Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Στους 174 οι νεκροί από κορωνοϊό - Κατέληξε 78χρονος στο «Αττικόν»

Συμβαίνει τώρα!

28 Μαΐου 2020 11:03
Στους 174 οι νεκροί από κορωνοϊό - Κατέληξε 78χρονος στο «Αττικόν»
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Στους 174 βρίσκονται πια οι νεκροί από κορωνοϊό στην χώρα μας, αφού ένας 78χρονος κατέληξε στο «Αττικόν».

Ο θάνατός του ήρθε χθες (27/5) λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, έπασχε από υποκείμενα νοσήματα, ενώ σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται η έρευνα για το εμβόλιο που θα μας σώσει από ένα δεύτερο κύμα.

Σοκ για τους ασθενείς με κορωνοϊό: Σοβαρά προβλήματα για όσους βγαίνουν από τις ΜΕΘ

Σοκ προκαλεί η εκτίμηση σχετικά με τους ασθενείς με κορωνοϊό, που βγαίνουν από τις ΜΕΘ, καθώς φαίνεται πως συνεχίζουν, μετά την περιπέτεια τους, να «κουβαλούν» προβλήματα.

Στο σύνολο, μέχρι τώρα, 102 ασθενείς έχουν βγει από την Εντατική, αλλά οι περισσότεροι παρουσιάζουν αναπνευστικά, νευρολογικά και μυοσκελετικά θέματα, κάτι που αποτελεί και θέμα για προβληματισμό, ενώ κρίσιμες είναι οι επόμενες μέρες για την κλινική έρευνα του εμβολίου που θα μας σώσει από ένα δεύτερο κύμα.

Φυσικά το «στοίχημα» παραμένει να κερδηθούν οι ανθρώπινες ζωές. Οσοι ασθενείς καταφέρνουν να νικήσουν το θάνατο, περνούν στο επόμενο στάδιο της «μάχης» για την επάνοδό τους στην καθημερινότητα. «Πρόσφατα ένας ασθενής μας στη ΜΕΘ δεν μπορούσε να πιάσει καθόλου το στιλό να βάλει μια υπογραφή για κάτι που χρειαζόμασταν. Του ήταν αδύνατο και εγκατέλειψα την προσπάθεια. Εξαιτίας της εξασθένησης από τον ιό. Σκεφτείτε 50 ημέρες σε ένα κρεβάτι. Συνήθως όσοι χρειάζονται ΜΕΘ, το να παραμείνουν 20 ημέρες στην Εντατική είναι το ευνοϊκό σενάριο. Μένουν όμως 30, 40 ημέρες ή ακόμη και 50, όπως ο συγκεκριμένος ασθενής», αναφέρει στον «Ελεύθερο Τύπο» ο φυσικοθεραπευτής του Θριασίου Νοσοκομείου και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, Γιάννης Μαρμαράς.

Η πολυήμερη παραμονή στην Εντατική είναι λογικό να επιφέρει σοβαρά μυοσκελετικά προβλήματα, όπως άλλωστε συμβαίνει με κάθε έναν ασθενή -ανεξαρτήτως κορωνοϊού- που μένει καιρό στην Εντατική. Οι αναρρώσαντες από τον Covid-19, όμως, ταλαιπωρούνται και από την καρδιά τους, τα νεφρά, το έντερο. «Ακόμη και άνθρωποι που δεν είχαν κάποιο από αυτά τα προβλήματα υγείας πριν. Τους αφήνει δυσκολίες, ανεπάρκειες. Τα αναπνευστικά θέματα επίσης πολύ συνηθισμένα», εξηγεί ο κ. Μαρμαράς.

Το πέρασμα του ιού σε ορισμένους ασθενείς είναι… σαρωτικό. Για δυσλειτουργία στη νοητική τους ικανότητα, σύγχυση, λήθαργο, επιληψία, ακόμα και εγκεφαλικό επεισόδιο σε ασθενείς με Covid-19 έχει κάνει λόγο και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον Sars-CoV-2, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο κ. Μαρμαράς με τους συναδέλφους του στο «Θριάσιο» πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησαν να «δουλεύουν» ασθενείς που βγήκαν από ΜΕΘ. Οπως εξηγεί, μετά την Εντατική παραμένουν στο ίδιο νοσοκομείο ή άλλο και υποβάλλονται σε φυσικοθεραπεία τουλάχιστον ένα 20ήμερο. Παρόλο που γίνεται προσπάθεια να παίρνουν εξιτήριο και να φεύγουν ως περιπατητικοί, σε πολλές περιπτώσεις χρειάζονται υπηρεσίες αποκατάστασης και μετά την παραμονή στο νοσοκομείο. «Υπάρχουν 2.300 φυσικοθεραπευτήρια συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ», λέει ο κ. Μαρμαράς.

Στην Ελλάδα πλέον το ευτυχές είναι ότι κλινικές Covid-19 και Εντατικές αδειάζουν από ασθενείς. Μέχρι χθες διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 17 ασθενείς με Sars-CoV-2. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ενώ η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άνδρες (μόλις τέσσερις γυναίκες). Το 82,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, γεγονός που σημαίνει ότι σχεδόν το 18% των νοσηλευόμενων σε Εντατική δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα ή ηλικία άνω των 70 ετών.

Οταν άρθηκαν τα πρώτα μέτρα, με βασικό την απελευθέρωση των μετακινήσεων, στις 4 Μαΐου δηλαδή, ο αριθμός των διασωληνωμένων ανερχόταν σε 35.

Η άρση των περιοριστικών μέτρων στη χώρα μας ξεκίνησε με σχεδόν το ένα τρίτο των διασωληνωμένων σε σχέση με όσους είχε στην κορύφωση της επιδημίας. Ο μεγαλύτερος αριθμός μέχρι σήμερα ήταν 93 ασθενείς και είχε καταγραφεί στις 9 Απριλίου.

Στα 18 ανήλθαν χθες τα νέα κρούσματα κορωνοϊού. Ωστόσο, τα πέντε αφορούν σε περιστατικά χωρίς γνωστό το ιστορικό τους, συνεπώς διατηρείται προς το παρόν η καλή επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα. Τα έντεκα από το σύνολο της χθεσινής ημερήσιας καταγραφής προέρχονται από τον οικισμό Ρομά στη Νέα Σμύρνη Λάρισας, μια γνωστή εστία κρουσμάτων κορονωϊού, ενώ δύο περιστατικά προέρχονται από έλεγχο επαναπατρισθέντων. Σημειώνεται ότι χθες δεν καταγράφηκε κανένας επιπλέον θάνατος, με τον συνολικό αριθμό όσων έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό να ανέρχονται μέχρι χθες σε 173.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share