Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Υποβρύχιο ηφαίστειο δημιούργησε ένα καινούριο νησί!

Και ένα άλλο εξαφανίστηκε!

7 Νοεμβρίου 2019 19:05
Υποβρύχιο ηφαίστειο δημιούργησε ένα καινούριο νησί!

Δεν σταματάνε να μας εκπλήσσουν τα φυσικά φαινόμενα..Μετά από την έκρηξη ενός υποβρύχιου ηφαιστείου στον Ειρηνικό ωκεανό, δημιουργήθηκε από το πουθενά ένα ακόμα ηφαιστειογενές νησί, ενώ παράλληλα ένα άλλο τρεις φορές μικρότερο εξαφανίστηκε μια για πάντα από τα κύματα!

Δείτε επίσης:Εντυπωσιακές εικόνες: Drone πάνω από τα ηφαίστεια της Ελλάδας! (Video)

Σύμφωνα με έκθεση ειδικών του Tonga Geological Service, που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, το νέο ηφαιστειογενές νησί, “Lateiki”, δημιουργήθηκε από τα στρώματα της λάβας μετά από μια υποβρύχια έκρηξη, που διήρκεσε 18 ημέρες. Σε σεισμογενή περιοχή με έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα, έχουν αναδυθεί κι άλλα νησιά από τους αφρούς του ωκεανού, ενώ άλλα έχουν εξαφανιστεί!

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γεωλόγων το νέο ηφαιστειογενές νησί εκτιμάται ότι έχει μήκος 400 μ. και πλάτος 100 μ. Απέχει περίπου 120 μέτρα από το προηγούμενο νησί που βυθίστηκε, στο βόρειο τμήμα του αρχιπελάγους. Τα νησιά Τόνγκα βρίσκονται πάνω στο περιβόητο Δαχτυλίδι της Φωτιάς του Ειρηνικού, μια περιοχή με συχνότατη σεισμική δραστηριότητα που δίνει περίπου το 90% των σεισμών του πλανήτη μας.

Οι υποβρύχιες ηφαιστειακές εκρήξεις είναι σχετικά συχνές στην περιοχή. Τον Δεκέμβριο του 2014 μετά από μια τέτοια έκρηξη εκτοξεύθηκαν βράχοι και νέφη τέφρας σε υψόμετρο εννέα χλμ. και εμφανίστηκε ένα νεογέννητο ηφαιστειογενές νησί ανάμεσα σε δύο άλλα, ύψους 120 μέτρων.

Σοκαριστικό: Ηφαίστειο εξερράγη στην Ιαπωνία!

Ηφαίστειο εξερράγη σήμερα στο νησί Σατσουμάγιο στην νοτιοανατολική Ιαπωνία, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας!

Δείτε επίσης: Ιαπωνία: Καταστράφηκε από φωτιά μνημείο της UNESCO από τον 15ο αιώνα!

Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για την πρόκληση ζημιών ή τραυματισμών, σύμφωνα με την υπηρεσία αυτή, η οποία επισημαίνει στην ανακοίνωσή της ότι πρόκειται για ένα αραιοκατοικημένο νησί στην νομαρχία Καγκοσίμα.

Τα τοπικά γραφεία της ιαπωνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας συνέστησαν στους πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή και εξέδωσαν σχετική προειδοποίηση μετά την έκρηξη του ηφαιστείου, η οποία σημειώθηκε γύρω στις 10:36 ώρα Ελλάδος.

«Ξύπνησε» το ηφαίστειο Στρόμπολι! H συγκλονιστική στιγμή που η τέφρα «κυνηγά» σκάφος! (Video)

Ένα συγκλονιστικό βίντεο έχει δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες, από την έκρηξη του ηφαιστείου Στρόμπολι στην Ιταλία. Η χρονιά που δεν ήρθε το καλοκαίρι. Τι συνέβη το 1816 όταν χιόνισε Iούνιο, οι καταιγίδες «βούλιαξαν» την Ευρώπη και η Ελλάδα είχε μηδενικές θερμοκρασίες

Οι επιβάτες σκάφους που βρισκόντουσαν κοντά στο σημείο κατέγραψαν τη στιγμή της έκρηξης, τη στιγμή που ο καπετάνιος προσπαθεί να απομακρυνθει άμεσα, καθώς η τέφρα από την έκρηξη κινείται απειλητικά με μεγάλη ταχύτητα προς το μέρος τους.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο:

Χθες το ηφαίστειο έκανε νέα έκρηξη. Και αυτή προκάλεσε πανικό στους τουρίστες που παραθερίζουν στο Στρόμπολι, ανοικτά της Σικελίας. «Η ισχυρή έκρηξη» σημειώθηκε στις 12:17 (τοπική ώρα, 13:17 ώρα Ελλάδας) στην κεντρική-νότια πλαγιά του κρατήρα, διευκρίνισαν οι πυροσβέστες στον λογαριασμό τους στο Twitter. Δεν έκαναν λόγο για τραυματίες. Οι ίδιοι πρόσθεσαν πως έχουν επέμβει για να θέσουν υπό έλεγχο πυρκαγιές που έχουν σημειωθεί σε βλάστηση.

To Στρόμπολι, με 400 κατοίκους πληθυσμό, βρίσκεται 217 χιλιόμετρα νοτιανατολικά της Νάπολης. Το ηφαίστειό του αποτελεί ένα από τα τρία ενεργά της Ιταλίας.

Το ηφαίστειο του Στρόμπολι, στο αρχιπέλαγος των Αιολίδων νήσων, είχε γνωρίσει δύο μεγάλες εκρήξεις στις 3 Ιουλίου στην κεντρική-νότια πλαγιά του κεντρικού κρατήρα, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σ’ έναν 35χρονο σικελό περιπατητή.

Των εκρήξεων είχαν προηγηθεί χείμαρροι λάβας που έρρεαν από όλα τα ενεργά στόμια δημιουργώντας ένα σύννεφο καπνού ύψους δύο χιλιομέτρων.

Έκτοτε έχει απαγορευθεί η άνοδος στις πλαγιές του ηφαιστείου, καθώς λάβα εξακολουθεί να κυλάει μέχρι τη θάλασσα και είναι ιδιαίτερα ορατή τη νύκτα.

Το ηφαίστειο, η κορυφή του οποίου βρίσκεται σε ύψος 920 μέτρων και η βάση του 2.000 μέτρα κάτω από τη θάλασσα, είναι ένα από τα λίγα στον κόσμο με συνεχή δραστηριότητα, διευκρινίζει το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV).

Συνήθως αυτός ο «φάρος της Τυρρηνικής θάλασσας» δονείται από τακτικές μικρές εκρήξεις οι οποίες συνοδεύουν τους περιπατητές που ανεβαίνουν σ’ αυτό.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share