Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2020

Κορωνοϊός: Σπουδαία μηνύματα για το φάρμακο - Νεότερα σύντομα και για το εμβόλιο

Τι πρέπει να περιμένουμε;

25 Απριλίου 2020 07:49
Κορωνοϊός: Σπουδαία μηνύματα για το φάρμακο - Νεότερα σύντομα και για το εμβόλιο
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Σπουδαία μηνύματα απορρέουν για το φάρμακο εναντίον του κορωνοϊού, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, που πραγματοποίησε ο Σωτήρης Τσιόδρας, με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας να αναφέρεται σε αγωγή βασισμένη στην χλωροκίνη και τη ρεμδεσιβίρη, αν και τόνισε πως είναι πολύ νωρίς για οποιαδήποτε κρίση, ενώ ανακοίνωσε πως σήμερα (25/4) θα μιλήσει και για το εμβόλιο.

Ο κ. Τσιόδρας σχολίασε το ζήτημα με αφορμή μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας και παρουσίαζε αποκαρδιωτικά αποτελέσματα της ρεμδεβισίρης έναντι του κορωνοϊού. Η μελέτη όπου συμμετείχαν σοβαρά ασθενείς δεν είχε ολοκληρωθεί και έδειξε αντίθετα αποτελέσματα από αυτά στο Σικάγο, είπε ο λοιμωξιολόγος.

Μια σύνοψη των συμπερασμάτων στα οποία αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας αναρτήθηκε, αλλά στη συνέχεια αποσύρθηκε, στον ιστότοπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, γράφει η βρετανική εφημερίδα. Σύμφωνα με αυτή, το αντιιικό φάρμακο ρεμδεσιβίρη της αμερικανικής εταιρείας Gilead Sciences δεν έδειξε αποτελέσματα στην κατάσταση ασθενών με κορωνοϊό, σύμφωνα με την πρώτη κλινική δοκιμή στην Κίνα, κάτι που αναμετέδωσε και η Financial Times.

Ωστόσο, ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε επιπλέον πως ερευνητές στις ΗΠΑ έχουν σημειώσει πολύ θετική απόκριση ενός νέου φαρμάκου απέναντι στον κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, ο λοιμωξιολόγος έκανε λόγο για ελπιδοφόρα μηνύματα αναφορικά με φάρμακο που θα δίδεται από το στόμα, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Έμορι.

Την Τετάρτη, ομάδα Αμερικανών ειδικών, συμβούλευσε επισήμως τους γιατρούς να μην χορηγούν στους ασθενείς με κορωνοϊό υδροξυχλωροκίνη σε συνδυασμό με αζιθρομυκίνη, λόγω του κινδύνου εμφάνισης καρδιολογικών προβλημάτων. «Αν χρησιμοποιούνται η χλωροκίνη ή η υδροξυχλωροκίνη, οι κλινικοί γιατροί πρέπει να παρακολουθούν αν θα εμφανιστούν ανεπιθύμητες παρενέργειες στον ασθενή», κυρίως καρδιακές αρρυθμίες. Η παρενέργεια αυτή είναι γνωστή στους γιατρούς, γιατί το συγκεκριμένο φάρμακο χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια για τη θεραπεία της ελονοσίας.

Η υδροξυλωροκίνη χορηγείται μαζί με αζιθρομυκίνη σε πολλά νοσοκομεία σε όλον τον κόσμο. Αυτό το «κοκτέιλ» φαρμάκων προωθείται κυρίως από τον Γάλλο γιατρό Ντιντιέ Ραούλ. Συνάδελφοί του ωστόσο τον επικρίνουν επισημαίνοντας ότι απαιτούνται πιο ασφαλείς κλινικές δοκιμές για να διαπιστωθεί αν όντως ο συνδυασμός αυτός βοηθά τους ασθενείς να αναρρώσουν.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share