Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Οι τρεις τρόποι για να πάρετε άδεια - Σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται η κίνηση - Ποια έγγραφα πρέπει να έχετε - Το πρόστιμο

Αναλυτικές λεπτομέρειες

22 Μαρτίου 2020 18:48
Απαγόρευση κυκλοφορίας: Οι τρεις τρόποι για να πάρετε άδεια - Σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται η κίνηση - Ποια έγγραφα πρέπει να έχετε - Το πρόστιμο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Από τις 6 το πρωί της Δευτέρας ισχύει απαγόρευση κάθε άσκοπης κυκλοφορίας και μετακίνησης πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, στους 15 έφτασαν οι νεκροί από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Κυριακής ο λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας ενώ τα νέα κρούσματα μέσα σε ένα 24ωρο είναι 94 με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 624.

Από αύριο το πρωί, στο δρόμο θα μπορούν να βρίσκονται μόνον όσοι κινούνται προς και από την εργασία τους. Αν κατευθύνονται για να προμηθευτούν τρόφιμα και φάρμακα. Αν επισκέπτονται γιατρό ή πρόσωπο το οποίο χρειάζεται φροντίδα. Και, όσοι ασκούνται ατομικά ή ανά δύο ή συνοδεύουν το κατοικίδιό τους.

Τέλος, επιτρέπεται η εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους, όσων βρίσκονται σε αστικά κέντρα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Όποιος κυκλοφορεί, θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο. Και ο λόγος της μετακίνησής τους θα πρέπει να βεβαιώνεται: Είτε με έγγραφο του εργοδότη του -αν πρόκειται για μισθωτό- είτε με προσωπική υπεύθυνη δήλωση -σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου.

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Πώς θα εφαρμοστεί

Τρεις θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρόποι που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος προκειμένου να λάβει σχετική άδεια για να μετακινηθεί εκτός σπιτιού:

  1. Να αποστείλει SMS στον πενταψήφιο αριθμό 13033, στο οποίο θα αναφέρει το όνομά του, τη διεύθυνσή του και τον κωδικό του σημείου στο οποίο επιθυμεί να μεταβεί (π.χ. φαρμακείο, σούπερ μάρκετ κλπ, όπως οι κωδικοί αυτοί θα έχουν οριστεί).
  2. Να συμπληρώσει το ειδικό έντυπο δήλωσης μετακίνησης της Πολιτικής Προστασίας.
  3. Να συμπληρώσει ένα απλό χαρτί χειρόγραφα στο οποίο θα αναφέρει πού πηγαίνει και ποια ώρα.

Σε κάθε περίπτωση, ο πολίτης θα πρέπει να έχει μαζί και την ταυτότητά του για να την επιδείξει σε περίπτωση που του γίνει σχετικός έλεγχος.

Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ για κάθε παράβαση ενώ τον έλεγχο της εφαρμογής του μέτρου αναλαμβάνουν η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share