Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Απίστευτη εξέλιξη! Το Ισραήλ βάζει 5.000 οπαδούς σε καραντίνα λόγω κορωναϊού!

Τι συνέβη;

4 Μαρτίου 2020 17:08
Απίστευτη εξέλιξη! Το Ισραήλ βάζει 5.000 οπαδούς σε καραντίνα λόγω κορωναϊού!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Απίστευτη εξέλιξη στο Ισραήλ, όπου ένας οπαδός που διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό, παρακολούθησε από την εξέδρα τη «μάχη» του Τελ Αβίβ ανάμεσα στη Μακάμπι και τη Χάποελ και τώρα αναγκάζονται 5.000 άτομα να μπουν σε καραντίνα!

Σύμφωνα με τα Media του Ισραήλ, οι Αρχές αναζητούν τους 5.300 οπαδούς που βρίσκονταν στην εξέδρα μαζί με τον συγκεκριμένο που είχε τον ιό, προκειμένου να μπουν σε καραντίνα. Δείτε και την γκάφα ολκής που έγινε σε εκπομπή στην Κύπρο.

Αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιθανό να έχει εξαπλωθεί ο κορωνοϊός σε αρκετές χιλιάδες ανθρώπους που παρακολούθησαν την πρόσφατη αναμέτρηση στο Τελ Αβίβ.

Η Μακάμπι ήταν η μεγάλη νικήτρια με το τελικό 3-0, ωστόσο, οι αρμόδιοι μέσω και της υπηρεσίας από την οποία οι οπαδοί εξασφάλισαν τα εισιτήρια, έχουν εντοπίσει ποιοι ακριβώς είναι εκείνοι που βρίσκονταν στην ίδια κερκίδα!

Στην εντατική ο 66χρονος ασθενής με κορωναϊό στην Πάτρα!

Διασωληνωμένος νοσηλεύεται ο 66χρονος με καταγωγή από την Ηλεία το ένατο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα που πρόσφατα είχε ταξιδέψει με γκρουπ 50 ατόμων στο Ισραήλ και την Αίγυπτο. Νωρίτερα μάθατε την είδηση για το 9ο κρούσμα.

Σύμφωνα με to Patrastimes, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας έχει σημάνει συναγερμός, καθώς ο 66χρονος νοσηλεύεται από το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας και η αρχική διάγνωση ήταν λοίμωξη του αναπνευστικού.

Βάσει αυτής εισήχθη στην Παθολογική Κλινική, καθώς η λοίμωξη δεν είχε συσχετισθεί με το ταξιδιωτικό του ιστορικό, ενώ άγνωστο παραμένει είχε αναφέρει το ταξίδι του σε χώρες με κρούσματα. Μέχρι την διάγνωστη από το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ ότι πρόκειται για κρούσμα κορωνοϊού, φαίνεται ότι έχει έρθει σε επαφή με άγνωστο αριθμό ατόμων, από άλλους ασθενείς, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και συνοδούς.

Κορωναϊός: Δείτε μέσα σε πόσες μέρες εκδηλώνονται τα συμπτώματα του φονικού ιού (video)

Ο κορωναϊός έχει προκαλέσει παγκόσμιο πανικό, με αρκετά ερωτήματα να είναι εύλογα, ως προς τα συμπτώματα του φονικού ιού και όχι μόνο. Δείτε και τις εξελίξεις στην υγεία του ασθενούς, που αποτέλεσε το όγδοο κρούσμα στην Ελλάδα.

Η μέση περίοδος επώασης του νέου ιού Covid-19(κοροναϊού) είναι 5 έως 7 ημέρες και ο ανώτατος χρόνος επώασης είναι 14 ημέρες, ανακοίνωσε ο Ντου Μπιν, πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος Εντατικής Θεραπείας της Κινεζικής Ιατρικής Ενωσης κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πεκίνο.

Ο Ντου Μπιν δήλωσε επίσης ότι αν και στην επαρχία Χουμπέι διαπιστώθηκε πως ορισμένα άτομα βρέθηκαν θετικά στο ιό μετά την αποθεραπεία και την έξοδό τους από το νοσοκομείο, δεν υπάρχουν στοιχεία στην παρακολούθηση τέτοιων περιπτώσεων όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο κινέζος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που θα δείχνουν ότι αυτοί οι ασθενείς μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους.

