Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021

Άρση μέτρων: «Φρένο» στο άνοιγμα καφέ-εστιατορίων πριν την 1η Ιουνίου - Τα υπαίθρια πάρτι η αχίλλειος πτέρνα (Video)

Άγια Παρασκευή, Λυκαβηττός, Παγκράτι, Βόλος, Λαμία βάζουν στο «πάγο» το άνοιγμα

7 Μαΐου 2020 07:42
Άρση μέτρων: «Φρένο» στο άνοιγμα καφέ-εστιατορίων πριν την 1η Ιουνίου - Τα υπαίθρια πάρτι η αχίλλειος πτέρνα (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Άρση μέτρων: Οι εικόνες με τον συγχρωτισμό δεκάδων πολιτών στην Αγία Παρασκευή, στο Παγκράτι, στον Λυκαβηττό, στην Λαμία, στο Βόλο και άλλες περιοχές της Αττικής και της επαρχίας, όπου καταστήματα εστίασης μετατράπηκαν σε… «take away bars» και στήθηκαν υπαίθρια πάρτι, βάζουν στον «πάγο» στις όποιες σκέψεις να ανοίξει πριν την 1η Ιουνίου ο κλάδος των καφέ-εστιατορίων.

Χαρακτηριστικό ήταν το βράδυ της Τετάρτης, όπου εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν σε Λυκαβηττό, Παγκράτι και Αγία Παρασκευή. Και αυτό, παρότι λίγες ώρες νωρίτερα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, είχε στείλει ξεκάθαρο μήνυμα εναντίον των πολυάριθμων συναθροίσεων σε υπαίθριους χώρους.

«Γέμισαν» κόσμο Λυκαβηττός και Παγκράτι

Ως εκ τούτου, εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο υπαίθριο πάρκινγκ του Λυκαβηττού, εφοδιασμένοι με ποτά και φαγητά. Ίδια η κατάσταση και στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι, όπου νέοι και νέες από κάθε γειτονιά της Αθήνας είχαν συγκεντρωθεί, πίνοντας το αγαπημένο τους ποτό.

100 άτομα στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη

Λίγα χιλιόμετρα πιο βόρεια, και συγκεκριμένα στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη στην Αγία Παρασκευή, περίπου 100 άτομα συγκεντρώθηκαν για δεύτερη διαδοχική ημέρα – αγνοώντας την απαγόρευση από τις 9.00 το βράδυ έως τις 6.00 το πρωί.

Άρση μέτρων: Οι 4+1 περιπτώσεις που επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού

Μπορεί από τη Δευτέρα 4 Μαΐου να ξεκίνησε η σταδιακή άρση των μέτρων χωρίς την υποχρεωτική αποστολή μηνύματος SMS στο 13033 ή με την απαραίτητη βεβαίωση μετακίνησης, όμως η μετακίνηση εκτός νομού θα επιτραπεί από τις 18 Μαΐου.

Ωστόσο, προβλέπεται η μετακίνηση πολιτών εκτός νομού για συγκεκριμένους λόγους ήδη από τις 4 Μαΐου και είναι οι ακόλουθοι:

α) Μετάβαση από και προς την εργασία, που πιστοποιείται με σχετική έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη ή άλλα κατάλληλα έγγραφα ή, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, με έγγραφη δήλωση του ιδίου.

β) Μετακίνηση για λόγους υγείας που πιστοποιείται με σχετική ιατρική βεβαίωση.

γ) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία συγγενών πρώτου ή δευτέρου βαθμού) που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.

δ) Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.

ε) Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας που πιστοποιείται με Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης που λαμβάνεται ατελώς από τον ιστότοπο.

Σε μεταγενέστερο χρόνο η μετάβαση στα νησιά

Αντίθετα, η μετάβαση στα νησιά αναμένεται να επιτραπεί σε μεταγενέστερο χρόνο και πάντα υπό την αίρεση της εξέλιξης της πανδημίας στην Ελλάδα. Το επικρατέστερο σενάριο αναφέρει ότι το πράσινο φως για τη μετάβαση στα νησιά θα δοθεί μετά την 1η Ιουνίου, χωρίς βέβαια να αποκλείεται και κάποια άλλη ημερομηνία.

Νέα μέτρα για εστιατόρια-καφέ: Πολλά τραπέζια έξω και πιθανό άνοιγμα νωρίτερα

Αισιοδοξία προκύπτει από την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού στην χώρα μας, κάτι που ίσως σημαίνει και άνοιγμα νωρίτερα για τα καταστήματα εστίασης, όπως τα εστιατόρια και τα καφέ, τα οποία προβλέπεται να ανοίξουν την 1η Ιουνίου κανονικά, αλλά δεν αποκλείεται αυτό να γίνει σε άλλη ημερομηνία, προβλέποντας τοποθέτηση αρκετών τραπεζιών σε εξωτερικό χώρο.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο οι όποιες ανακοινώσεις για την εστίαση θα γίνουν μετά τις 15 Μαΐου οπότε και θα υπάρχει πιο σαφή ένδειξη για την πορεία του δείκτη R0, του δείκτη που αποτυπώνει την μεταδοτικότητα του κορωνοϊού σε κάθε χώρα και ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Ελλάδα κάτω από το 0,5%. Θετικό, μάλιστα, ήταν και το πρώτο δείγμα από την πρώτη μέρα άρσης των μέτρων.

Όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας στον ΑΝΤ1 ήδη οι δήμοι της χώρας έχουν συμφωνήσει σε παραχώρηση περισσότερου χώρου και σε χαμηλότερα δημοτικά τέλη.

Ακόμα πιο αναλυτικός ήταν ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος είπε ότι υπάρχει η σκέψη να δοθεί χώρος που θα αντιστοιχεί στο πλάτος του κάθε καταστήματος, είτε στο πεζοδρόμιο, είτε στο οδόστρωμα, ή σε πλατείες, εφ’ όσον βρίσκονται δίπλα από ανοιχτούς χώρου. Στόχος, πρόσθεσε ο κ. Παπαθανάσης είναι να πάρουν μια οικονομική ανάσα οι επιχειρηματίες και να ανέβει όσο το δυνατόν ο τζίρος, μετά το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης, εξαιτίας των μέτρων της πρώτης φάσης για τον περιορισμό του κορωνοϊού.

Μια πρώτη γεύση των προθέσεων της κυβέρνησης αναμένεται να πάρουν οι επιχειρηματίες του κλάδου, εκρόσωποι των οποιων θα έχουν σήμερα συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το ξεκίνημα «με το δεξί» έφερε στο προσκήνιο τη συζήτησης και το ενδεχόμενο να υπάρξει νωρίτερα άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα εισηγηθεί να ανοίξουν νωρίτερα τα καταστήματα εστίασης, «εφόσον δεν υπάρχουν κρούσματα κορωνοϊού, αυτή την εβδομάδα που επανερχόμαστε σταδιακά στην κανονικότητα».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share