Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: "Δίνουν και παίρνουν" οι καταγγελίες για την κλινική "Ταξιάρχαι" στο Περιστέρι

Ανεπαρκή τα μέτρα

24 Απριλίου 2020 23:29
Κορωνοϊός:

Καταγγελίες για ανεπαρκή μέτρα προστασίας στην κλινική «Ταξιάρχαι» βλέπουν η μία μετά την άλλη το φως της δημοσιότητας, τη στιγμή που «τρέχει» η κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για τις συνθήκες λειτουργίας και τα μέτρα ασφαλείας στην κλινική, καθώς και η διαδικασία της ιχνηλάτησης των επαφών όσων βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Ωστόσο, νωρίτερα στην κλινική βρέθηκε και ο λοιμωξιολόγος κ. Τσιόδρας, δείτε εδώ όσα δήλωσε για την κατάσταση.

Σήμερα κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας πραγματοποίησε αυτοψία στην κλινική του Περιστερίου προκειμένου να διερευνηθεί η συμμόρφωση στην εφαρμογή των μέτρων περιορισμού του κορωνοϊού.

Από την έρευνα των επιθεωρητών καταγράφηκαν αρχικές διαπιστώσεις, ιδιαίτερα για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, ενώ ζητήθηκε και σειρά εγγράφων και λοιπών ελεγκτικών πειστηρίων. Ο έλεγχος διενεργείται αυτεπαγγέλτως σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας και όταν ολοκληρωθεί θα συνταχθεί πόρισμα για την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με την οποία υπάρχει επικοινωνία.

Η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, στο πλαίσιο της έρευνας που διέταξε χθες ο προϊστάμενός της κ. Ευάγγελος Ιωαννίδης ζήτησε από την κλινική να της προσκομίσει τους φακέλους όλων των ασθενών της.

Την έρευνα, που έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα, διενεργεί ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Νίκος Αντωναράκος, με αντικείμενο την αναζήτηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών εκ μέρους των υπευθύνων της κλινικής και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος.

Ο εισαγγελέας, αφού μελετήσει όλα τα στοιχεία που του προσκομιστούν, θα προχωρήσει στην κλήτευση μαρτύρων, πριν καταλήξει για το αν πρέπει να αποδοθούν ή όχι ποινικές ευθύνες στους υπευθύνους της κλινικής.

Αποκαλύψεις και καταγγελίες

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, μιλώντας στο OPEN TV, έκανε λόγο για «πρωτόκολλο που δεν τηρήθηκε» και παρέπεμψε στις εισηγήσεις που θα κάνει ο ΕΟΔΥ προς τη Δικαιοσύνη, όπως του ζητήθηκε.

«Διεξάγεται εισαγγελική έρευνα και στην οποία ο ΕΟΔΥ έχει κληθεί να συνδράμει. Θα δώσουμε στον εισαγγελέα τα σχετικά πορίσματα. Από τις πρώτες μας επισκέψεις στο Περιστέρι είδαμε ότι δεν τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα ασφαλείας και ακριβώς για αυτό έχουμε 37 κρούσματα και τρεις νεκρούς. Στη συγκεκριμένη κλινική δεν τηρούσαν τα μέτρα και υπήρχαν κάποιοι εργαζόμενοι οι οποίοι αν και είχαν συμπτώματα συνέχισαν να εργάζονται. Ακόμη, υπήρξαν ασθενείς που είχαν συμπτώματα και έκαναν αιμοκάθαρση και αυτό συνέβαλε στη διασπορά του ιού» ανέφερε ο κ. Αρκουμανέας.

Την ίδια ώρα, θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε και ένας από τους 50 συνεργαζόμενους γιατρούς της κλινικής, ο οποίος, σύμφωνα με τον Alpha, έχει εξετάσει περί τους 50 ασθενείς στο ιδιωτικό του ιατρείο.

Μάλιστα, ο κ. Αρκουμανέας, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι ο γιατρός σταμάτησε μεν να συνεργάζεται με την κλινική λόγω των κρουσμάτων, ωστόσο αρνείται να σταματήσει τα εξωτερικά ιατρεία. «Ο γιατρός διαγνώστηκε θετικός, ωστόσο, αρνείται να το δεχτεί και θεωρεί ότι μπορεί να συνεχίσει τα εξωτερικά του ιατρεία», ανέφερε.

Αλλά και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, μίλησε για όσα έχουν αποκαλυφθεί από χθες σχετικά με τη λειτουργία της κλινικής, την οποία χαρακτηρίζει «υγειονομική βόμβα», ενώ επικρίνει τη στάση της διοίκησης ως προς την τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων, τόσο για το προσωπικό όσο και για τους ασθενείς.

«Δεν έχει γίνει κανένας έλεγχος εάν τηρούνται οι κτιριακές προδιαγραφές ασφαλείας και εάν τηρούνται τα μέτρα αποφυγής κρουσμάτων κορωνοϊού. Μιλήσαμε με ασθενείς και εργαζόμενους. Τα μέτρα ατομικής προστασίας είναι ανεπαρκέστατα. Κοστίζουν. Οι εργαζόμενοι δεν μιλούν δημόσια γιατί είναι τρομοκρατημένοι.Τη διεύθυνση περισσότερο από τα μέτρα προστασίας την απασχολεί η μη χρήση κινητών από τους εργαζόμενους για να αποδίδουν καλύτερα, όπως λένε. Η κλινική αυτή απορούμε πως δουλεύει χωρίς να πληροί τις κτιριακές προδιαγραφές και δεν της έχει αφαιρεθεί η άδεια ειδικά τώρα με την πανδημία» είπε ο κ. Γιαννάκος μεταξύ άλλων.

Ο νεφρολόγος Δημήτρης Πλακιάς από την κλινική «Ταξιάρχαι» μιλώντας στον ΣΚΑΙ περιέγραψε πως έγινε η διασπορά του ιού στην κλινική του Περιστερίου. Ο υπεύθυνος της μονάδας τεχνητού νεφρού ισχυρίστηκε ότι λαμβάνονταν όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας από το προσωπικό και στην ερώτηση τι έφταιξε και σημειώθηκαν τόσα πολλά κρούσματα υποστήριξε: Δεν πήγε κάτι λάθος.... Κάναμε αυτά που οφείλαμε να κάνουμε».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share