Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Πρωτομαγιά: Η ξεχωριστή μάσκα του Δημήτρη Κουτσούμπα και η… στρατιωτική πειθαρχία του ΠΑΜΕ

Τι έγραφε η μάσκα του ηγέτη του ΚΚΕ;

1 Μαΐου 2020 15:12
Πρωτομαγιά: Η ξεχωριστή μάσκα του Δημήτρη Κουτσούμπα και η… στρατιωτική πειθαρχία του ΠΑΜΕ
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Μια ξεχωριστή Πρωτομαγιά υπήρξε φέτος λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών του κορωνοϊού, με το ΠΑΜΕ να δείχνει… στρατιωτική πειθαρχία στη διαδήλωση και τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, να φορά μια ιδιαίτερη μάσκα.

«Τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή» έγραφε η προστατευτική μάσκα που επέλεξε να φορέσει ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, που βρέθηκε στο Σύνταγμα για την συγκέντρωση για την εργατική Πρωτομαγιά. Νωρίτερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ κατέθεσε στεφάνι στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Τα μέλη του ΠΑΜΕ επιστράτευσαν μέχρι και μεζούρες για να τοποθετήσουν αυτοκόλλητα στο οδόστρωμα προκειμένου να τηρηθούν οι αποστάσεις μεταξύ των διαδηλωτών στη συγκέντρωση που πραγματοποιεί στην πλατεία Συντάγματος για την εργατική Πρωτομαγιά. Οι διαδηλωτές που έχουν συγκεντρωθεί στο Σύνταγμα φορώντας μάσκες και γάντια στέκονται στα συγκεκριμένα σημάδια που έχουν τοποθετηθεί τόσο στο οδόστρωμα όσο και στο πεζοδρόμιο.

Στέλιος Πέτσας: «Πρόστιμο για όποιον διαδηλώσει για την Πρωτομαγιά - Τόσα κοστίζουν οι μάσκες σε μια οικογένεια»

Πρόστιμο για όποιον διαδηλώσει για την Πρωτομαγιά ξεκαθάρισε ο Στέλιος Πέτσας, ότι θα υπάρξει, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να επισημαίνει ότι τέτοια εκδήλωση συνιστά παραβίαση του νόμου, ενώ αναφέρθηκε στο κόστος για κάθε νοικοκυριό, σχετικά με τις μάσκες για τον κορωνοϊό.

Το κόστος δεν είναι υψηλό και ο στόχος είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι η Πολιτεία ετοιμάζει διαφήμιση που θα βγει μέσα στην ημέρα και θα δείχνει πώς να φτιάξουμε μάσκα ακόμα και με υφάσματα που έχουμε στο σπίτι μας. Την ίδια ώρα, βέβαα, το ΠΑΜΕ κάνει διαδήλωση... με μέτρα προστασίας.

Μιλώντας στην «Ωρα Ελλάδας» του Open TV, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έστειλε κι ένα μήνυμα σε όσους σκοπεύουν να διαδηλώσουν σήμερα, ανήμερα της Εργατικής Πρωτομαγιάς εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «μπορεί να μας φέρει πίσω αν κάποιοι διαδηλώσουν σήμερα. Δεν επιτρέπονται οι συναθροίσεις, όποιος συμμετέχει, παραβιάζει το νόμο...» ξεκαθάρισε κι έριξε το... μπαλάκι στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και κατ' επέκταση στην Αστυνομία για το αν θα επιβληθούν κυρώσεις στους διαδηλωτές. «Αυτό είναι επιχειρησιακό θέμα της Αστυνομίας, αν θα είναι πιο... ελαστική. Εμείς λέμε ότι δεν επιτρέπονται οι συναθροίσεις. Εμείς θέλουμε να διασφαλίσουμε τον χώρο της εργασίας και γι αυτό η Πρωτομαγιά όπως και το Πάσχα θα είναι διαφορετική».

«Εχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε ακόμα και απλές μάσκες. Υποχρεωτική είναι η χρήση της όταν είμαστε με κόσμο, είναι υποχρεωτική στο κομμωτήριο που είναι οι πελάτες δίπλα δίπλα, είναι υποχρεωτική στα ΜΜΜ».

Τόνισε δε, ότι η δημιουργία μασκών βοηθά και τις ελληνικές επιχειρήσεις: «Το ίδιο είχε γίνει και πριν από ενάμιση μήνα με τα αντισηπτικά. Δώσαμε στην αγορά και τους επιχειρηματίες την ευκαιρία και την άδραξαν. Εφτιαξαν αντισηπτικά, τώρα φτιάχνουν 300.000 μάσκες ημερησίως. Το κόστος θα είναι χαμηλό για την ελληνική οικογένεια, υπάρχουν και οι αυτοσχέδιες που θα δείξουμε στον κόσμο πώς να τις φτιάχνουν» επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για το μείζον θέμα με το άνοιγμα των σχολείων τόνισε: «Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Οι μαθητές έχουν χαμηλότερη πιθανότητα να νοσήσουν, να μεταδώσουν και να έχουν υποκείμενα νοσήματα που θα είναι επιβαρυντικά για την υγεία τους. Τα παιδιά θα είναι ίδια κάθε μέρα, δεν είναι όπως στα Μέσα Μεταφοράς που δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε. Οι αποστάσεις θα είναι αυτές που έχουν πει οι ειδικοί. Εχουμε μεγάλη δυνατότητα πλέον να κάνουμε ιχνηλατήσεις και να απομονώνουμε είτε τάξεις αν χρειαστεί είτε σχολεία ολόκληρα. Είναι ένα βήμα στην σταδιακή μεταφορά στην κανονικότητα. Είναι προτιμότερο τώρα και να κάνουμε βελτιωτικές κινήσεις, παρά να τρέχουμε το Φθινόπωρο και να μην ανοίξουν τα σχολεία καν».

Τέλος έστειλε σαφές μήνυμα στην αντιπολίτευση ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών: «Δεν στέκουν ούτε γα τα παιδιά του δημοτικού αυτά που λένε. Πώς θα κεφαλαιοποιήσει κάποιος τέτοιες καταστάσεις; Δεν πάμε σε εκλογές θα πάμε στο τέλος της 4ετίας, δεν το σκέφτεται καν ο πρωθυπουργός».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share