Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Θρήνος στον κόσμο της τέχνης: Πέθανε διάσημος ζωγράφος! (photos)

Θλίψη!

7 Ιανουαρίου 2020 11:27
Θρήνος στον κόσμο της τέχνης: Πέθανε διάσημος ζωγράφος! (photos)

Ο κόσμος της τέχνης θρηνεί τον θάνατο του ζωγράφου Τζον Μπαλντεσάρι! Ακόμη μία απώλεια μετά τον θάνατο του Γεώργιου Μουστάκα!

Ο εικαστικός Τζον Μπαλντεσάρι έφυγε σε ηλικία 88 ετών στην κατοικία του στη Βένις του Λος Άντζελες. «Ο ευγενικός γίγαντας της εννοιολογικής τέχνης», όπως τον χαρακτήρισαν οι Los Angeles Times, μπόλιασε με χιούμορ τους αυστηρούς κανόνες και τον φορμαλισμό του καλλιτεχνικού αυτού ρεύματος, ενώ ανέδειξε με το έργο του και τη διδασκαλία του και παγίωσε στην ιστορία της τέχνης τη «Σχολή του Λος Άντζελες».

Ο εικαστικός που διακρίθηκε στις μεγαλύτερες διοργανώσεις

Γεννημένος το 1931 από μετανάστες γονείς (Αυστριακό πατέρα και Δανή μητέρα) στην μεθοριακή πόλη Νάσιοναλ Σίτι της Καλιφόρνιας, στις κοντά επτά δεκαετίες της σταδιοδρομίας του, ο Μπαλντεσάρι κέρδισε σχεδόν κάθε επίζηλη διάκριση στον χώρο της τέχνης, από συμμετοχές στις μεγαλύτερες εικαστικές διοργανώσεις –Documenta, Μπιενάλε Βενετίας και Whitney— έως και εκθέσεις στα πιο διάσημα μουσεία –Met, Tate Modern, Βαρκελώνης και Λος Άντζελες.

Επίσης τιμήθηκε με το ανώτατο Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών το 2014 από τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε δηλώσει θαυμαστής του έργου του, ενώ έκανε κι ένα «πέρασμα» από την τηλεοπτική σειρά The Simpsons το 2018.

Ο εξπρεσιονιστής εικαστικός που χρησιμοποιούσε φωτογραφίες και βίντεο

Η καριέρα του Μπαλντεσάρι απογειώθηκε στις αρχές του ’70 όταν άφησε πίσω του την καθ’ εαυτό ζωγραφική πράξη των έργων του «αφηρημένου εξπρεσιονισμού» των δεκαετιών ’50 και ’60 και στράφηκε στο εννοιολογικό πεδίο. Τότε που συγκέντρωσε την προηγούμενη παραγωγή του από το 1953 ίσαμε το 1966 και τελετουργικά τα αποτέφρωσε στο δρώμενο Cremation Project (1970).

Έκτοτε αφιερώθηκε στην αναζήτηση άλλων εικαστικών δρόμων, χρησιμοποιώντας ένα ευρύτερο φάσμα από εκφραστικά μέσα, όπως το βίντεο, η φωτογραφία, τα τυπώματα, η γλυπτική και οι εγκαταστάσεις. Χωρίς ωστόσο να εγκαταλείπει και την συμβατική ζωγραφική, την οποία όμως εμπλούτιζε με μία θεματογραφία ποπ, με χαρακτηριστικό την πλούσια και θεαματική παλέτα.

Όπως τόνιζε ο ίδιος, αντιλήφθηκε πως εφόσον τον ενδιέφερε η ανθρώπινη γλώσσα, γιατί να μην ζωγραφίζει λέξεις στον καμβά, κι αφού του άρεσε η φωτογραφία, γιατί να μην την ενσωματώσει στο έργο του. Ο Μπαλντεσάρι δεν κατανοούσε γιατί τα δύο τούτα εκφραστικά μέσα της τέχνης, η ζωγραφική και η φωτογραφία, έπρεπε να έχουν ξεχωριστές ιστορίες κι αποφάσισε να τις συνδυάσει σε μία κοινή χειρονομία, που αργότερα έμελλε να χαρακτηρισθεί ως «εννοιολογική τέχνη».

Σοκ στον επιχειρηματικό κόσμο: Πέθανε ο ιδρυτής της εταιρίας παιχνιδιών Γεώργιος Μουστάκας!

Σοκ στον επιχειρηματικό κόσμο καθώς ηλικία 83 ετών έφυγε από τη ζωή το μεσημέρι της Πέμπτης ο Γεώργιος Μουστάκας, ιδρυτής και Πρόεδρος της ομώνυμης αλυσίδας καταστημάτων παιχνιδιών. Θλίψη επικρατεί και στον δημοσιογραφικό κόσμο με τον θάνατο του Γιώργου Κόμη!

Ο εμπνευστής και δημιουργός της εταιρίας υπήρξε από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με την κατασκευή και εμπορία παιδικών παιχνιδιών στην Ελλάδα.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 μέχρι το 2011, διετέλεσε 18 χρόνια Πρόεδρος, 6 χρόνια Γραμματέας του ΣΕΒΠΠΑ (Σύνδεσμος Ελλήνων Βιοτεχνών Παιχνιδιών και Παιδικών Αμαξών) και αγαπήθηκε όσο κανένας άλλος από χιλιάδες μικρούς και μεγάλους φίλους.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί το Σάββατο 4 Ιανουαρίου στις 11:00, στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Κεφαλάρι (Κηφισιά). Tα καταστήματα Μουστάκας το Σάββατο 4 Ιανουαρίου, θα παραμείνουν κλειστά από τις 09.00 έως τις 12.00.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share