Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021

Άρση μέτρων: Οι νέοι κανόνες από σήμερα στα ΜΜΜ - Τι ισχύει για τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών (Video)

Προσοχή

4 Μαΐου 2020 08:06
Άρση μέτρων: Οι νέοι κανόνες από σήμερα στα ΜΜΜ - Τι ισχύει για τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Όσον αφορά την μετακίνηση με τα ΜΜΜ, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, πέρα από την χρήση μάσκας που είναι υποχρεωτική σε όλους, το υπουργείο Μεταφορών έχει ζητήσει να αποφευχθεί κάθε άσκοπη μετακίνηση με τα ΜΜΜ.

Τα δρομολόγια θα γίνουν πιο πυκνά από σήμερα, αλλά ήδη στο Μετρό έχουν πάρει προληπτικά μέτρα, με κορδέλες που δείχνουν… απαγορευτικό στα μισά καθίσματα, ώστε να περιορίσουν τον συνωστισμό.

Επίσης για την χρήση μάσκας από τους πολίτες, θα γίνεται έλεγχος στο Μετρό από τους «βοηθούς επιβατών», αλλά και όπου υπάρχουν ανταποκρίσεις με τραμ ή λεωφορεία, σε πολυσύχναστα σημεία, ώστε να γίνονται συστάσεις για να τηρούνται τα μέτρα και να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Σε περίπτωση απειθαρχίας από τους πολίτες, αναμένονται πρόστιμα των 150 ευρώ. Για τα ταξί ισχύει ακόμη το μέτρο του ενός πελάτη με εξαίρεση αν υπάρχει γονέας που συνοδεύει παιδί/α.

Τέλος, θα αυξηθεί η συχνότητα των δρομολογίων σε τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ, ωστόσο η μπροστινή πόρτα θα παραμείνει κλειστή στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ.

Οι κανόνες στα ΜΜΜ

 • Επιβεβλημένη η χρήση μάσκας σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ λεωφορεία, τρόλεϊ, για επιβάτες και για εργαζόμενους
 • Δεν μετακινούμαστε αν έχουμε συμπτώματα ίωσης, έστω και ήπια
 • Διατηρούμε αποστάσεις ασφαλείας εντός συρμών και οχημάτων, όπως και σε σταθμούς και στάσεις.
 • Ελεγχος από «βοηθούς επιβατών» κατά την είσοδο μας σε 45 σημαντικότερους σταθμούς μετεπιβίβασης του Μετρό, που έχουν ανταπόκριση με τραμ και λεωφορεία και είναι και οι πιο πολυσύχναστοι για αποφυγή συνωστισμού Χρησιμοποιούμε τα ΜΜΜ μόνο εάν δεν υπάρχει άλλος τρόπος μετακίνησης και μόνο για σημαντικό λόγο
 • Χρησιμοποιούμε ιδιωτικά μέσα όπου είναι εφικτό
 • Δεν θα υπάρχει δακτύλιος Επιτρέπονται δύο επιβάτες σε κάθε ΙΧ (πέραν του οδηγού), από έναν επιβάτη που ισχύει μέχρι σήμερα
 • Αυξάνεται η συχνότητα δρομολογίων σε μετρό, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ
 • Απαγορεύεται η χρήση των ανελκυστήρων, με εξαίρεση τα άτομα με σοβαρά κινητικά προβλήματα
 • Παρατείνεται σε λεωφορεία και τρόλεϊ το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου από την μπροστινή θύρα
 • Κλιμακωτή προσέλευση δημοσίων υπαλλήλων στις υπηρεσίες για αποφυγή συνωστισμού στα ΜΜΜ

Κάρτες απεριορίστων διαδρομών στα ΜΜΜ

Οι πολίτες που είχαν προμηθευτεί κάρτες απεριόριστων διαδρομών μηνιαίας ή μεγαλύτερης διάρκειας και δεν τις χρησιμοποίησαν, το διάστημα περιορισμού των μετακινήσεων, θα έχουν δυνατότητα πίστωσης στην κάρτας τους. Σε καμία περίπτωση δε θα χάσουν τα χρήματα τους.

Όσοι έχουν ετήσια κάρτα, θα δοθεί ένα επιπλέον μπόνους- έκπτωση 10% το οποίο θα ισχύει και για όσους αγοράσουν προμηθευτούν τώρα νέα κάρτα.

Επιπλέον, τα κινητά τηλέφωνα με λειτουργικό android μπορούν να λειτουργήσουν και ως αυτόματο σημείο επαναφόρτισης των προσωποποιημένων καρτών με απευθείας αγορά από το τηλέφωνο, χωρίς να χρειάζεται ο επιβάτης να μεταβεί σε εκδοτήρια ή μηχάνημα αυτόματης έκδοσης.Στις περιπτώσεις που το επιβατικό κοινό εξυπηρετείται σε αυτόματα μηχανήματα ή εκδοτήρια, συνιστάται η χρήση χρεωστικών / πιστωτικών καρτών.

Προαστιακός Σιδηρόδρομος

Σε πλήρη λειτουργία τίθεται και ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος Αθηνών (Πειραιάς - Κιάτο, Πειραιάς - Αεροδρόμιο, Αθήνα - Χαλκίδα και 'Ανω Λιόσια - Κορωπί). Η χρήση προστατευτικής μάσκας υποχρεωτική.

ΤΑΧΙ

Συνεχίζεται το μέτρο μεταφοράς ενός επιβάτη, με τις γνωστές εξαιρέσεις μεταφοράς γονέα με ανήλικα τέκνα ή συνοδείας ατόμου για ιατρικούς λόγους. Η χρήση προστατευτικής μάσκας απαραίτητη.

ΚΤΕΟ

Ανοίγουν όλα τα ΚΤΕΟ. Οι κανόνες που θα πρέπει να τηρούνται είναι:

 • Ο τεχνικός έλεγχος πραγματοποιείται κατόπιν ραντεβού
 • Οι ελεγκτές και το λοιπό προσωπικό εφοδιασμένοι με γάντια και μάσκες, καθώς και οι οδηγοί που επισκέπτονται τα ΚΤΕΟ
 • Αντισηπτικό σε εμφανές σημείο
 • Αποφεύγεται εντός του χώρου της Γραμματείας - Ταμείου η παραμονή πολιτών εκτός του απαραίτητου χρόνου για την προσκόμιση των απαραίτητων για τον έλεγχο δικαιολογητικών και την παραλαβή του ΔΤΕ.
 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share