Κυριακή, 28 Απριλίου 2024

«Τον κορωνοϊό δεν τον βιώνει το ίδιο ένας φτωχός και ένας πλούσιος» (Video)

Η μονόλεπτη «παρέμβαση» δημοσιογράφου για την περιγραφή των ανισοτήτων που φέρνει στην επιφάνεια η πανδημία

13 Απριλίου 2020 08:13
«Τον κορωνοϊό δεν τον βιώνει το ίδιο ένας φτωχός και ένας πλούσιος» (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

«Τον κορωνοϊό δεν τον βιώνει το ίδιο ένας φτωχός και ένας πλούσιος». Με αυτή τη φράση και σε μόλις ένα λεπτό η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του BBC Έμιλυ Μαιτλις, μπόρεσε να περιγράψει όλες τις ανισότητες που φέρνει στην επιφάνεια η πανδημία του κορωνοϊού. Με τον φονικό ιό να συνεχίζει να «θερίζει» τον πλανήτη και οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 100.000 σε όλο τον κόσμο.

«Η γλώσσα που χρησιμοποιείται για τον κορωνοϊό, μπορεί να μοιάζει κοινότυπη και παραπλανητική. Δεν επιβιώνεις της αρρώστιας αν έχεις σθένος και δύναμη χαρακτήρα κι ας το λένε αυτό οι συνεργάτες του πρωθυπουργού. Η ασθένεια αυτή δεν είναι ένας τρομερός ισοπεδωτής, δεν την βιώνει το ίδιο ένας φτωχός κι ένας πλούσιος. Αυτό είναι ένας μύθος που πρέπει να διαλυθεί. Όσοι αυτή την στιγμή υπηρετούν στην πρώτη γραμμή, οι οδηγοί των λεωφορείων, όσοι γεμίζουν τα ράφια στα σούπερ μάρκετ, οι νοσοκόμες, όσοι εργάζονται σε γηροκομεία, είναι περισσότερο εκτεθειμένοι και είναι αυτοί που παίρνουν τους μικρότερους μισθούς. Είναι αυτοί που έχουν πιο πολλές πιθανότητες να κολλήσουν τον ιό. Όσοι μένουν σε πολυκατοικίες και μικρά διαμερίσματα, θα δυσκολευτούν πιο πολύ στην καραντίνα. Όσοι κάνουν χειρωνακτικές δουλειές, δεν θα μπορέσουν να δουλέψουν από το σπίτι. Αυτή η πανδημία έχει τεράστιες διακλαδώσεις όσο αφορά στην κοινωνική πρόνοια και το θέμα της κοινωνικής πρόνοιας έχει τεράστιες διακλαδώσεις για την δημόσια υγεία».

Δείτε το βίντεο:

Coronavirus is 'not a great leveller'

"You do not survive the illness through fortitude and strength of character, whatever the prime minister's colleagues will tell us." BBC Newsnight presenter Emily Maitlis said some of the language around coronavirus has been "trite and misleading". bbc.in/2RqVE6z

Posted by BBC News on Thursday, April 9, 2020

Πέθανε ο Θεόδωρος Παπάζογλου από κορωνοϊό

Σε νοσοκομείο των Βρυξελλών πέθανε σε ηλικία 57 ετών, νικημένος από τον κορωνοϊό, ο διακεκριμένος επιστήμονας και ερευνητής Θεόδωρος Παπάζογλου, μετά από πολυήμερη νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Σοκ έχει προκληθεί και στον καλλιτεχνικό κόσμο με τον χαμό ενός κορυφαίου κωμικού επίσης από κορωνοϊό.

Ο εκλιπών είχε προσβληθεί από τον κορωνοϊό και μολονότι δεν έπασχε από κάποιο υποκείμενο νόσημα η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε και απαιτήθηκε η εισαγωγή του στην Εντατική όπου και κατέληξε.

Ο Δρ. Θεόδωρος Παπάζογλου, παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, ήταν και ο ίδιος απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και είχε ολοκληρώσει τη μετα-διδακτορική του εκπαίδευση στο Εργαστήριο Λέιζερ του Ιατρικού Κέντρου Cedars – Sinai του Λος Άντζελες

Διετέλεσε τεχνικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ερευνητικής Εγκατάστασης Ακτινοβολίας Υπεριώδους Λέιζερ στο Ι.Τ.Ε. Στο ακαδημαϊκό ενεργητικό του είχε περισσότερες από 70 επιστημονικές δημοσιεύσεις και δύο διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Συμμετείχε ενεργά στη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share