Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2020

Σεισμός κοντά στην Αμαλιάδα!

Πόσα Ρίχτερ ήταν;

30 Μαρτίου 2020 19:14
Σεισμός κοντά στην Αμαλιάδα!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ισχυρός σεισμός 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε πριν λίγο στην περιοχή της Αμαλιάδας.

Το επίκεντρο εντοπίζεται 13 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αμαλιάδας, ενώ το εστιακό βάθος στα πέντε μόλις χιλιόμετρα. Κάτι που σημαίνει πως οι κάτοικοι των γύρω περιοχών… κουνήθηκαν καλά.

Ωστόσο, ένας ακόμη σεισμός σημειώθηκε νωρίτερα κοντά στην Κρήτη.

«Διπλός» σεισμός σε Πάτρα και Αμαλιάδα!

«Διπλή» σεισμική δόνηση ήχησε στην Πελοπόννησο το μεσημέρι της Πέμπτης (26/3), με τον εγκέλαδο να χτυπά αυτή την φορά σε Πάτρα και Αμαλιάδα, περιοχές που έχουν παράλληλα πληγεί από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού. Δείτε και τι έγινε στο σεισμό 4.3 ρίχτερ στο Ιόνιο.

Συγκεκριμένα, ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στις 12:36 μόλις στα 6 χιλιόμετρα από την Αμαλιάδα και ήταν της τάξης των 2.3 ρίχτερ, αλλά με εστιακό βάθος στα 20 χιλιόμετρα.

σεισμός στην Αμαλιάδα

Αναφορικά με το δεύτερο, αυτός σημειώθηκε στα 20 χιλιόμετρα από την Πάτρα στις 13:23 και ήταν της τάξης των 2.2 ρίχτερ, με εστιακό βάθος ωστόσο στα 25 χιλιόμετρα.

σεισμός στην Πάτρα

«59 μετασεισμοί σε 48 ώρες στην Πάργα - Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν...» - Το μήνυμα του σεισμολόγου Γεράσιμου Χουλιάρα (photo)

Συνεχίζεται η μετασεισμική ακολουθία της ισχυρής σεισμικής δόνησης των 5,6 Ρίχτερ στην Πάργα που άφησε πίσω της εκτεταμένες ζημιές. Με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο να εξηγεί που οφείλονται οι πρόσφατοι σεισμοί στην χώρα μας.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνών σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας Γεράσιμο Χουλιάρα, το τελευταίο 48ωρο στην ευρύτερη περιοχή της Πάργας σημειώθηκαν 59 μετασεισμοί, με μέγιστο μέγεθος τα 4 Ρίχτερ σήμερα το πρωί.

«Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν μια φυσιολογική εξέλιξη του φαινομένου» τονίζει ο κ Χουλιάρας και προσθέτει: «Παρόλα αυτά, σε μετασεισμικές ακολουθίες που διαρκούν από μερικές εβδομάδες, μήνες και χρόνια αναλόγως, το στατιστικό μέγιστο αναμενόμενο μέγεθος του ισχυρού μετασεισμού είναι μια τάξη μεγέθους μικρότερη από τον κύριο σεισμό».

«Στην περίπτωση μας, ο κύριος σεισμός 5,6 Ρίχτερ έχει δυνατότητα για ένα μετασεισμό 4,6 Ρίχτερ. Αυτά λέει η επιστήμη και πρέπει οι κάτοικοι να εγκλιματιστούν με ψυχραιμία στο φαινόμενο το οποίο θα έχει μια φυσιολογική φθίνουσα πορεία, όπως συμβαίνει σχεδόν κάθε χρόνο σε κάποια περιοχή της Ελλάδας με μεγάλο σεισμό. Εμείς στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είμαστε σε 24ωρη επιχειρησιακή λειτουργία στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για την αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση σας», υπογραμμίζει ακόμα.

 

Περιφέρεια

Ροή ειδήσεων

Share