Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

«Όλα θα εξαρτηθούν από...» - «Βόμβα» Άδωνι Γεωργιάδη για τα καταστήματα εστίασης (Video)

Σοκ

4 Μαΐου 2020 10:43
«Όλα θα εξαρτηθούν από...» - «Βόμβα» Άδωνι Γεωργιάδη για τα καταστήματα εστίασης (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Για ένα ακόμη στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί, έκανε λόγο ο Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στη μερική επιστροφή στην κανονικότητα, με το άνοιγμα πολλών καταστημάτων από σήμερα. Παράλληλα, δείτε όλους τους νέους κανόνες στα ΜΜΜ αλλά και το τι ισχύει για τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών.

Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, η Ελλάδα – σύμφωνα με την Eurostat –σημείωσε επιτυχία, όχι μόνο στην πανδημία του κορωνοϊού , αλλά και στον τομέα της οικονομίας, καθώς όπως έδειξε η έρευνα οι πολίτες αισθάνθηκαν ασφαλείς.

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ακόμα ότι «δεν θα αφήσουμε τους ανθρώπους της εστίασης μόνος τους», ενώ υπάρχουν διάφορες σκέψεις για την στήριξή τους, όπως το να δοθεί επιπλέον χώρος στο εξωτερικό του καταστήματος, ώστε να μπορούν να βγάλουν τραπέζια έξω και να τηρούνται οι αποστάσεις».

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης υπάρχουν και σκέψεις για φορολογικού τύπου κίνητρα για τα καταστήματα στην εστίαση, που - όπως είπε - θα δεχθούν πολύ μεγάλο πλήγμα μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο. Επίσης, αποκάλυψε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα εισηγηθεί να ανοίξουν νωρίτερα τα καταστήματα εστίασης, εφόσον δεν υπάρχουν κρούσματα κορωνοϊού αυτή την εβδομάδα που επανερχόμαστε σταδιακά στην κανονικότητα.

Απαντώντας σε ερώτημα για το εάν μπορεί να ανοίξει πχ. μία επιχείρηση που εμπορεύεται υποδήματα και το 1/3 αυτών είναι αθλητικά (καθώς από σήμερα ανοίγουν τα καταστήματα αθλητικών ειδών), ο υπουργός είπε πως τα προβλήματα σε επιχειρήσεις με πάνω από έναν ΚΑΔ (Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας) θα λυθούν μέσα στην εβδομάδα.

Άρση μέτρων: Ποια καταστήματα ανοίγουν - Τα ωράρια λειτουργίας, τα μέτρα προστασίας, τα πρέπει και τα μη

Ξεκίνησε από σήμερα στις 6 το πρωί σταδιακά η άρση των μέτρων που είχαν ληφθεί για τη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Παράλληλα, δείτε αναλυτικά πως θα είναι η επόμενη μέρα για τους μαθητές που θα επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες

Από σήμερα ανεβάζουν ρολά όλα τα καταστήματα λιανικού εμπορίου (βιβλιοπωλεία, οπτικά, αθλητικός εξοπλισμός, πώληση φυτών, αγορές καταναλωτών, απελευθερώνεται η μετακίνηση παραγωγών για τις λαϊκές αγορές μεταξύ περιφερειών) και παροχής υπηρεσιών (κομμωτήρια, κουρεία κέντρα αισθητικής και ΚΤΕΟ).

Αναλυτικά πρόκειται για τους ΚΑΔ:4741, λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων και υπολογιστών σε εξειδικευμένα καταστήματα

  • 4742, λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα
  • 4761, λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα
  • 4762, λιανικό εμπόριο εφημερίδων και γραφικής ύλης σε εξειδικευμένα καταστήματα
  • 4764, λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα
  • 4776, λιανικό εμπόριο λουλουδιών, φυτών, σπόρων, λιπασμάτων, ζώων συντροφιάς και σχετικών ζωοτροφών σε εξειδικευμένα καταστήματα
  • 7120, τεχνικές δομές και αναλύσεις (ΚΤΕΟ)
  • 9602, δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής

Επίσης, ανοίγουν και οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών υποδημάτων, τα καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.

Οι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων

Το ωράριο λειτουργίας τις καθημερινές θα είναι από τις 7 το πρωί ως τις 10 το βράδυ και τα Σάββατα από τις 7 το πρωί ως τις 9 το βράδυ. Ισχύουν κανονικά οι περιορισμοί συγκέντρωσης προσώπων των λιανεμπορίου, καθώς σε περίπτωση περισσοτέρων τους ενός επιπέδων, δεν επιτρέπεται παρουσία άνω του ενός ατόμου 1 / 10 τ.μ.

Επίσης, οι δημόσιοι υπάλληλοι, σε συνεννόηση με τις υπηρεσίες τους, θα προσέρχονται στην εργασία τος σε τρία διαστήματα (7, 8 και 9 το πρωί) για αποσυμφόρηση στα ΜΜΜ. Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι με την σειρά τους, θα προσέρχονται στις εργασίες στις 9 και στις 10 το πρωί. Από αυτό το μέτρο εξαιρούνται οι εργαζόμενοι σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ και φούρνους.

Τα μέτρα εντός καταστημάτων- Τα πρέπει και τα μη

Υπό τον φόβο να υπάρχει συνωστισμός στα καταστήματα που θα ανοίξουν τις πόρτες τους σήμερα, θα υπάρχει ειδικό καθεστώς λειτουργίας, ανάλογα και με τον κλάδο.

Σε κουρεία, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, θα εφαρμόζεται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας. Η προσέλευση πελατών θα γίνεται μόνο με ραντεβού και καταχώρηση τους σε κατάλογο που θα συντάσσει η επιχείρηση κατά την έναρξη καθημερινής λειτουργίας. Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους και τα γάντια μιας χρήσης για τους εργαζόμενους στα κέντρα αισθητικής.

Οσον αφορά τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου οι κανόνες τήρησης αποστάσεων επιβάλλουν:

  • έως 20 τ.μ. 4 άτομα,
  • από 20 τ.μ. – 100 τ.μ. 4 άτομα + 1 άτομο
  • 10 τ.μ. και άνω των 100 τ.μ. 12 άτομα + 1/ 15 τ.μ.

Επίσης, για τη λειτουργία των ΚΤΕΟ ισχύουν οι ίδιοι όροι προσέλευσης πελατών. Στις λαϊκές αγορές παραμένουν τα μέτρα λειτουργίας του 50% και μη πώλησης βιομηχανικών ειδών.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share