Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

«Ο κορωνοϊός χτυπά περισσότερο τους άνδρες επειδή...» - Σοκαριστικά τα δείγματα νέας έρευνας

Ποια ήταν τα αποτελέσματα;

11 Μαΐου 2020 21:06
«Ο κορωνοϊός χτυπά περισσότερο τους άνδρες επειδή...» - Σοκαριστικά τα δείγματα νέας έρευνας
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Σοκαριστικά είναι τα δείγματα νέας έρευνας για τον κορωνοϊό, που εξηγεί για ποιο λόγο ο φονικός ιός χτυπά περισσότερο τους άνδρες από τις γυναίκες, την ώρα που η χώρα μας θρηνεί τον 152ο νεκρό της.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή καρδιολογίας Άντριαν Βόορς του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Γκρόνιγκεν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «European Heart Journal» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, ανέλυσαν δείγματα από δύο ομάδες ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια σε 11 χώρες. Η πρώτη ομάδα περιλάμβανε 1.485 άνδρες και 537 γυναίκες, ενώ η δεύτερη 1.123 άνδρες και 575 γυναίκες. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 69 για τους άνδρες και 75 για τις γυναίκες στην πρώτη ομάδα και 74 και 76, αντίστοιχα, στη δεύτερη. Στη μελέτη συμμετείχε ο καθηγητής Γεράσιμος Φιλιππάτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (υπεύθυνος της Μονάδας Καρδιακής Ανεπάρκειας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Αττικόν») και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κύπρου.

Η έρευνα δείχνει ότι οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια που παίρνουν φάρμακα αναστολείς ή ανταγωνιστές του ACE2 (μετατρεπτικού ενζύμου αγγειοτενσίνης τύπου 2), δεν έχουν υψηλότερα επίπεδα ACE2 στο αίμα τους, άρα δεν κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορωνοϊό. «Τα ευρήματά μας δεν υποστηρίζουν τη διακοπή της χορήγησης αυτών των φαρμάκων στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια που εμφανίζουν και Covid-19, όπως είχε προταθεί από προηγούμενες αναφορές», δήλωσε ο δρ Βόορς.

Ο υποδοχέας ACE2, που βρίσκεται στην επιφάνεια των ανθρωπίνων κυττάρων, προσδένεται στο κορωνοϊό και του επιτρέπει να εισδύσει και να τα μολύνει. Υψηλά επίπεδα ACE2 υπάρχουν στους πνεύμονες και πιστεύεται ότι παίζουν κρίσιμο ρόλο στην επιδείνωση της Covid-19.

Κορωνοϊός: Δεύτερη σερί μέρα χωρίς θάνατο στην Ελλάδα - 10 νέα κρούσματα και 2.726 συνολικά

Δεύτερη σερί μέρα χωρίς θάνατο από κορωνοϊό μετρά η Ελλάδα, με τα νέα κρούσματα να είναι 10 και το σύνολο στα 2.726, όπως ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Από τα κρούσματα, 607 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.374 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα, ενώ «βόμβες» για το εμβόλιο έριξε ο Μπόρις Τζόνσον.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας το τελευταίο 24ωρο δεν είχαμε κανέναν καταγεγραμμένο θάνατο. Ως εκ τούτου, ο συνολικός αριθμός των θανόντων παραμένει 151. Οι 37 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 93.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς, 32 είναι διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Οι 12 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Παράλληλα, 87 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 99.363 κλινικά δείγματα.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share