Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024

Κορωνοϊός: Θα κάνουμε μπάνιο το καλοκαίρι; Tι ισχύει με το ιό και το θαλασσινό νερό

Τι είπε ο καθηγητής πνευμονολογίας- Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεώδορος Βασιλακόπουλος

17 Απριλίου 2020 12:22
Κορωνοϊός: Θα κάνουμε μπάνιο το καλοκαίρι; Tι ισχύει με το ιό και το θαλασσινό νερό
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

O καθηγητής πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεώδορος Βασιλακόπουλος μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και απάντησε στο αν θα μπορέσουμε να κάνουμε μπάνιο το καλοκαίρι λόγω κορωνοϊού και τι ισχύει με το ιό και το θαλασσινό νερό. Ενώ, Γάλλοι ερευνητές ανακάλυψαν την θερμοκρασία στην οποία εξουδετερώνεται πλήρως ο κορωνοϊός.

«Νομίζω ότι δεν θα είμαστε πλέον ο ένας δίπλα στον άλλον στις ξαπλώστρες. Αλλά, το να πάμε στην θάλασσα και να κολυμπήσουμε είναι δυνατόν, καθώς δεν υπάρχει κανένας τρόπος να μεταδοθεί ο κορωνοιός μέσα από το θαλασσινό νερό. Ακόμα και αν είμαι άρρωστος, η αραίωση που θα έχει ο ιός μέσα στο νερό της θάλασσας είναι άπειρη, οπότε δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος από αυτό. Άρα με λίγη προσοχή, νομίζω θα κάνουμε τα μπάνια μας!».

Παράλληλα, μίλησε για το πόσο κοντά βρίσκεται η Ελλάδα στο να επιστρέψει στην κανονικότητα, δεδομένης της καλής πορείας της χώρας σχετικά με τη διαχείριση της επιδημίας.

«Έχω την αίσθηση πως θα ζήσουμε μια τελείως διαφορετική μέρα, διότι δεν υπάρχει φάρμακο με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, δεν υπάρχει εμβόλιο και η ανοσία που υπάρχει στον πληθυσμό είναι ελάχιστη. Άρα, το μόνο το οποίο θα πρέπει είναι να μεταφέρουμε τα μέτρα αυτοπροστασίας και προστασίας των συνανθρώπων μας στην μετέπειτα καθημερινότητά μας. Θα πρέπει, δηλαδή, να συνεχίσουμε να κρατάμε τις αποστάσεις, να μη βάζουμε ποτέ τα χέρια στο πρόσωπο μας αν δεν τα έχουμε πλύνει, και γενικά να προσαρμόσουμε την κοινωνική μας ζωή. Προβλέπω, χωρίς να συμμετέχω στην επιτροπή των ειδικών, ότι για παράδειγμα τα εστιατόρια θα λειτουργούν πολύ πιο αραιά», δήλωσε ο καθηγητής, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η αλλαγή θα είναι καλή, διότι θα αναγκαστούμε να υιοθετήσουμε καλές συνήθειες υγιεινής.

«Η πιθανότητα να πεθάνουμε από κορωνοϊό είναι...» - Σοκαριστική απάντηση από Έλληνα καθηγητή (Video)

Aισιόδοξα μηνύματα για τη θνητότητα του κορωνοϊού η οποία φαίνεται να είναι πολύ μικρότερη από ό,τι προβλεπόταν έστειλε από το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Alpha ο Έλληνας καθηγητής παθολογίας και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορτ Δρ. Ιωάννης Ιωαννίδης. Ωστόσο, μία νέα επιστημονική έρευνα-σοκ έρχεται να ταράξει ακόμη πιο πολύ τους ειδικούς σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης του κορωνοϊού.

