Σάββατο, 11 Ιουλίου 2020

ΕΟΦ: Ξεκινά μια ακόμα κλινική έρευνα

Έκτακτη ανακοίνωση!

27 Μαΐου 2020 10:58
ΕΟΦ: Ξεκινά μια ακόμα κλινική έρευνα
Αρθρογράφος: Ραφαήλ Αλαγάς
ΡΑΦΑΗΛ ΑΛΑΓΑΣ

Follow us on Google News

Πρόσφατα μια είδηση έκανε το γύρο του διαδικτύου σύμφωνα με την οποία ο ΕΟΦ λέει «ναι» στο να ξεκινήσει ο εμβολιασμός για τον φονικό ιό από την 1η Ιουνίου σε ορισμένα νοσοκομεία της χώρας. Ωστόσο η είδηση αυτή διαψεύστηκε από τα πλέον επίσημα χείλη!

Νωρίτερα σήμερα (27/5/2020), η ιστοσελίδα protothema.gr κοινοποίησε σχετικές πληροφορίες οι οποίες έκαναν λόγο περί “εμβολιαστικού προγράμματος κατά της νόσου COVID-19 με το εμβόλιο της φυματίωσης”.

Σύμφωνα με νέο, ενημερωμένο ρεπορτάζ του πρώτου θέματος, αυτές οι πληροφορίες προέκυψαν από γραπτό μήνυμα που έστειλε ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Ευάγγελος Γιαμαρέλλος.

Εκ των υστέρων έγινε γνωστό πως:

“Οι αρχές διευκρινίζουν ότι πρόκειται για μία ακόμα έρευνα που είναι σε εξέλιξη και δεν πρόκειται για πρόγραμμα εμβολιασμού. Το Υπουργείο Υγείας και οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές ξεκαθαρίζουν ότι πρόκειται περί κλινικής έρευνας που στο πλαίσιό της θα γίνουν εμβολιασμοί για να ελεγχθούν στη συνέχεια τα αποτελέσματα”.

Απάντηση του καθηγητή Γιαμαρέλλου
Κατόπιν επικοινωνίας με τον καθηγητή Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Ευάγγελο Γιαμαρέλλο ενημερωθήκαμε πως: “Πρόκειται για κλινική μελέτη εγκεκριμένη από τον ΕΟΦ.”

Τι τελικά ισχύει;

Όπως διαβεβαίωσε το Ελληνικό Κέντρο Μελέτης της Σήψης, πρόκειται για τυχαιοποιημένη μελέτη και όχι για κάποιο πρόγραμμα εμβολιασμού το οποίο γίνεται καθολικά. Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω έρευνα εξετάζει κατά πόσο ο εμβολιασμός για τη φυματίωση μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά για τις ομάδες υψηλού κινδύνου κατά του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2. Η έρευνα θα ξεκινήσει την πρώτη Ιουνίου του 2020 και σε αυτή θα μπορούν να συμμετέχουν άτομα με ηλικία ίση ή/και μεγαλύτερη των 50 ετών.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share