Συναγερμός: Στα 8 ανέρχονται τα κρούσματα του κορωναϊού!

Τα κρούσματα του κορωναϊού στη χώρα μας συνεχώς και αυξάνονται και αυτή τη στιγμή ανέρχονται στα 8. Αυτή τη φορά εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη και πρόκειται για άνδρα φίλο της νεαρής γυναίκας που αποτελούσε το πέμπτο κρούσμα, τη φίλη δηλαδή της 38χρονης που ήταν το πρώτο κρούσμα. Ωστόσο, δείτε εδώ τι λέει ο ΠΟΥ για τον κορωναϊό!

Το όγδοο κρούσμα, σύμφωνα με την ενημερώση, παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Θεσσαλονίκης.

Το περιστατικό διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.

Συναγερμός στην Κρήτη με νέο ύποπτο κρούσμα κορωναϊού!

Κορωναϊός: Οι νέες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για τον φονικό ιό

Οδηγίες για τον κορωνοϊό δίνει το υπουργείο Υγείας, το οποία αποστέλλει - με ενημερωτικό email, μέσω Taxisnet - απαντήσεις στις πιο βασικές ερωτήσεις για τον ιό. Τι πρέπει να γνωρίζουμε για να προφυλαχθούμε;

Απαντήσεις στις καίριες ερωτήσεις για τον κορωνοϊό στέλνει το υπουργείο Υγείας, ώστε να βοηθήσει τους πολίτες να προφυλαχθούν, αλλά και αν ενημερωθούν για τον ιό. Μάθετε τελικά, αν είναι χρήσιμο να φοράμε τη μάσκα.

Οι οδηγίες και οι απαντήσεις από το υπουργείο Υγείας, θα σταλούν στους πολίτες με mail μέσω του Taxis.

Πιο αναλυτικά:

Τι είναι COVID-19 και τι SARS–CoV-2;

Ο νέος κορωνοϊός-2019 ονομάζεται τώρα SARS-CoV-2, ενώ η ασθένεια που προκαλεί ονομάζεται COVID-19. O ιός ανιχνεύθηκε πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας και έκτοτε έως σήμερα έχει διασπαρεί σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού που μέχρι τότε δεν είχε απομονωθεί στον άνθρωπο.

Ποιος είναι ο τρόπος μετάδοσης του ιού;

Παρόλο που ο ιός προέρχεται από τα ζώα, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η μετάδοση θεωρείται ότι γίνεται κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια από το φτέρνισμα, το βήχα ή την εκπνοή.

Πότε μια περίπτωση της νόσου θεωρείται περισσότερο μεταδοτική;

Ένα περιστατικό θεωρείται περισσότερο μεταδοτικό όταν εμφανίζει συμπτώματα, αλλά θα μπορούσε να είναι μεταδοτικό και στην ασυμπτωματική φάση. Δεν γνωρίζουμε το ποσοστό των ασυμπτωματικών κρουσμάτων, ούτε τον ακριβή ρόλο που παίζουν στη μετάδοση του SARS-CoV-2, πιθανολογείται όμως πως είναι μικρότερο από αυτό των συμπτωματικών περιπτώσεων της νόσου.

Ποια είναι τα συμπτώματα της COVID-19 λοίμωξης;

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν τα κατωτέρω: Πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, αρθραλγίες, μυαλγίες, καταβολή και δυσκολία στην αναπνοή.

Πόσοι ασθενείς εμφανίζουν σοβαρή νόσο;

Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο. Σε περίπτωση βαρύτερης νόσησης, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει σοβαρή πνευμονία και να χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο;

Τα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (π.χ. ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες ή πνευμονοπάθειες) είναι πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο.

