Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

«Τα παιδιά νοσούν λιγότερο από τον κορωνοϊό γιατί...» - Η απάντηση του Σωτήρη Τσιόδρα

Αυτός είναι ο λόγος!

21 Μαΐου 2020 18:47
«Τα παιδιά νοσούν λιγότερο από τον κορωνοϊό γιατί...» - Η απάντηση του Σωτήρη Τσιόδρα
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Την απάντηση του για το λόγο, που τα παιδιά νοσούν λιγότερο από τον κορωνοϊό, έδωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, με τον ίδιο να προσφέρει ενδιαφέροντα στοιχεία από έρευνα του ΕΚΠΑ.

Κάθε ημέρα που περνάει μαθαίνουμε όλο και περισσότερες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, τον τρόπο δράσης τους και το πως προσβάλει τους ασθενείς. Και σήμερα, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε επικαλούμενος ελληνική μελέτη πως τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από τον κορωνοϊό σε σχέση με τους ενήλικες. Ανακοίνωση ευχάριστη, ενόψει και της συζήτησης για την επάνοδο των μικρών παιδιών στα δημοτικά σχολεία, με τις οριστικές αποφάσεις να αναμένονται την προσεχή Δευτέρα, αν και ο καθηγητής προειδοποίησε για επερχόμενο δεύτερο κύμα.

Όπως είπε ο κύριος Τσιόδρας, «ελληνική μελέτη από συναδέλφους πανεπιστημιακούς του ΕΚΠΑ έδειξε σημαντική έκπτωση των οσφρητικών λειτουργιών σε ενήλικες ασθενείς με την νέα νόσο. Η μελέτη χρησιμοποίησε αντικειμενικό τρόπο μέτρησης οσφρητικής δυσλειτουργίας με ειδικά τεστ και ανίχνευσε διαταραχές της όσφρησης σε 64% των ασθενών».

«Οι κορωνοϊοί προσβάλουν το οσφρητικό επιθήλιο λόγω της αυξημένης έκφρασης που παρουσιάζει στον υποδοχέα 2. Είναι το περίφημο ένζυμο που αποτελεί την πόρτα του οργανισμού για να μπει ο ιός στο σώμα μας. Έχει σχέση με το επόμενο εύρημα που θα σας αναφέρω κι εξηγεί γιατί τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά. Αφορά την περιοχή της μύτης και συγκεκριμένα την περιοχή που προσβάλλει ο ιός πρώτα», είπε ο κ. Τσιόδρας και συνέχισε:

«Νέα ευρήματα από την Νέα Υόρκη υποστηρίζουν πως τα παιδιά έχουν μειωμένη έκφραση του υποδοχέα 2 στην μύτη. Δηλαδή παράγουν σημαντικά μικρότερες ποσότητες αυτής της πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει στον οργανισμό μας. Ο βλεννογόνος της μύτης είναι από τις πρώτες εστίες της λοίμωξης στον οργανισμό».

Κορωνοϊός: Δύο ακόμη θάνατοι στην Ελλάδα - 3 νέα κρούσματα και 2.853 συνολικά

Δύο ακόμη θάνατοι υπάρχουν στην Ελλάδα από κορωνοϊό, όπως αναφέρει ο Σωτήρης Τσιόδρας, με τα νέα κρούσματα να είναι 3 και το σύνολο να φτάνει στα 2.853, τη στιγμή που παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η ανίχνευση νέων κορωνοϊών.

Από τα κρούσματα, το 55% αφορά άνδρες και το υπόλοιπο 45% γυναίκες. Τα 612 κρούσματα σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ τα 1.436 με ήδη γνωστό κρούσμα, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα, 21 συμπολίτες μας βρίσκονται διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία, με μέσο όρο τα 72 έτη. Οι 13 είναι άνδρες και οι 8 γυναίκες, με το 95.2% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία άνω των 70 ετών, ενώ 98 έχουν βγει από τις ΜΕΘ.

Επίσης, οι θάνατοι είναι δύο τελικά και το σύνολο στους 168. Οι 119 ήταν άνδρες και οι 49 γυναίκες, με μέσο όρο τα 76 έτη, ενώ το 94% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία άνω των 70 ετών.

Τέλος, έχουν ελεγχθεί 144.078 κλινικά δείγματα.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share