Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο;

Χρόνια πολλά σ' όσους γιορτάζουν σήμερα!

7 Δεκεμβρίου 2019 20:42
Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο;

Σήμερα, Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν οι:

Ποιοι γιόρταζαν το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το εορτολόγι

Γιορτάζουν: Καίσαρ, Καισαριανή, Πατάπιος, Παταπία, Σωσθένης.

Χριστιανικό Εορτολόγιο

Ορθόδοξη Εκκλησία
† Αποστόλων (εκ των εβδομήκοντα) Σωσθένους επισκόπου γενομένου Κολοφώνος, Απολλώ επισκόπου Καισαρείας και Επαφροδίτου επισκόπου Αδριακής, Καίσαρος επισκόπου Δυρραχίου, Κηφά, Ονησιφόρου επισκόπου Κορώνης (εν Μεσσηνία) και Τυχικού.

† Οσίων Παταπίου του εν Λουτρακίω, Δαμιανού και Σωφρονίου επισκόπου εν Κύπρω.

† Παρθενίου του εν Χίω.

Καθολική Εκκλησία

† Αμώμου Συλλήψεως της Θεοτόκου.
«Βάσει του δόγματος της Αμώμου Συλλήψεως που παρουσίασε ο Πάπας Πίος ο 9ος το 1854, η Παρθένος Μαρία είναι απαλλαγμένη του προπατορικού αμαρτήματος. Η άποψη αυτή δεν γίνεται δεκτή από την Ορθόδοξη Εκκλησία.»

† Αγίου Ευχαρίου.

Επέτειοι και Λοιπές Εορτές

Κάποιες από τις σέκτες του Βουδισμού γιορτάζουν τη Μεγάλη Φώτιση ή Αφύπνιση του Σιντάρτα Γκαουτάμα, του ιστορικού Βούδα, που ίδρυσε τη θρησκεία και το φιλοσοφικό σύστημα του Βουδισμού.
«Ένα βράδυ ο Σιντάρτα Γκαουτάμα κάθησε κάτω από μια συκιά και αποφάσισε να μην σηκωθεί αν δεν κατακτήσει τη Φώτιση. Το πνεύμα του κακού, ο Μάρα, προσπάθησε να τον εμποδίσει. Όμως, ο Γκαουτάμα πέτυχε τον σκοπό του, πέφτοντας σε βαθύ διαλογισμό και έχοντας ως μόνα στηρίγματα τις δέκα αρετές από τις προηγούμενες ζωές του (ευσπλαχνία, ηθική, άρνηση, σύνεση, εμμονή, υπομονή, αλήθεια, αποφασιστικότητα, καθολική αγάπη και αταραξία ψυχής).»
Γιορτή των Φώτων στη Λυών, προς τιμή της Παναγίας, που πιστεύεται ότι έσωσε την πόλη από την πανώλη το 1642. Όλη η Λυών φωταγωγείται το βράδυ, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα. Η γιορτή, έχοντας χάσει τον θρησκευτικό της υπόβαθρο είναι πλέον μια τουριστική ατραξιόν.

Ποιοι γιόρταζαν την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο;

Σήμερα, Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν οι:

Ποιοι γιόρταζαν την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο

Νικόλαος, Νικόλας, Νίκος, Νικολός, Νικολής, Νικολάκης, Νικολούδα, Νικολίτσα, Νικολέττα, Νικολέτα, Νικολίνα

Σε νεαρή ηλικία έμεινε ορφανός και κληρονόμος μιας μεγάλης περιουσίας. Αλλά ο Νικόλαος, εμπνεόμενος από φιλάνθρωπα συναισθήματα, διέθετε την περιουσία του για να ανακουφίζει άπορα, ορφανά, φτωχούς, χήρες, στενοχωρημένους οικογενειάρχες.

Ένας μάλιστα, θα διέφθειρε τις τρεις κόρες του, προκειμένου να εξασφαλίσει χρήματα.

Όταν το έμαθε αυτό ο Νικόλαος, μυστικά σε τρεις νύκτες εξασφάλισε την προίκα των τριών κοριτσιών, αφήνοντας 100 χρυσά φλουριά στην κάθε μία. Έτσι, οι τρεις κόρες αποκαταστάθηκαν και γλίτωσαν από βέβαιη διαφθορά.

Στην συνέχεια αφιερώθηκε στον ασκητικό βίο, λόγω όμως της ξεχωριστής αρετής του τιμήθηκε, χωρίς να το επιδιώξει, αρχικά με το αξίωμα του Ιερέα στα Πάταρα και συνέχεια με το αξίωμα του αρχιεπισκόπου Μύρων.

Από τη θέση αυτή καθοδηγούσε με αγάπη το ποίμνιό του και ομολογούσε με παρρησία την αλήθεια. Για το λόγο αυτό συνελήφθη από τους τοπικούς άρχοντες και ρίχτηκε στη φυλακή.

Όταν όμως ανήλθε στον αυτοκρατορικό θρόνο ο Μέγας Κωνσταντίνος ελευθερώθηκαν όλοι οι χριστιανοί και έτσι ο Νικόλαος επανήλθε στο αρχιεπισκοπικό θρόνο. Μάλιστα έλαβε μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο, όπου ξεχώρισε για τη σοφία και την ηθική του τελειότητα.

Ο Άγιος Νικόλαος ήταν προικισμένος και με το χάρισμα της θαυματουργίας με το οποίο έσωσε πολλούς ανθρώπους και όσο ήταν εν ζωή αλλά και μετά την κοίμησή του το 330 μ.Χ.

Για παράδειγμα όταν κάποτε κινδύνευσε κάποιος στη θάλασσα – λόγω σφοδρών ανέμων – και επικαλέστηκε το όνομα του αγίου σώθηκε και μάλιστα ενώ βρισκόταν στη μέση του πελάγους βρέθηκε αβλαβής στο σπίτι του.

Το θαύμα έγινε αμέσως γνωστό στην Πόλη και ο λαός προσήλθε αμέσως σε λιτανεία και αγρυπνία προκειμένου να τιμήσει το θαυματουργό Άγιο.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share