Σάββατο, 21 Μαΐου 2022

Σεισμός στην Κόρινθο

Που ήταν το επίκεντρο

25 Απριλίου 2020 16:07
Σεισμός στην Κόρινθο
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Σεισμός σημειώθηκε στα βορειοανατολικά της Κορίνθου. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός είχε ένταση 3,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το εστιακό του βάθος εντοπίζεται στα 5 χιλιόμετρα. Με τον Εγκέλαδο να ταρακουνάει νωρίτερα και την Κρήτη.

Το επίκεντρό του εντοπίζεται σε απόσταση 16 χιλιομέτρων βόρεια και ανατολικά της πόλης της Κορίνθου.

Σεισμός 5 Ρίχτερ στην Ρουμανία

Σεισμός 5,0 Ρίχτερ σημειώθηκε τις πρώτες ώρες του Σαββάτου σε περιοχή της Ρουμανίας, με τον σεισμό να γίνεται αισθητός στην πρωτεύουσα της χώρας Βουκουρέστι αλλά και στη γειτονική χώρα, Μολδαβία. Με τον Εγκέλαδο χθες να ταρακουνάει και την χώρα μας.

Η δόνηση σύμφωνα με τις πληροφορίες, σημειώθηκε στις 01.04 τοπική ώρα, με το εστιακό βάθος να υπολογίζεται στα 23 χιλιόμετρα. Λίγη ώρα μετά την εκδήλωση του σεισμού, δεν είχαν υπάρξει αναφορές για θύματα, τραυματισμούς ή ζημιές.

Η περιοχή όπου εκδηλώθηκε η δόνηση, στην κομητεία της Βρανσέα, είναι μία από τις πιο δραστήριες σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης, με τους ερευνητές να ασχολούνται εκτενώς.

Σεισμός 3,5 Ρίχτερ στην Κροατία

Σεισμός μεγέθους 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην Κροατία, με τον Εγκέλαδο να χτυπάει νωρίτερα και τη χώρα μας.

Το Ευρωπαϊκό- Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) ανέφερε ότι ο σεισμός των 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είχε επίκεντρο δύο χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ζάγκρεμπ.

Η Σεισμολογική Υπηρεσία της Κροατίας ανακοίνωσε ότι δύο μετασεισμοί μεγέθους 3,2 και 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ακολούθησαν τη σεισμική δόνηση που καταγράφηκε σήμερα στην κροατική πρωτεύουσα. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες ή ζημιές.

Περισσότερες από 200 μετασεισμικές δονήσεις στην Πάργα - Ο σεισμολόγος κ. Χουλιάρας προειδοποιεί τους κατοίκους

Ένα μήνα μετά τον ισχυρό σεισμό στην Πάργα που είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσουν ακόμη και κτίρια, συνολικά 206 μετασεισμικές δονήσεις έχουν καταγραφεί στην περιοχή. Θέση πήρε σχετικά με τις συγκεκριμένες δονήσεις ο σεισμολόγος κύριος Χουλιάρας καθώς επίσης προειδοποίησε τους κατοίκους της Πάργας αναφορικά με τον σεισμό.

Ο κ. Χουλιάρας σε ανάρτησή του στο facebook αναφέρει ότι: «Ένας μήνας πέρασε από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,6 Ριχτερ που έπληξε την περιοχή της Πάργας-Καναλλάκι στις 2:49 το πρωί στις 21 Μαρτίου. Ο σεισμός δεν δημιούργησε κανένα σημαντικό πρόβλημα στις υποδομές αλλά μόνο σε μερικές δεκάδες παλιά κτήρια. Εν μέσω των εκτάκτων μέτρων κορωνοϊού η ψυχραιμία επικράτησε στους κατοίκους και με τη βοήθεια των τοπικών αρχών και της πολιτικής προστασίας υπήρχε αμέσως έλεγχος στα κτίρια και τις υποδομές και στην αποκατάσταση των ζημιών και των πληγέντων.

Η μετασεισμική ακολουθία που φαίνεται στον χάρτη βαίνει ομαλά και μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 206 μετασεισμικες δονήσεις μικρών κυρίως μεγεθών όπως δείχνει το ιστόγραμμα και η φθίνουσα πορεία στην παραγωγή των μετασεισμών με την πάροδο των ημερών. Η μετασεισμική ακολουθία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και οι κάτοικοι θα πρέπει να συνεχίσουν να έχουν το νου τους γιατί το στατιστικό ενδεχόμενο ενός ισχυρού μετασεισμού συνεχίζει να υπάρχει αλλά αυτή η μικρή πιθανότητα μειώνεται καθημερινά με την πάροδο του χρόνου».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share