Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020

Νέα Ζηλανδία: Κανένας επιζώντας δεν βρέθηκε στη Λευκή Νήσο!

Τραγική κατάληξη...

9 Δεκεμβρίου 2019 15:23
Νέα Ζηλανδία: Κανένας επιζώντας δεν βρέθηκε στη Λευκή Νήσο!

Δυσάρεστα τα νέα μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Ουακατάνε, αφού είχε τραγική κατάληξη, μετρώντας ήδη νεκρούς. «Δεν υπάρχουν ίχνη ζωής» στη Λευκή Νήσο της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε η αστυνομία, επισημαίνοντας ότι δεν προβλέπεται να εντοπίσει επιζώντες.

Η τραγωδία είναι τεράστια...Κυρίως τουρίστες, βρίσκονταν σήμερα Δευτέρα «πάνω ή γύρω» από το ηφαίστειο Ουακατάνε στο νησί Γουάιτ, σε σχετικά μικρή απόσταση από το Βόρειο Νησί της Νέας Ζηλανδίας, όταν σημειώθηκε ηφαιστειακή έκρηξη.

Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος πέντε ανθρώπων, ενώ τραυματίστηκαν έως και 20 άνθρωποι από την έκρηξη του ηφαιστείου στις 14:11 τοπική ώρα, όταν γύρω στους 50 τουρίστες βρίσκονταν μέσα ή γύρω από τον κρατήρα. Η κατάσταση ορισμένων από τους τραυματίες είναι σοβαρή. Από τους επιζώντες 18 απομακρύνθηκαν από το νησί – ορισμένοι με σοβαρά εγκαύματα – αφήνοντας πίσω κάπου 27 αγνοούμενους. Η αστυνομία είπε ότι ο αριθμός των αγνοουμένων είναι διψήφιος, αλλά δεν τον προσδιόρισε επακριβώς.

έκρηξη ηφαιστείου Νέα Ζηλανδία

«Δεν εντοπίσαμε κανένα ίχνος ζωής», ανέφερε η αστυνομία έπειτα από τις αναγνωριστικές πτήσεις που πραγματοποίησαν ελικόπτερα και άλλα αεροσκάφη πάνω από το νησί μετά την έκρηξη του ηφαιστείου. «Η αστυνομία θεωρεί ότι όποιος θα μπορούσε να έχει απομακρυνθεί ζωντανός από το νησί, διασώθηκε την ώρα της εκκένωσης», σημειώνει η ανακοίνωση. Οι διασώστες δεν μπορούν να προσεγγίσουν εξαιτίας του φόβου για νέα έκρηξη, ενώ αυτή τη στιγμή είναι νύχτα στη Νέα Ζηλανδία. Σύμφωνα με το αυστραλιανό δίκτυο 9News 24 Αυστραλοί, επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Ovation of the Seas, πιστεύεται ότι ήταν στο Λευκό Νησί την ώρα της έκρηξης του ηφαιστείου.

Νέα Ζηλανδία: Τουλάχιστον 5 νεκροί μετά την έκρηξη ηφαιστείου!

Τραγικό θάνατο βρήκαν τουλάχιστον 5 άτομα εξαιτίας της έκρηξης του ηφαιστείου στο νησί Γουάιτ, ανοικτά του Βόρειου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία!

Το ηφαίστειο Ουακατάνε, στο νησί Γουάιτ στη Νέα Ζηλανδία, εξερράγη για πρώτη φορά από το 2001. Πυκνή λευκή στήλη ηφαιστειακής τέφρας, καπνού και άλλων ηφαιστειακών αναβλημάτων είναι ορατή σε μεγάλη απόσταση από το νησί.

Οι Αρχές κινητοποιούν μεγάλες δυνάμεις για τον εντοπισμό και τη διάσωση των αγνοουμένων και την προσφορά ιατρικής περίθαλψης στους τραυματίες, που αγγίζουν τους 18 με βάση τις τελευταίες ανακοινώσεις των αστυνομικών αρχών.

Όπως δήλωσε ο υποδιοικητής Τζον Τιμς, οι νεκροί είναι «διαφόρων εθνικοτήτων» και πρόκειται για πέντε από τα 23 άτομα που απομακρύνθηκαν από το νησί και υπέκυψαν στα τραύματά τους.

Αρχικά η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντέρν είχε δηλώσει πως γύρω στους εκατό τουρίστες «βρίσκονταν πάνω στο νησί ή γύρω από αυτό», ανάμεσά τους και «κάποιοι η τύχη των οποίων αγνοείται», καθώς και για τραυματίες, εφιστώντας την προσοχή στο ότι προφανώς επρόκειτο «για μια κατάσταση που ακόμα εξελίσσεται» και διαβεβαιώνοντας πως «οι σκέψεις μας βρίσκονται στους ανθρώπους αυτούς». Η Αρντέρν διευκρίνισε ότι κάποιοι από τους τουρίστες είναι ξένοι που έκαναν περιήγηση στον εντυπωσιακό κρατήρα του ηφαιστείου Ουακατάνε, που αποτελεί μαγνήτη για τους επισκέπτες.

Η αστυνομία ανέφερε αργότερα ότι την ώρα της ηφαιστειακής έκρηξης, στις 14:11 τοπική ώρα [03:11 ώρα Ελλάδας], πάνω ή κοντά στο ηφαίστειο βρίσκονταν περίπου πενήντα άνθρωποι, αριθμός αρκετά χαμηλότερος από αυτόν που είχε δώσει νωρίτερα η επικεφαλής της κυβέρνησης.

Η αστυνομία τόνισε ότι έως και πριν από λίγο αρκετοί άνθρωποι «βρίσκονταν ακόμα» πάνω στο νησί Γουάιτ, ενώ χαρακτήρισε «πολύ επικίνδυνη» μια επιχείρηση διάσωσης στο ηφαίστειο, από όπου υψώνεται μια πυκνή στήλη λευκής ηφαιστειακής τέφρας και καυτών αερίων.

Σύμφωνα με την υπηρεσία ασθενοφόρων St. John της πόλης Ουακατάνε, περίπου πενήντα χιλιόμετρα από το ηφαιστειακό νησί, περίπου είκοσι άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Νέας Ζηλανδίας τόνισε νωρίτερα ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα, παρότι θεωρείται από τους ειδικούς πως η έκρηξη ήταν μέτριας ισχύος, παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη, κυρίως για όσους βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τον κρατήρα του ηφαιστείου, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα.

Περίπου 10.000 τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο το νησί, μεγάλο μέρος του οποίου είναι ουσιαστικά ο κρατήρας του ηφαιστείου, του πιο ενεργού στη χώρα. Έχουν καταγραφεί σε αυτό αρκετές ηφαιστειακές εκρήξεις τον τελευταίο μισό αιώνα, η πιο πρόσφατη εξ αυτών το 2016. Φέτος μεταφέρθηκε στο νησί αεροπορικώς ένα κοντέινερ 2,4 τόνων που θεωρητικά θα μπορούσε να αποτελέσει καταφύγιο για τους επισκέπτες σε περίπτωση έκρηξης.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share