Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σεισμός στην Αλβανία: Η Ελλάδα στέλνει βοήθεια! 18 νεκροί και εκατοντάδες οι τραυματίες!

Εικόνες καταστροφής που προκαλούν θλίψη!

26 Νοεμβρίου 2019 17:30
Σεισμός στην Αλβανία: Η Ελλάδα στέλνει βοήθεια! 18 νεκροί και εκατοντάδες οι τραυματίες!

Οι εικόνες καταστροφής από τον δυνατό σεισμό στην Αλβανία συγκλονίζουν! Η χώρα μας θα στείλει βοήθεια για αυτή την δύσκολη στιγμή που βιώνει η Αλβανία! Δυστυχώς οι νεκροί ανέρχονται στους 18 και οι τραυματίες ξεπερνάνε τους 600!

Την ώρα που οι διασώστες καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να εντοπίσουν και να σώσουν τους εγκλωβισμένους, στην Αλβανία φτάνουν και δύο ομάδες της ΕΜΑΚ από την Ελλάδα. «Εγινε ένας μεγάλος σεισμός, είναι πάρα πολύ σημαντικό να είμαστε πάντοτε σε ετοιμότητα και να βοηθούμε όπου χρειάζεται. Εύχομαι να κινηθούμε γρήγορα και να σώσουμε ζωές. Αυτό το κάνετε με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα και πολύ μεγάλη σοβαρότητα.

Είμαστε πολύ υπερήφανοι που έχουμε τη δυνατότητα και επιχειρησιακά να συνδράμουμε τη γειτονική χώρα. Καλό σας ταξίδι και καλή δύναμη. Σας ευχαριστώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στους άνδρες της ΕΜΑΚ.

Η ισχυρή σεισμική δόνηση «βύθισε» στο πένθος τη χώρα, καθώς μέχρι στιγμής υπάρχουν 18 νεκροί και περίπου 600 τραυματίες. Οσο περνά η ώρα ο φόβος ότι η μαύρη λίστα του θανάτου θα αυξηθεί, μεγαλώνει. Η υπουργός Αμυνας της χώρας, Ολτα Τζάσκα, ανέφερε ότι αρκετά άτομα παραμένουν εγκλωβισμένα κάτω από τα συντρίμμια. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τοπικά Μέσα αναφέρουν, επίσης, πως μία βίλα κοντά στην πόλη του Δυρραχίου έχει καταρρεύσει πλήρως και πιστεύεται πως υπήρχαν οκτώ άτομα στο εσωτερικό της. Δεν υπάρχει, ωστόσο, κανένα νέο σχετικά με την τύχη τους.

Η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας, Ogerta Manastirliu, δήλωσε ότι οι ιατρικές ομάδες βρίσκονται σε επιφυλακή. «Στα νοσοκομεία της Τιράμπα, στο Δυρράχιο, το Κρούγια, το Κούρμπιν και τη Λέζα έλαβαν υπηρεσίες πάνω από 600 τραυματίες εξαιτίας του σεισμού. Εχουν γίνει ενέργειες για την προμήθεια φαρμάκων και ιατρικών προμηθειών, ενώ η ομάδα έκτακτης ανάγκης οργανώνει υπηρεσία στην περιοχή».

Ο ισχυρός σεισμός που «χτύπησε» την Αλβανία, εκτός από ανθρώπινες απώλειες, προκάλεσε και σημαντικές υλικές καταστροφές. Κτίρια ισοπεδώθηκαν, άλλα υπέστησαν ζημιές, ενώ προβλήματα σε ηλεκτροδότηση και επικοινωνίες σημειώνονται σε αρκετές περιοχές. Οι μεγαλύτερες καταστροφές εντοπίζονται στην πρωτεύουσα της χώρας Τίρανα, στο Δυρράχιο, το Φίερι και τη Λέζια.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες από τον σεισμό στην Αλβανία: «Η στέγη έπεσε στο κεφάλι μας»! (Video)

Στο θρήνο έχει βυθιστεί από τα ξημερώματα της Δευτέρας η Αλβανία, όταν ο φονικός σεισμός «επισκέφτηκε» ξανά την γειτονική χώρα, σκορπώντας τον θάνατο στο καταστροφικό πέρασμά του.

