Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Ευχάριστα τα νέα για το καλοκαίρι στην Ελλάδα με εξασθενημένο τον ιό

Έτσι θα κάνουμε μπάνια

25 Απριλίου 2020 09:26
Κορωνοϊός: Ευχάριστα τα νέα για το καλοκαίρι στην Ελλάδα με εξασθενημένο τον ιό
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ευχάριστα είναι τα νέα, που προκύπτουν τελευταία για τον καλοκαίρι στην Ελλάδα, με τον κορωνοϊό να φαίνεται πως μπορεί να είναι εξασθενημένος σε σημαντικό βαθμό.

Όλο και περισσότερα μέλη της κοινότητας των επιστημόνων θεωρούν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας είναι δυνατόν να καταστήσουν τον θανατηφόρο ιό πιο ευάλωτο. Αν και αυτό δεν σημαίνει ότι η πανδημία θα εξαφανιστεί, εντούτοις αν οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν θα πρόκειται για θετικότατη εξέλιξη καθώς το καλοκαίρι είναι μπροστά μας.

Επικαλέστηκε αναφορές του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας του υπουργείου Ασφαλείας των ΗΠΑ που αφορούν την αντοχή του ιού στην θερμοκρασία και την υγρασία σε μη πορώδεις επιφάνειες, όπως το ατσάλι. Στην χθεσινή (24/4) ενημέρωση, άλλωστε, ο Σωτήρης Τσιόδρας πέραν όσων ανέφερε για το φάρμακο και το εμβόλιο, τόνισε πως ο ιός μπορεί να χάσει έως και 20% τη μεταδοτικότητά του σε υψηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ο κορωνοϊός εντός 18 ωρών χάνει τη ισχύ του σε ένα σκοτεινό και υγρό περιβάλλον, ενώ σε ένα υψηλής υγρασίας περιβάλλον ο ιός «πεθαίνει» μέσα σε έξι ώρες. Αν στο προαναφερόμενο περιβάλλον υπάρξει και αύξηση της θερμοκρασίας άνω των 35 βαθμών τότε ο ιός χάνει τη δύναμη του μέσα σε δύο λεπτά.

Ο Ουίλιαμ Μπράιαν που ασκεί χρέη επικεφαλής στην συγκεκριμένη υπηρεσία δήλωσε σχετικά ότι «το πιο σημαντικό συμπέρασμα μας μέχρι στιγμής είναι η ισχυρή επιρροή που φαίνεται να έχει το φως του ήλιου στην εξόντωση του ιού, τόσο στις επιφάνειες όσο και στην ατμόσφαιρα».

Έτσι θα κάνουμε μπάνια

Όλα αυτά, πάντως, δε σημαίνει πως το καλοκαίρι αυτό δε θα είναι διαφορετικό, με τον καθηγητή Νικόλαο Σύψα να επισημαίνει, ότι θα επικρατήσουν διαφορετικές συνθήκες στην τουριστική περίοδο, όταν εκείνη ανοίξει.

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, όσοι τουρίστες θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα θα υποβάλλονται σε τεστ στη χώρα προέλευσης ή και στον τόπο προορισμού, με γρήγορα τεστ, τα οποία θα εισάγονται σε μεγάλες ποσότητες. Τα τεστ αυτά θα είναι γρήγορα και αξιόπιστα. Θα τα παρέχει είτε η πολιτεία ή θα τα έχουν και οι ξενοδόχοι.

Για την εστίαση ο καθηγητής είπε ότι τα τραπέζια και οι παρέες θα πρέπει να αραιώσουν, ενώ ο καλός αερισμός και τα τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους θα είναι μέσα στους κανόνες που θα πρέπει να είναι σε εφαρμογή. Οι χώροι μαζικής διασκέδασης θα είναι από τους τελευταίους που θα ανοίξουν.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share