Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Ισλαμικό Κράτος: Αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση στη γέφυρα του Λονδίνου!

Από έναν από τους μαχητές της!

30 Νοεμβρίου 2019 21:10
Ισλαμικό Κράτος: Αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση στη γέφυρα του Λονδίνου!

Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση της Παρασκευής (29/11) στη Γέφυρα του Λονδίνου, από την οποία έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι!

Δείτε επίσης: Συναγερμός στην Γερμανία: Σε εξέλιξη ομηρία!

Από αστυνομικά πυρά ο δράστης βρήκε μοιράιο θάνατο. Όπως αναφέρει το πρακτορείο της οργάνωσης Amaq, η επίθεση διεξήχθη από έναν από τους μαχητές της.

Το ΙΚ πρόσθεσε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε μετά την πρόσκλησή του να στοχοθετούνται χώρες που μετέχουν στον συνασπισμό ο οποίος πολεμά την τζιχαντιστική οργάνωση.

Επίθεση στο Λονδίνο: Πιθανή εκδίκηση για τον θάνατο του αλ Μπαγκνάντι!

Πιθανότητα εκδίκησης για τον θάνατο του αρχηγού του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκνάντι, βλέπουν οι ειδικοί πίσω από την επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου, που επέφερε τον θάνατο δύο ανθρώπων.

Δείτε και αυτό: Νεκρά δύο από τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Λονδίνο!

Ο 28χρονος Ουσμάν Καν πριν καιρό είχε καταδικαστεί για το ότι σχεδίαζε να ανατινάξει το Χρηματιστήριο του Λονδίνου το 2012.

Ήταν επίσης γνωστός στην ασφάλεια και έρευνες για το πρόσωπό του βρίσκονταν σε εξέλιξη, ώστε να διαπιστωθεί αν είχε συνεργάτες. Μάλιστα, θεωρείται ως ένας από τους 20.000 βρετανούς τζιχαντιστές υπόπτους που ήταν «γνωστοί» στην αστυνομία.

Ο Κόλονελ Ρίτσαρντ Κεμπ, πρώην αρχηγός ασφαλείας της επιτροπής COBRA, ανέφερε σε δήλωσή του στη «The Sun» ότι «αν αποδειχθεί ότι ήταν Ισλαμιστής τρομοκράτης, τότε είναι πιθανό να εμπνεύστηκε από το Ισλαμικό Κράτος.

Ακόμα, είναι πιθανό ότι η πράξη του, ήταν μια πράξη εκδίκησης για τον θάνατο του αλ Μπαγκντάντι. Ήταν κάτι για το οποίο ο ISIS είχε προειδοποιήσει».

Υπενθυμίζεται ότι ο αλ Μπαγκντάντι πέθανε φορώντας ένα γιλέκο με εκρηκτικά, τα οποία εξερράγησαν κατά τη διάρκεια επιδρομής των ΗΠΑ στη Συρία και έπειτα από τον εντοπισμό του σε καταυλισμό από αμερικανούς πράκτορες, στις 26 Οκτωβρίου.

Στη χθεσινή επίθεση, ο Καν, φορώντας ένα ψεύτικο γιλέκο «αυτοκτονίας», μαχαίρωσε πέντε ανθρώπους, πριν πέσει νεκρός από τις σφαίρες των αστυνομικών.

Παρόμοια επίθεση με αυτή στο Λονδίνο σημειώθηκε και στην Ολλανδία, και τρία παιδιά μαχαιρώθηκαν σε έναν εμπορικό δρόμο της Χάγης.

Το ολλανδικό εθνικό δίκτυο ενημέρωσης, ωστόσο, ανέφερε πως η εν λόγω επίθεση δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απευθείας, ως τρομοκρατική.

Επιπλέον, και στο Παρίσι, χθες, ο σταθμός των τρένων Gare Du Nord, εκκενώθηκε για λίγη ώρα, καθώς βρέθηκε ύποπτη εκρηκτική συσκευή σε παρατημένη τσάντα.


