Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021

Πάρτι με… ένταση το βράδυ στην Αθήνα: Συνωστισμός στις πλατείες και μικροεπεισόδια

Τι συνέβη;

9 Μαΐου 2020 08:15
Πάρτι με… ένταση το βράδυ στην Αθήνα: Συνωστισμός στις πλατείες και μικροεπεισόδια
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Υπαίθρια πάρτι με… ένταση υπήρξαν το βράδυ της Παρασκευής (8/5) στην Αθήνα, με το συνωστισμό να υπάρχει σε πλατείες σε αρκετές περιοχές της πρωτεύουσας της Αττικής, προκαλώντας σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και μικροεπεισόδια, την ώρα που η Αστυνομία επιχειρεί με συστάσεις να αποφύγει τις συγκεντρώσεις αυτές λόγω κορωνοϊού.

Το βράδυ της Παρασκευής στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες άτομα προκαλώντας δυσφορία ακόμα και στους ντόπιους κατοίκους.

Ο κόσμος ωστόσο συνεχώς αυξανόταν, με πολλούς να προμηθεύονται αλκοόλ από σούπερ μάρκετ που λειτουργεί στην πλατεία. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα οι καταστηματάρχες αναγκάστηκαν να κατεβάσουν ρολά, ενώ όσο έπεφτε η νύχτα συγκεντρώνονταν ολοένα και περισσότεροι. Νωρίτερα, κόσμος συγκεντρώθηκε και πάλι στην Αγία Παρασκευή, στην πλατεία Αγίου Ιωάννου. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας νεαροί, που ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο, πραγματοποίησαν μοτοπορεία και πέταξαν τρικάκια, με την δράση τους να ολοκληρώνεται λίγο μετά τις 8 το βράδυ.

Εξάλλου ένταση και μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν τα ξημερώματα στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη. Γύρω στις 2:00 υπήρχαν περίπου 200 συγκεντρωμένοι στην πλατεία παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις της αστυνομίας. Στο σημείο, ύστερα από καταγγελίες περιοίκων, έφτασε ισχυρή δύναμη της αστυνομίας και με χημικά προσπάθησε να απομακρύνει τους συγκεντρωμένους.

Από τα μικροεπεισόδια τραυματίστηκαν ελαφρά κάτοικοι, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές.

Κορωνοϊός: Αλλάζει στάση απέναντι στα υπαίθρια πάρτι η Αστυνομία

Αλλάζει στάση η Αστυνομία απέναντι στα υπαίθρια… πάρτι κορωνοϊού, όπως επεσήμανε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος τόνισε πως χρειάζεται σεβασμός στην προσωπικότητα του καθενός και δεν πρέπει να υπάρχουν αντιπαραθέσεις.

Ο ίδιος τόνισε, ότι η Αστυνομία πρέπει να είναι κοντά στους πολίτες, όπως ήταν τους τελευταίους δύο μήνες και οι επόμενες κινήσεις της πρέπει να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, αναφορικά με τα εν λόγω πάρτι, με το σκηνικό να αγριεύει τους πάντες, με τέτοια παρουσία στις πλατείες από τις αστυνομικές δυνάμεις.

«Οι Έλληνες ήταν αξιοθαύμαστοι, επέδειξαν απόλυτη υπακοή και σεβασμό στις επιταγές των ειδικών και στις συμβουλές τους, προκειμένου να παραμείνουν στο σπίτι, και τελικώς νικήσαμε, στην πρώτη μάχη που δώσαμε, μένοντας στο σπίτι, την επιδημία», είπε ο Υπουργός, ο οποίος βρέθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου της ΕΛ.ΑΣ και του Δήμου Θεσσαλονίκης και την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας.

«Το δεύτερο βήμα», συνέχισε, «είναι να μείνουμε ασφαλείς κυκλοφορώντας έξω. Το δικαίωμα του καθενός να κυκλοφορεί είναι συνταγματικό, είναι δεδομένο, είναι ατομικό και ανθρώπινο δικαίωμα. Νομίζω ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα, νομίζω ότι όλοι μας μέρα με τη μέρα αντιλαμβανόμαστε, με βάση τις συμβουλές των ειδικών, τους κινδύνους που περιλαμβάνει η έλλειψη απόστασης μεταξύ μας και πιστεύω- είμαι βέβαιος γι' αυτό- και αυτό θα κάνει και η Ελληνική Αστυνομία».

«Θα είμαστε, λοιπόν, κοντά στους πολίτες, μαζί με τους πολίτες και όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε και αυτή τη δοκιμασία. Θα βγούμε νικητές από την κρίση της πανδημίας και την οικονομική που έρχεται και να είστε βέβαιοι ότι ανατέλλει το 2021 ένας καινούργιος χρόνος με τους Έλληνες να είναι αισιόδοξοι και κάθε μέρα όλο και περισσότερο πιο δραστήριο και ενεργοί», υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοίδης.

Ρόλος «πυροσβεστικός» από την Αστυνομία

Ρόλο «πυροσβεστικό» και όχι κατασταλτικό, καλούνται να παίξουν οι αστυνομικές δυνάμεις, απέναντι στους νεαρούς πού παρατηρήθηκε να συγκεντρώνονται στις πλατείες μετά τη μερική άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με διαταγή του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ Μιχάλη Καραμαλάκη, που εστάλη το βράδυ της Πέμπτης προς όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες, μετά τα όσα συνέβησαν στην πλατεία Αγίας Παρασκευής.

Στη διαταγή, αφού αναφέρεται αναλυτικά στον επαγγελματισμό την αποφασιστικότητα και την υπευθυνότητα, καθώς και στο πνεύμα συμπαράστασης και συνεργασίας με τους πολίτες, που έδειξε η αστυνομία κατά τη διάρκεια της καραντίνας, επισημαίνεται ότι είναι κρίσιμο και αναγκαίο να επιδείξει την ίδια στάση κατανόηση, συμπάθεια και εμπιστοσύνη προς κάθε πρόσωπο, στη φάση της αποκλιμάκωσης των μέτρων.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share