Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024

Διαδήλωση με… μέτρα προστασίας για την Πρωτομαγιά από το ΠΑΜΕ

Φοβερό!

1 Μαΐου 2020 10:23
Διαδήλωση με… μέτρα προστασίας για την Πρωτομαγιά από το ΠΑΜΕ
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Μια διαδήλωση με… μέτρα προστασίας κάνει για την Πρωτομαγιά το ΠΑΜΕ, το οποίο μάλιστα έβαλε αυτοκόλλητα στο δρόμο, δείχνοντας πού θα βρεθεί ο καθένας, για να τηρηθούν οι αποστάσεις λόγω κορωνοϊού.

Το ΠΑΜΕ καλεί τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τα σωματεία να πραγματοποιήσουν τις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις τους σε όλες τις πόλεις της χώρας με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της υγείας χρησιμοποιώντας γάντια και μάσκες, καθώς και διατηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των συμμετεχόντων. Γνωστές είναι, επίσης, όλες οι διαδηλώσεις και οι απεργίες.

Γι αυτό το λόγο, οι διαδηλωτές έχουν κολλήσει στην Πλατεία Συντάγματος, όπου θα καταλήξει η πορεία των εργαζομένων, αυτοκόλλητα στο οδόστρωμα, τα οποία δείχνουν πόσο θα πρέπει να απέχει ο ένας διαδηλωτές από τον άλλο.

Δείτε το βίντεο στο Athensmagazine.gr:

Πρωτομαγιά - Τι ισχύει για όσους εργάζονται και πώς θα πληρωθούν

Επίσημη αργία είναι η Πρωτομαγιά παρ' όλα αυτά αρκετοί είναι οι εργαζόμενοι σε πολλούς τομείς που θα εργαστούν κανονικά, παράλληλα, φέτος αλλάζουν πολλά σχετικά με τους εορτασμούς την εργατικής Πρωτομαγιάς, δείτε εδώ πώς θα γίνουν οι εορταστικές εκδηλώσεις.

Πώς θα πληρωθούν όσοι εργαστούν

Οι επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές θα πρέπει να καταβάλλουν στους αμειβόμενους με ημερομίσθιο, κανονικά το ημερομίσθιό τους χωρίς καμιά προσαύξηση.

Όσοι αμείβονται με μισθό θα πάρουν κανονικά τον μισθό τους, χωρίς περικοπή.

Πώς θα πληρωθούν όσοι εργαστούν την Πρωτομαγιά

Εργαζόμενοι, που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα δουλέψουν την Πρωτομαγιά, δικαιούνται να λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο τους και προσαύξηση 75%, που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Οι εργαζόμενοι, που αμείβονται με μηνιαίο μισθό και εργαστούν την Πρωτομαγιά, η επιπλέον αμοιβή εξαρτάται εάν η επιχείρηση λειτουργεί νομίμως τις Κυριακές ή όχι, όπως αναφέρει το ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ για τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας:

Αν πρόκειται για μισθωτούς επιχειρήσεων, που λειτουργούν νομίμως κατά τις Κυριακές, μόνο προσαύξηση 75%, που θα υπολογισθεί στο 1/25 του νόμιμου μισθού τους και όχι άλλη αμοιβή, διότι η αμοιβή τους για την απασχόληση κατά την αργία θεωρείται ότι περιλαμβάνεται στον μηνιαίο μισθό τους και
Αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας, οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό θα λάβουν εκτός από την προσαύξηση 75% στο νόμιμο μισθό και το 1/25 του συνήθως καταβαλλόμενου μισθού τους.

Κλειστά τα σούπερ μάρκετ την Πρωτομαγιά - Αναλυτικά το νέο ωράριο λειτουργίας

Η Πρωτομαγιά αποτελεί επίσημη αργία του κράτους και τα σούπερ μάρκετ, συνεπώς, δε θα ανοίξουν την Παρασκευή 1η Μαΐου, ενώ από το προηγούμενο Σάββατο 25 Απριλίου έχει αλλάξει το ωράριο λειτουργίας τους. Παράλληλα, η γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης, πρόσφατα ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την ηλεκτρονική πλατφόρμα του e food για να μπορέσει κατά αυτόν τον τρόπο να εξυπηρετήσει όλους τους καταναλωτές της χωρίς απαραίτητα να μεταβούν σε κάποιο υποκατάστημα.

Συγκεκριμένα το νέο εθνικό πλαίσιο ωραρίου των υπεραγορών τροφίμων, ήτοι και των σούπερ μάρκετ διαμορφώνεται ως εξής: για τις ημέρες Δευτέρα έως Παρασκευή 07:00 έως 21:00, ενώ το Σάββατο 07:00 έως 20:00. Το νέο ωράριο θα έχει ισχύ έως και τις 9 Μαΐου του 2020.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share