενες μετα-αναλύσεις βασίζονταν κυρίως στην εμπειρία από την πρόληψη της γρίπης, η οποία, όμως, δεν συμπεριφέρεται όπως ο νέος κορωνοϊός», δήλωσε η καθηγήτρια Τρις Γκρίνχαλγκ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Σε ό,τι αφορά τις μάσκες, είναι χρήσιμες αλλά δεν αποτελούν πανάκεια. «Η χρήση μάσκας δεν αποτελεί εναλλακτική λύση για την τήρηση φυσικών αποστάσεων, την προστασία των ματιών ή βασικά μέτρα υγιεινής όπως το πλύσιμο των χεριών», ανέφερε από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής του ΜακΜάστερ Ντέρεκ Τσου.

Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές επισήμαναν ότι κανένα μέτρο, ούτε οι μάσκες ούτε τα άλλα προστατευτικά προσώπου ούτε η τήρηση αποστάσεων δεν παρέχουν πλήρη προστασία έναντι του κορωνοϊού. Ο ιός μπορεί να διεισδύσει στο σώμα από τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια, είτε άμεσα μέσω σταγονιδίων του αέρα είτε έμμεσα από το άγγιγμα μολυσμένων επιφανειών.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share