«Η θνητότητα του κορωνοϊού είναι της ίδιας τάξης της εποχικής γρίπης, με βάση τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί τις τελευταίες ημέρες.» Πρόκειται όπως επεσήμανε για ένα αισιόδοξο γεγονός, καθώς οι πρώτες προβλέψεις έλεγαν για πολύ μεγαλύτερη θνητότητα από αυτή της εποχικής γρίπης.

Κληθείς να σχολιάσει για τη δήλωση του ΠΟΥ ότι ο κορωνοϊός είναι 10 φορές πιο θανατηφόρος από την πανδημία της γρίπης του 2009, επεσήμανε ότι η πανδημία τότε είχε παρουσιαστεί ως το τέλος του κόσμου και τελικά στοίχισε έναν πολύ μικρότερο αριθμό θανάτων από αυτόν που είχε προβλεφθεί, σχολιάζοντας ότι όπως φαίνεται οι καμπύλες έχουν επιπεδωθεί ακόμα και εκεί που είναι σε έξαρση.

«Πλησιάζουμε σε μια κατάσταση κοντά στη λύση, που αν υπολογίσετε έναν αντίστοιχο αριθμό θανάτων από εδώ και πέρα, μιλάμε για συνολικό αριθμό της τάξης των 200,000 θανάτων που είναι πολύ μικρότερος από τον αριθμό θανάτων από την εποχική γρίπη που μιλάμε για 400,000-500,000

«Πλέον ξέρουμε τον αντίπαλο, ξέρουμε πως να τον αντιμετωπίσουμε, κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει το φθινόπωρο ή τα επόμενα χρόνια. Όλοι μας μέσα στα επόμενα χρόνια έχουμε πιθανότητα να πεθάνουμε από κάτι, αλλά η πιθανότητα να πεθάνουμε από κορωνοϊό είναι απελπιστικά μικρή»

«Έχουμε τον έλεγχο της κατάστασης, δεν θα το αφήσουμε να μας ξεφύγει. Δεν θέλω οι πολίτες να πανικοβάλλονται, πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι σαν μια γροθιά σε αυτή την προσπάθεια.» Εξήγησε ότι σταδιακά θα αυξηθεί η δυνατότητα της κοινωνικής ζωής και σιγά σιγά να ανοίξουν και τα σχολεία. Όσον αφορά το εμβόλιο είπε ότι θα πάρει 12-24 μήνες να βρεθεί και ξεκαθάρισε ότι είναι αδύνατον να παραμείνει αυτή η κατάσταση μέχρι το εμβόλιο.

«Δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό, τους κορωνοϊούς τους γνωρίζουμε εδώ και 50 χρόνια, έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για να αναπτυχθούν εμβόλια στο παρελθόν, απέτυχαν. Ο λόγος που πεθαίνεις από τον κορωνοϊό, δεν είναι αναγκαστικά ο ιός, μπορεί να είναι η απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος στον κορωνοϊό. Το εμβόλιο τονώνει την ανοσοποιητική απάντηση και μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα χειρότερα αποτελέσματα. Το να περιμένουμε το εμβόλιο για να συνεχίσουμε τη ζωή μας νομίζω είναι τραγικό λάθος.»

«Κανένας πανικός δεν δικαιολογείται, είμαστε συντεταγμένοι, είμαστε ενωμένοι» επεσήμανε και σχολίασε με βάση μελέτη, ο κίνδυνος να πεθάνει κανείς από κορωνοϊό είναι ο ίδιος με τον κίνδυνο να πεθάνεις πηγαίνοντας από το σπίτι στη δουλειά. «Ο κίνδυνος να πεθάνεις από κορωνοϊό, ακόμα και στα επίκεντρα της πανδημίας, αν είσαι κάτω από 65 χρονών, ανεξάρτητα αν έχεις υποκείμενα νοσήματα, είναι ο κίνδυνος να πεθάνεις πηγαίνοντας από το σπίτι στη δουλειά. Για αυτούς που είναι ηλικιωμένοι, σαφώς ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος.»

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share