Τετάρτη, 08 Ιουλίου 2020

Αδιανόητη ολλανδική πρόκληση: Έτσι χαρακτηρίζει τους Έλληνες περιοδικό της χώρας

Απίστευτο!

1 Ιουνίου 2020 19:06
Αδιανόητη ολλανδική πρόκληση: Έτσι χαρακτηρίζει τους Έλληνες περιοδικό της χώρας
Αρθρογράφος: Ραφαήλ Αλαγάς
ΡΑΦΑΗΛ ΑΛΑΓΑΣ

Σε μια αδιανόητη πρόκληση προχώρησε ολλανδικό περιοδικό, το οποίο σχολίασε το μεγάλο πακέτο της Κομισιόν προς τα κράτη-μέλη, χαρακτηρίζοντας Έλληνες και Νοτιοευρωπαίους ως «Τεμπέληδες».

Το εξώφυλλο του «Elsevier» έχει τίτλο «Ούτε δεκάρα στις χώρες του Νότου» και το σκίτσο παρουσιάζει τους Νοτιοευρωπαίους μεταξύ των οποίων και τους Έλληνες να τεμπελιάζουν. Ένας άνδρας με μουστάκι είναι ξαπλωμένος κάτω από τον ήλιο πλάι σε ένα τάβλι ενώ μία γυναίκα σερφάρει στο κινητό της και... τραγουδάει.

Αντίθετα, στο υπόλοιπο μισό παρουσιάζει τους κατοίκους του ευρωπαϊκού βορρά να δουλεύουν σκληρά. Χαμός γίνεται και στο facebook του περιοδικού με πολλούς αναγνώστες να αντιδρούν αλλά και χιλιάδες άλλους να επικροτούν το εξώφυλλο δείχνοντας τις βαθιές διαφορές που καλλιεργούνται στον ευρωπαϊκό βορρά σε βάρος των χωρών του νότου. Πάντως στο επίκεντρο των σχολίων των Ολλανδών βρίσκεται η Ιταλία και η Γαλλία.

ΠΟΥ προς τους Ολλανδούς - Αυτό το ζώο μεταδίδει τον κορωνοϊό στους ανθρώπους

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι οι πιθανές περιπτώσεις μόλυνσης Ολλανδών από μινκ ίσως αποτελούν και τα "πρώτα γνωστά κρούσματα μετάδοσης" του κορονοϊού από ζώο σε άνθρωπο.

Μετά την ανακοίνωση ενός πρώτου κρούσματος την περασμένη εβδομάδα, οι ολλανδικές αρχές θεωρούν "πολύ πιθανό" ένας δεύτερος εργαζόμενος σε μονάδα εκτροφής μινκ στην Ολλανδία να προσβλήθηκε από τον ιό από αυτά. Στην Ολλανδία επίσης είχαν εντοπιστεί γάτες και σκύλοι θετικοί στον ιό, κάτι που είναι το ίδιο ανησυχητικό.

Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι είχε επικοινωνήσει με τους Ολλανδούς ερευνητές που εξετάζουν το θέμα, υπογραμμίζοντας ότι "μέχρι σήμερα, μπορεί να υπάρχουν τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις".

"Αυτές θα ήταν οι πρώτες γνωστές περιπτώσεις μετάδοσης από ζώο σε άνθρωπο", ανακοίνωσε ο ΠΟΥ σε email που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

"Ωστόσο, συνεχίζουμε να συλλέγουμε και να εξετάζουμε άλλα δεδομένα για να καταλάβουμε εάν τα ζώα και τα ζώα συντροφιάς μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια", πρόσθεσε ο διεθνής οργανισμός.

Η πανδημία Covid-19 έχει σκοτώσει σχεδόν 350.000 ανθρώπους παγκοσμίως από τότε που εμφανίστηκε, τον Δεκέμβριο, στην περιοχή Ουχάν της Κίνας.

Οι εργασίες των ερευνητών του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν έδειξαν ότι η αλληλουχία του γονιδιώματος του νέου κορονοϊού είναι 80% παρόμοια με εκείνη του SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) που προκάλεσε μια προηγούμενη επιδημία το 2002-2003 και κατά 96% με εκείνη του κορονοϊού της νυχτερίδας.

Η μεγάλη πλειοψηφία των ερευνητών συμφωνεί ότι ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 -- που προκάλεσε την πανδημία -- πιθανόν γεννήθηκε στη νυχτερίδα, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πέρασε από άλλο είδος, που δεν είναι ακόμη γνωστό, πριν μεταδοθεί στον άνθρωπο.

Αυτό το κομμάτι του παζλ είναι που η διεθνής επιστημονική κοινότητα και ο ΠΟΥ ελπίζουν να ανακαλύψουν προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τι συνέβη, να στοχεύσουν καλύτερα τις επικίνδυνες πρακτικές και να αποφύγουν μια νέα πανδημία.

Η συζήτηση για την προέλευση του ιού έχει επίσης διπλωματικές επιπτώσεις, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να κατηγορούν ένα κινεζικό εργαστήριο στην Ουχάν ότι από αυτό προήλθε ο κορονοϊός, κάτι που αρνείται το Πεκίνο.

Η Κίνα δήλωσε την Κυριακή "έτοιμη" για διεθνή συνεργασία προκειμένου να βρεθεί η πηγή του νέου κορωνοϊού, μια συνεργασία στην οποία δεν πρέπει να υπάρξει καμιά "πολιτική παρέμβαση".

Στη Γενεύη, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκρεμπεγέσους δήλωσε τη Δευτέρα ότι η συζήτηση για την "προέλευση του ιού δεν είναι καινούργια και ότι το Πεκίνο και ο ΠΟΥ "είχαν συμφωνήσει" στην αρχή της επιδημίας για την ανάγκη διερεύνησης της προέλευσής της.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share