Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Έκτακτη ανακοίνωση από τον ΕΟΦ!

Προσοχή!

26 Ιανουαρίου 2020 20:53
Έκτακτη ανακοίνωση από τον ΕΟΦ!

Σε μια έκτακτη ανακοίνωση προχώρησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) και διαψεύδει τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους Αττικής και Θεσσαλονίκης για τις ελλείψεις 400 φαρμάκων από την ελληνική αγορά. "Προσοχή προκαλεί καρκίνο!": Ανάκληση άρον άρον είχε κανει ο ΕΟΦ τις προηγούμενες ημέρες!

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, οι υπεύθυνοι κυκλοφορίας φαρμάκων είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν στον ΕΟΦ τις ελλείψεις σε προϊόντα και μέχρι σήμερα προκύπτει ότι αυτές είναι 27.

"Αρκετά προϊόντα, μεταξύ των οποίων και αντικαρκινικά, παρουσιάζουν έλλειψη σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως σχετικά αναφέρουν οι αντίστοιχες ιστοσελίδες ομόλογων Οργανισμών. Ο εφοδιασμός της αγοράς αποκαθίσταται κυρίως μέσω εισαγωγών από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ)", τονίζει ο ΕΟΦ.

Προσθέτει ότι, "το 2019 το ΙΦΕΤ προχώρησε στην εισαγωγή πλέον των 250 φαρμάκων για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών, ενώ ο ΕΟΦ αντιμετώπισε με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα τον ενδεχόμενο κίνδυνο έλλειψης περισσότερων από 1500 σκευασμάτων, διασφαλίζοντας την κάλυψη όλων των θεραπευτικών αναγκών.

Σε ειδικές κατηγορίες φαρμάκων, όπως οι ηπαρίνες και οι σφαιρίνες, λόγω της παγκόσμιας έλλειψης σε πρώτη ύλη, ο ΕΟΦ ολοκληρώνει τις διαδικασίες δέσμευσης της απαραίτητης ποσότητας προϊόντων, προκειμένου να καλυφθούν επαρκώς οι ετήσιες ανάγκες της χώρας".

Στην ανακοίνωση του ΕΟΦ σημειώνεται ότι, η πιστοποιημένη έλλειψη αφορά στις δραστικές ουσίες των φαρμάκων και όχι στον αριθμό των εμπορικών ονομασιών των προϊόντων. "Επομένως, ο αριθμός των προϊόντων που ελλείπουν από την αγορά, σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζεται με τον αριθμό των δραστικών ουσιών σε πραγματική έλλειψη".

Τονίζεται ότι "ο ΕΟΦ με συνεχείς ελέγχους στην αγορά, την επιβολή κυρώσεων και την απαγόρευση των εξαγωγών φαρμάκων που είναι σε έλλειψη, προασπίζει τη Δημόσια Υγεία. Οι θεσμικοί φορείς του χώρου του φαρμάκου οφείλουν να αντιμετωπίζουν με υπευθυνότητα, ζητήματα που αφορούν στην προστασία της υγείας των πολιτών, ενημερώνοντας τεκμηριωμένα και ουσιαστικά τις αρμόδιες αρχές".

Συναγερμός από τον ΕΟΦ: Ανακαλεί παρτίδες φαρμάκου!

Στην ανάκληση των παρτίδων S0131218, S0030918 και S0020918 του φαρμάκου PACLITAXEL/HOSPIRA C/S.SOL.IN 6MG/ML, προχώρησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). Επίσης, είχε ανακαλέσει και γνωστό φάρμακο το οποίο διακινείται ως συμπλήρωμα διατροφής

Σημειώνεται ότι «η παρούσα απόφαση εκδίδεται προληπτικά στο πλαίσιο προάσπισης της δημόσιας υγείας, με σκοπό να ενισχύσει την εθελοντική ανάκληση στην οποία προέβη η εταιρεία PFIZER ΕΛΛΑΣ ΑΕ, κατόπιν αποτελέσματος εκτός προδιαγραφής κατά τον έλεγχο στειρότητας που έγινε στους 18 μήνες διάρκειας ζωής κατά τη διεξαγωγή μελέτης σταθερότητας στην παρτίδα F016842A του χύδην προϊόντος».

Η εταιρεία AENORASIS AE, ως διανομέας του προϊόντος στην Ελλάδα, οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες των συγκεκριμένων παρτίδων και να τις αποσύρει από την αγορά μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, τονίζει ο ΕΟΦ.

«Καμπανάκι» από τον ΕΟΦ: Ανακαλεί γνωστό φάρμακο!

Την ανάκληση παρτίδας αντικαταθλιπτικού φαρμάκου αποφάσισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθώς σε αναλύσεις βρέθηκε ότι το προϊόν δεν συμφωνούσε με τις προδιαγραφές, ενώ είχε ανακαλέσει και γνωστό φάρμακο το οποίο διακινείται ως συμπλήρωμα διατροφής

Ο ΕΟΦ ανακαλεί την παρτίδα 1902250 του φαρμακευτικού προϊόντος ENIDAP CAPS 100MG/CAP BTx30 CAPS, "επειδή τα αποτελέσματα των ελέγχων δεν συμφωνούν με τις προδιαγραφές του προϊόντος ως προς τον έλεγχο της ομοιομορφίας μάζας", όπως αναφέρεται σε σχετική επίσημη ανακοίνωση.

Πρόκειται για εκλεκτικό αναστολέα επαναπρόσληψης σεροτονίνης, δηλαδή αντικαταθλιπτικό φάρμακο, που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση παθήσεων του νευρικού συστήματος (πχ. κατάθλιψη, άγχος κ.α.)

TAGS
 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share