Κυριακή, 28 Απριλίου 2024

Υποχώρησε απότομα 5 βαθμούς Κελσίου η επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας. Τι προκάλεσε το σπάνιο καιρικό φαινόμενο;

Τι συνέβη;

1 Ιουνίου 2020 12:52
Υποχώρησε απότομα 5 βαθμούς Κελσίου η επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας. Τι προκάλεσε το σπάνιο καιρικό φαινόμενο;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας υποχώρησε κατά την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου έως και 5 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, μετά τον καύσωνα που σημειώθηκε μεταξύ 17-22 Μαΐου.

Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η μεγαλύτερη μείωση της θαλάσσιας θερμοκρασίας παρατηρείται νοτίως της Ρόδου, της Κρήτης και στο Ιόνιο δυτικά της Πελοποννήσου.

Στις 20 Μαΐου η επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας ξεπερνούσε τοπικά τους 25 βαθμούς Κελσίου στα Δωδεκάνησα και στο Λιβυκό Πέλαγος, ενώ δέκα ημέρες αργότερα στις 30 Μαΐου δεν ξεπερνούσε τους 20-21 βαθμούς, περίπου ένα έως δύο βαθμούς κάτω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες μεταβολές της επιφανειακής θερμοκρασίας της θάλασσας σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα κατά τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια στη χώρα μας.

Το φαινόμενο εξηγείται τόσο λόγω των ακραίων συνθηκών καύσωνα που προηγήθηκε, όσο και των καιρικών συνθηκών που ακολούθησαν, με τις παρατεταμένα χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού με καταιγίδες, βροχές και χαλάζι - Πού θα χτυπήσουν τα φαινόμενα

Για ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις προειδοποιεί η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε σήμερα. Τα φαινόμενα θα «χτυπήσουν» σήμερα και αύριο, Τρίτη σε περιοχές της χώρας. Επίσης, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, σήμερα και αύριο χρειάζεται προσοχή καθώς θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες και έντονα φαινόμενα.

Αναλυτικά, ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις αναμένονται:

α. Σήμερα Δευτέρα (01-06-2020), στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κατά τόπους στα ηπειρωτικά και από το απόγευμα στην Κρήτη (κυρίως στα ανατολικά).

β. Αύριο Τρίτη (02-06-2020), τις πρωινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κατά τόπους στα ηπειρωτικά της υπόλοιπης χωράς.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share