Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023

Ταρακούνησε ο εγκέλαδος στη Σαντορίνη - Τι συμβαίνει με το ηφαίστειο

Συναγερμός!

24 Απριλίου 2020 17:54
Ταρακούνησε ο εγκέλαδος στη Σαντορίνη - Τι συμβαίνει με το ηφαίστειο
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη Σαντορίνη, με το νησί εδώ και λίγο καιρό να βρίσκεται σε επιφυλακή, καθώς έχουν πληθύνει οι φωνές σχετικά με το σχέδιο για πιθανή ενεργοποίηση του ηφαιστείου. Νωρίτερα είχε καταγραφεί μεγάλος σεισμός και στη Ρόδο.

Η σεισμική δόνηση ήταν της τάξης των 4.1 Ρίχτερ και στα 21 χιλιόμετρα από το νησί, με εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα.

Ταρακούνησε ο εγκέλαδος στη Σαντορίνη

Συναγερμός: Κίνδυνος να ενεργοποιηθεί το ηφαίστειο της Σαντορίνης - Άμεση δράση με το σχέδιο «Τάλως»

Μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) με την κωδική ονομασία «Τάλως» για την θωράκιση της χώρας απέναντι σε οποιαδήποτε φυσική καταστροφή, καθώς φαίνεται πως είναι ορατός ο κίνδυνος να ενεργοποιηθεί ξανά το ηφαίστειο της Σαντορίνης, προκαλώντας συναγερμό.

Εγκρίθηκε από το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, η 1η Έκδοση του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Ηφαιστειακής Δραστηριότητας στο Ηφαιστειακό Σύμπλεγμα Σαντορίνης με την κωδική ονομασία ΤΑΛΩΣ, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας Ξενοκράτης. Δείτε τις τελευταίες εξελίξεις με το ζήτημα του ηφαιστείου στο νησί.

Ο σκοπός του συγκεκριμένου Γενικού Σχεδίου είναι η άμεση και συντονισμένη απόκριση των εμπλεκόμενων Φορέων σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο της Σαντορίνης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από την εκδήλωση Ηφαιστειακής Δραστηριότητας και την άμεση διαχείριση των συνεπειών της, δράσεις που αποβλέπουν στην προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών, καθώς και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των υποδομών της χώρας.

Όπως αναλύει το σχέδιο ΤΑΛΩΣ:

Η εκδήλωση ηφαιστειακής δράσης στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα Σαντορίνης δύναται να προκαλέσει:

- Τραυματισμούς και απώλειες ανθρώπινων ζωών και αίσθημα ανασφάλειας του πολίτη.

- Καταστροφές στις υποδομές της χώρας

- Άμεσες και έμμεσες οικονομικές απώλειες από καταστροφές στις περιουσίες των πολιτών,στον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία), σε διάφορες υποδομές της χώρας (δίκτυα ηλεκτρισμού, τηλεπικοινωνιών κλπ.), καθώς και συνέπειες στον τουρισμό εν γένει.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share