Σεισμός στην Αλβανία: Βίντεο σοκ από την στιγμή που χτυπάει ο Εγκέλαδος!

Οι μαρτυρίες των κατοίκων ξύπνησαν από τα Ρίχτερ, συγκλονίζουν

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία ενός 32χρονου άνδρα, του Τομ, που μένει στα Τίρανα με την οικογένειά του: «ο σεισμός δεν σταματούσε. Διήρκεσε πάνω από 20 με 25 δευτερόλεπτα» είπε μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Ο ίδιος, όπως περιγράφει, άρπαξε το χέρι της γυναίκας του για να την προφυλάξει από τον σεισμό και, όπως σημειώνει, «κάτσαμε κάτω από την πόρτα περιμένοντας να σταματήσει ο σεισμός». Το διαμέρισμα του ζευγαριού στον τρίτο όροφο μίας πολυώροφης πολυκατοικίας στα Τίρανα «κουνήθηκε» αρκετά όπως σημειώνει ο νεαρός, που μόλις κατάφερε μαζί με τη γυναίκα του να βγει από την πολυκατοικία, έτρεξε για να σώσει άλλο ένα αγαπημένο του πρόσωπο.

Η 48χρονη Marjana Gjoka, κοιμόταν στο διαμέρισμά της στον τέταρτο όροφο, ενός πενταόροφου κτιρίου, όταν ο σεισμός άρχισε να ταρακουνάει την πολύκατοικία.

"Η στέγη έπεσε στο κεφάλι μας και δεν ξέρω καν πώς καταφέραμε να γλιτώσουμε και να βγούμε έξω. Ο Θεός μας βοήθησε" δήλωσε.

Ο Refik, ο οποίος μένει στα Τίρανα στον έκτο όροφο μιας πολυκατοικίας, είπε στο Reuters "όλα τα αντικείμενα μέσα στο σπίτι έπεφταν. Ήμασταν ξύπνιοι γιατί είχαν προηγηθεί μικρότεροι σεισμοί, αλλά αυτός ο τελευταίος μας ταρακούνησε για τα καλά".

Ένας άνδρας αγνώστων στοιχείων, ο οποίος είχε τραυματιστεί στο δεκί μάγουλο του είπε στο News24 TV ότι η κόρη και η ανιψιά του ήταν ανάμεσα στους εγκλωβισμένους σε ένα κτίριο που κατέρρευσε στο Δυρράχιο.

"Μίλησα με την κόρη και την ανιψιά μου στο τηλέφωνο. Μου είπαν ότι περίμεναν να τις διασώσουν. Δεν κατάφερα να μιλήσω με τη σύζυγό μου. Υπάρχουν κι άλλες οικογένειες αλλά δεν κατάφερα να μιλήσω μαζί τους" τόνισε.

«Πολύ δραματική η κατάσταση»

Ο πρόεδρος της χώρας, χαρακτήρισε την κατάσταση «πολύ δραματική». «Όλες μας οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να απεγκλωβίσουμε ανθρώπους από τα ερείπια» είπε ο Ίλιρ Μέτα.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της χώρας, Έντι Ράμα, έκανε λόγο για μια «δραματική στιγμή». «Πρέπει να μείνουμε ήρεμοι και όλοι μαζί να ξεπεράσουμε το σοκ» δήλωσε.

Σύμφωνα με τον αλβανό πρωθυπουργό, τόσο η ΕΕ, όσο και οι ΗΠΑ προσέφεραν βοήθεια. Συγκεκριμένα, Ελλάδα, Ιταλία, Κόσοβο, Τουρκία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία και Σερβία στέλνουν βοήθεια.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share