Μάλιστα, ο Καν, είχε καταδικαστεί το 2012 για τρομοκρατία σε φυλάκιση 8 ετών. Τον Δεκέμβριο του 2018 αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και μέχρι χθες, την ώρα της επίθεσης, φορούσε βραχιολάκι παρακολούθησης.

Ο δράστης είχε ζητήσει βοήθεια για την «αποριζοσπαστικοποίηση» του

Μία επιστολή του ένοπλου δράστη παρουσίασε σήμερα το δελτίο ειδήσεων του ITV, σύμφωνα με την οποία ζητούσε να συμμετάσχει σε μαθήματα που θα βοηθούσαν στην «αποριζοσπαστικοποίησή του» από το Ισλάμ.

Στην επιστολή έγραφε ότι θέλει να αποδείξει στις αρχές, στην οικογένεια και στην κοινωνία ότι δεν υιοθετεί τις απόψεις που είχε πριν από τη σύλληψή του και ότι μπορεί να αποδείξει πως τότε (κατά την προηγούμενη δράση του) ήταν ανώριμος. «Τώρα είμαι περισσότερο ώριμος και θέλω να ζήσω τη ζωή μου σαν καλός μουσουλμάνος και σαν καλός πολίτης της Βρετανίας» έγραφε.

Μιλώντας στην εφημερίδα Guardian, ο δικηγόρος του δράστη, Βαγιαχάτ Σαρίφ, υποστηρίζει ότι ο 28χρονος Καν είχε συνειδητοποιήσει πως ο βίαιος εξτρεμισμός ήταν λάθος και αποδέχτηκε ότι η κατανόησή του γύρω από το Ισλάμ ήταν ελλιπής για αυτό είχε ζητήσει βοήθεια ενόσω βρισκόταν στη φυλακή, προκειμένου να «αποριζοσπαστικοποιηθεί», ωστόσο δεν εισακούστηκε.

Υποστήριξε ακόμη ότι η πολιτική για τους φυλακισμένους τρομοκράτες θα πρέπει να αλλάξει ώστε να τους αποτρέπει να υποστηρίζουν ιδεολογίες που υποθάλπουν τη βία. «Υπάρχει ελάττωμα στην πολιτική. Θα πρέπει να υπάρχει ιδεολογική αξιολόγηση για αυτά τα άτομα πριν αφεθούν υπό όρους» είπε και πρόσθεσε ότι ενόσω βρισκόταν στη φυλακή ζήτησε την παρέμβαση ειδικού που θα τον βοηθούσε στην αποριζοσπαστικοποίηση. «Η δικαστική επιτήρηση κάνει καλή δουλειά με τους συνηθισμένους παραβάτες, αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τους ιδεολογικούς παραβάτες» είπε. Γέφυρα Λονδίνου: Αστυνομικοί πυροβόλησαν άντρα που μαχαίρωσε περαστικούς! (Video)

Πρόσθεσε ακόμη ότι πριν από την αποφυλάκισή του είχε έρθει σε ρήξη με τον Isis, αλλά δεν γνωρίζει τι απέγινε μετά την αποφυλάκιση. «Ίσως να μην ήταν αρκετά δυνατός ιδεολογικά για να αντισταθεί στα στελέχη των φανατικών ισλαμιστών» είπε.

Ο δράστης της επίθεσης με μαχαίρι είχε καταδικαστεί το 2012 για τρομοκρατική δράση -- συμμετείχε σε ομάδα που επρόκειτο να προβεί σε βομβιστική ενέργεια στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, αλλά αποτράπηκε και να δημιουργήσει στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών στο Πακιστάν-- και αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους τον Δεκέμβριο του 2018, εξακολουθώντας να φορά το ηλεκτρονικό βραχιόλι παρακολούθησης.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share