Πότε πρέπει κάποιος να ελεγχθεί για COVID-19;

Εάν έχει:

Οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: πυρετό, βήχα, δύσπνοια), με ή χωρίς ανάγκη νοσηλείας ΚΑΙ

Τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω επιδημιολογικά κριτήρια, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων:

• Στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 ή

• Ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες από SARS-CoV-2 περιοχές με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα.

Κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται ΑΜΕΣΑ σε εργαστηριακό έλεγχο για τον ιό SARS-CoV-2.

Σε αυτή την περίπτωση συστήνεται η άμεση επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ τηλ: 210.52.12.054 και όχι επίσκεψη σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Για περισσότερες πληροφορίες βλέπε δικτυακό τόπο πατώντας εδώ.

Σε ποιες περιοχές του κόσμου υπάρχει διάδοση στην κοινότητα;
Κίνα, Ιαπωνία, Χόνκ Κόνγκ, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ιράν και Ιταλία (οι περιοχές/επαρχίες Emilia-Romagna, Lombardy, Piedmont και Veneto).

Σε ποιες χώρες της Ευρώπης έχουν εμφανιστεί κρούσματα COVID-19;

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC (Situation update worldwide, March 1, 2020) έχουν αναφερθεί κρούσματα σε 29 Ευρωπαϊκές χώρες, με 4 επαρχίες της Βόρειας Ιταλίας να έχουν συνεχιζόμενη μετάδοση στην κοινότητα. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 7 έως σήμερα κρούσματα όλα με ιστορικό ταξιδιού στις πληττόμενες περιοχές/επαρχίες της Ιταλίας.

Γιατί ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνει τόσο γρήγορα;
Οι δύο βασικές αιτίες για την ταχεία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων είναι ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και ότι έχει βελτιωθεί η δυνατότητα ανίχνευσής του.

Τι σημαίνει έχω έρθει σε επαφή με τον ιό;

«Επαφή», ως προς τον COVID-19, είναι ένα άτομο που δεν παρουσιάζει συμπτώματα ενώ μπορεί να έχει έρθει σε επαφή με περιστατικό νοσούντος ή και ασυμπτωματικού ατόμου από τον COVID-19. Ο κίνδυνος μόλυνσης εξαρτάται από τον βαθμό έκθεσης στον ιό και για να προσδιορισθεί χρειάζεται συγκεκριμένη διερεύνηση από το προσωπικό του ΕΟΔΥ.

Πώς μπορώ να προφυλαχθώ από το COVID-19;

Γενικά προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς ιών του αναπνευστικού, περιλαμβανομένου του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2, στο περιβάλλον των εκπαιδευτικών μονάδων αναφέρονται κατωτέρω:

Οδηγίες ατομικής υγιεινής:

• Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων ή την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού

• Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό (φτέρνισμα). Αυτό ιδιαίτερα ισχύει για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

• Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

• Σε βήχα ή φτέρνισμα κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.

• Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.

• Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

Τι να κάνω εάν έχω στενή επαφή με κάποιον που υποψιάζομαι πως έχει COVID-19;
Επικοινωνήστε με τον ΕΟΔΥ στο τηλ: 210.52.12.054 και μην πραγματοποιήσετε επίσκεψη σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας χωρίς πρότερη ενημέρωση του ΕΟΔY.

Μπορεί η μάσκα να με προστατεύσει αποτελεσματικά από το COVID-19;
Η χρήση μάσκας εμποδίζει τη μετάδοση της νόσου από αυτούς που είναι άρρωστοι στους υπόλοιπους. Η μάσκα χρησιμοποιείται για την προστασία των επαγγελματιών υγείας και δεν συστήνεται η χρήση της στον υγιή πληθυσμό.

Υπάρχει εμβόλιο για το COVID-19;

Δεν υπάρχει προς το παρόν διαθέσιμο εμβόλιο για το COVID-19, γι΄ αυτό έχει μεγάλη σημασία η έγκαιρη διάγνωση και η εφαρμογή μέτρων πρόληψης διασποράς της νόσου. Αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες εργάζονται για την παρασκευή εμβολίου. - Ν σημειώσουμε ότι στην Ελλάδα έχουμε ήδη επτά επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ www.eody.gov.gr

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share