Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Κρίσιμη η έρευνα για το εμβόλιο-σωτηρία απέναντι στο δεύτερο κύμα

Τι ισχύει τελικά;

28 Μαΐου 2020 07:34
Κορωνοϊός: Κρίσιμη η έρευνα για το εμβόλιο-σωτηρία απέναντι στο δεύτερο κύμα
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Κρίσιμη θα είναι τον επόμενο καιρό η έρευνα για το εμβόλιο, το οποίο μπορεί να αποτελέσει ένα είδος σωτηρίας απέναντι στο δεύτερο κύμα κορωνοϊού, που προμηνύεται από όλους τους επιστήμονες, με τον Σωτήρη Τσιόδρα να έχει αναφερθεί ουκ ολίγες φορές στο ζήτημα.

Προηγουμένως, βέβαια, είχε υπάρξει δημοσίευμα από την πλευρά του Athensmagazine.gr, που έκανε λόγο για εμβολιασμό του πληθυσμού από την 1η Ιουνίου, αλλά το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει, ότι πρόκειται για μια κλινική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας θα γίνουν και ορισμένοι εμβολιασμοί, ώστε να φανεί αν τελικά το εμβόλιο κατά της φυματίωσης μπορεί να βοηθήσει έναντι του νέου ιού.

Το ενημερωτικό σημείωμα του καθηγητή Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Ευάγγελου Γιαμαρέλλου, βέβαια, έκανε λόγο στην αρχή για πρόγραμμα εμβολιασμού, που έχει εγκριθεί από τον ΕΟΦ, κάτι που και το Athensmagazine.gr δημοσίευσε. Για αυτό το λόγο, άλλωστε, χρειάστηκαν διευκρινίσεις.

Ξεκάθαρες, μάλιστα, ήταν οι εξηγήσεις της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου. «Το εμβόλιο αυτό, είναι εκείνο που πριν από χρόνια κάναμε όλοι για προφύλαξη από την φυματίωση», ανέφερε η ίδια στον ΣΚΑΪ, συμπληρώνοντας σχετικά με το αν μας προφυλάσσει από τον κορωνοϊό πως «δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».

Η ίδια εξηγεί το ζήτημα ως εξής: «Υπάρχουν κάποιες δημοσιεύσεις που λένε ότι τα άτομα που έχουν κάνει το συγκεκριμένο εμβόλιο κατά της φυματίωσης ενδεχομένως, με πάρα πολλά εισαγωγικά και ερωτηματικά μπορούν να έχουν καλύτερη ανοσολογική απάντηση στον Covid19. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια επίσημη τεκμηρίωση. Υπάρχουν κάποιες δημοσιεύσεις που υποστηρίζουν αυτό το πράγμα. Εκτός από αυτό υπάρχουν και κάποια άλλα εμβόλια τα οποία αναφέρεται ότι μπορούν να προσθέτουν στην ανοσολογική απάντηση του οργανισμού, όλα όμως είναι στα πλαίσια υποθέσεων και δεν υπάρχει καμία απόδειξη ακόμα».

Κάπως έτσι, καταλήγουμε στο συμπέρασμα, ότι μαζικός εμβολιασμός δε θα γίνει, παρά μόνο σε ορισμένα άτομα, που θα συμμετάσχουν για να διαπιστωθεί, αν όντως το εμβόλιο της φυματίωσης μας βοηθά έναντι του κορωνοϊού. Σε περίπτωση ευχάριστων νέων, βέβαια, το δεύτερο «κύμα» θα μπορούσε να «αποκρουστεί» σε σημαντικό βαθμό.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share