Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Διπλή σεισμική δόνηση στην Ελλάδα (photo)

Νέο χτύπημα του Εγκέλαδου!

10 Απριλίου 2020 07:09
Διπλή σεισμική δόνηση στην Ελλάδα (photo)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Διπλή σεισμική δόνηση σημειώθηκε χθες το βράδυ στην Ελλάδα, με τον Εγκέλαδο να χτυπά τόσο την Κόρινθο όσο και την Κεφαλονιά. Ενώ, χθες ταρακουνήθηκε και η Θήβα.

Συγκεκριμένα, σεισμός μεγέθους 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε κοντά στην Κόρινθο λίγο μετά τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

​Το επίκεντρο του σεισμού - ο οποίος σημειώθηκε στις 00.14 - εντοπίζεται 12 χιλιόμετρα νότια - νοτιοανατολικά από την Κόρινθο. Το εστιακό βάθος εκτιμάται στα 10 χιλιόμετρα.

Κατά το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο (EMSC), ο σεισμός είχε μέγεθος 3,6 Ρίχτερ. Βάσει μαρτυριών στο EMSC, η δόνηση έγινε αισθητή σε αρκετές περιοχές της Κορινθίας. Ο σεισμός έγινε αισθητός - σε μικρότερο βαθμό - και σε περιοχές της Αττικής.

Επίσης, στη 1 τα ξημερώματα σημειώθηκε άλλη μία αισθητή δόνηση, αυτή τη φορά στην Κεφαλονιά. Ο σεισμός ήταν μεγέθους 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και είχε επίκεντρο 14 χλμ νοτιοδυτικά της Ιθάκης και πιο συγκεκριμένα έξω από το λιμάνι της Σάμης, με εστιακό βάθος στα 5 χλμ.

Σεισμός στην Κω

Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 3,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Ευρωπαϊκού - Μεσογειακού EMSC, σημειώθηκε στις 06:00, σε υποθαλάσσια περιοχή, βορειοανατολικά της Κω.

Το εστιακό βάθος του σεισμού, σύμφωνα με την εκτίμηση του EMSC, υπολογίζεται στα 15 χλμ.Το ακριβές επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται, στα 26 χλμ. βορειοανατολικά από την πόλη της Κω. Επίσης, σεισμική δόνηση 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χθες και στην περιοχή της Αμαλιάδας.

H αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών δίνει το σεισμό στα 3 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 10 χλμ., και επίκεντρο 31 χλμ. ανατολικά - βορειοανατολικά της Κω.

«59 μετασεισμοί σε 48 ώρες στην Πάργα - Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν...» - Το μήνυμα του σεισμολόγου Γεράσιμου Χουλιάρα (photo)

Συνεχίζεται η μετασεισμική ακολουθία της ισχυρής σεισμικής δόνησης των 5,6 Ρίχτερ στην Πάργα που άφησε πίσω της εκτεταμένες ζημιές. Με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο να εξηγεί που οφείλονται οι πρόσφατοι σεισμοί στην χώρα μας.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνών σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας Γεράσιμο Χουλιάρα, το τελευταίο 48ωρο στην ευρύτερη περιοχή της Πάργας σημειώθηκαν 59 μετασεισμοί, με μέγιστο μέγεθος τα 4 Ρίχτερ σήμερα το πρωί.

«Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν μια φυσιολογική εξέλιξη του φαινομένου» τονίζει ο κ Χουλιάρας και προσθέτει: «Παρόλα αυτά, σε μετασεισμικές ακολουθίες που διαρκούν από μερικές εβδομάδες, μήνες και χρόνια αναλόγως, το στατιστικό μέγιστο αναμενόμενο μέγεθος του ισχυρού μετασεισμού είναι μια τάξη μεγέθους μικρότερη από τον κύριο σεισμό».

«Στην περίπτωση μας, ο κύριος σεισμός 5,6 Ρίχτερ έχει δυνατότητα για ένα μετασεισμό 4,6 Ρίχτερ. Αυτά λέει η επιστήμη και πρέπει οι κάτοικοι να εγκλιματιστούν με ψυχραιμία στο φαινόμενο το οποίο θα έχει μια φυσιολογική φθίνουσα πορεία, όπως συμβαίνει σχεδόν κάθε χρόνο σε κάποια περιοχή της Ελλάδας με μεγάλο σεισμό. Εμείς στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είμαστε σε 24ωρη επιχειρησιακή λειτουργία στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για την αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση σας», υπογραμμίζει ακόμα.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share