Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Σας αφορά: 24ωρη πανελλαδική απεργία σήμερα!

Δείτε αναλυτικά!

23 Οκτωβρίου 2019 09:51
Σας αφορά: 24ωρη πανελλαδική απεργία σήμερα!

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν σήμερα γιατροί και εργαζόμενοι στο σύστημα δημόσιας υγείας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), μαζί με την Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) πραγματοποιούν 24ωρη απεργία με αφορμή την την εργασία ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία, ζητώντας προσλήψεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Η ΟΕΝΓΕ στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για ανθυγιεινές μεταρρυθμίσεις που ήρθε να υλοποιήσει η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας στο έδαφος που της έστρωσε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» και έκανε επίθεση στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) χαρακτηρίζοντάς τον ως «πρόθυμο σύμμαχο της κυβέρνησης που πρωτοστατεί στην προώθηση των αντιδραστικών σχεδιασμών για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της υγείας».

Η ΠΟΕΔΗΝ θα πραγματοποιήσει πορεία με αφετηρία την Πλατεία Μαβίλης, στις 8:30 το πρωί, με τελικό προορισμό το Υπουργείο Υγείας.

Υπουργείο Εργασίας: Μέτρα για αδήλωτη εργασία και μερική απασχόληση!

Μέτρα για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, την προστασία εργαζομένων μερικής απασχόλησης και για το πλαίσιο λειτουργίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων, θεσπίζει, μεταξύ άλλων, το υπουργείο Εργασίας, με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό σχέδιο νόμου, υπό τον τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις», το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή.

Δείτε επίσης: Νέα επίθεση του Ρουβίκωνα στο υπουργείο Εργασίας!

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου, στον τομέα της αδήλωτης εργασίας, το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο κρίνεται σκόπιμο να ενισχυθεί, ώστε να αντιμετωπιστεί πιο αυστηρά, αλλά και πιο αποτελεσματικά, το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας. Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι, με τις διατάξεις που προωθεί σχετικά με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, επιδιώκει την αξιόπιστη διασφάλιση της πληρότητας και της διαφάνειας σε σχέση με την ταυτότητα και την αντιπροσωπευτική δυνατότητα των οργανώσεων των κοινωνικών εταίρων.

Συστηματοποίηση των ελέγχων και υποχρεωτικοί επανέλεγχοι

Εκτός από τις κυρώσεις οικονομικού χαρακτήρα (πρόστιμα), που ήδη προβλέπονται με τις ισχύουσες διατάξεις, θεσπίζεται η συστηματοποίηση των ελέγχων με τη διενέργεια υποχρεωτικών επανελέγχων εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος σε εργοδότες ή επιχειρήσεις οι οποίοι/ες έχουν ήδη τελέσει παράβαση αδήλωτης εργασίας. Με την προτεινόμενη ρύθμιση, καθίσταται υποχρεωτική η διενέργεια επανελέγχου, εντός χρονικού διαστήματος 12 μηνών από τη διαπίστωση της πρώτης παράβασης, σε εργοδότες ή επιχειρήσεις που έχουν ήδη εντοπιστεί να διαπράττουν παραβάσεις αδήλωτης εργασίας.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, «το μέτρο αυτό, εντασσόμενο στο πλαίσιο της συνολικής ενίσχυσης και συστηματοποίησης της ελεγκτικής δράσης, αποσκοπεί στην αντιμετώπιση τυχόν φαινομένων υποτροπής των επιχειρήσεων ή εργοδοτών που είχαν παραβατική συμπεριφορά. Παράλληλα, μέσω της θέσπισης ενός χρονικού διαστήματος 12 μηνών, εντός του οποίου καθίσταται υποχρεωτικός ο επανέλεγχος, ώστε να διαπιστωθεί η συμμόρφωση στη νομιμότητα, αποτρέπονται με αποτελεσματικό τρόπο φαινόμενα νέων παραβάσεων και δημιουργούνται ισχυρά αντικίνητρα, προκειμένου να επιτευχθεί η συμμόρφωση των παραβατικών επιχειρήσεων και εργοδοτών».

Μητρώο Παραβατών για την Αδήλωτη Εργασία

Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία στο ηλεκτρονικό πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» «Μητρώου Παραβατών για την Αδήλωτη Εργασία», στο οποίο θα καταχωρούνται οι επιχειρήσεις και, γενικώς, οι εργοδότες- φυσικά και νομικά πρόσωπα -στους οποίους επιβάλλονται κυρώσεις για απασχόληση εργαζομένων με αδήλωτη εργασία. Οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες που έχουν παραβατική συμπεριφορά θα αποκλείονται από ευμενείς ασφαλιστικές ρυθμίσεις.

Πότε μειώνεται το πρόστιμο

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί η μη αναγραφή εργαζομένου σε ισχύοντα πίνακα προσωπικού που τηρείται από τον εργοδότη, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο ποσού 10.500 ευρώ για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο.

Αν, εντός 10 εργάσιμων ημερών από την ημέρα του ελέγχου, ο εργοδότης προβεί στην πρόσληψη του εργαζομένου ή των εργαζομένων που διαπιστώθηκαν ως αδήλωτοι, με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, διάρκειας τουλάχιστον 12 μηνών, το πρόστιμο των 10.500 ευρώ ορίζεται στο ποσό των 2.000 ευρώ.

Ειδικά, στις περιπτώσεις εποχικών εργασιών, το προβλεπόμενο πρόστιμο για αδήλωτη εργασία μειώνεται στο ποσό των 5.000 ευρώ, αντί 10.500 ευρώ που ισχύει, σε περίπτωση πρόσληψης του εργαζομένου με σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης, διάρκειας τουλάχιστον τριών μηνών. Εφόσον ο χρόνος λειτουργίας της εποχικής επιχείρησης ή εκμετάλλευσης δεν επαρκεί για τη συμπλήρωση του ελάχιστου απαιτούμενου χρόνου απασχόλησης (τρίμηνο), ο εργοδότης υποχρεούται να συμπληρώσει τον υπόλοιπο χρόνο του τριμήνου κατά την επόμενη περίοδο λειτουργίας.

ΚΕΠ: Εκδίδουν και πάλι ΑΜΚΑ!

Από την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου τα ΚΕΠ εκδίδουν και πάλι ΑΜΚΑ! Πιο συγκεκριμένα, πλέον οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται τα ΚΕΠ για την έκδοση και τη μεταβολή στοιχείων ΑΜΚΑ, καθώς εκδόθηκε από το υπουργείο Εργασίας νέα, αναλυτική εγκύκλιος με σαφείς και συγκεκριμένες οδηγίες των ρυθμίσεων αλλά και αναλυτικό πίνακα ανά κατηγορία δικαιούχου, διασφαλίζοντας τα ΚΕΠ και την εύρυθμη λειτουργία της εφαρμογής.

Δείτε επίσης: Νέα επίθεση του Ρουβίκωνα στο υπουργείο Εργασίας!

Έτσι, λήγει η αποχή διαρκείας των εργαζομένων στα ΚΕΠ από τα καθήκοντα έκδοσης και μεταβολής στοιχείων ΑΜΚΑ, η οποία είχε ξεκινήσει την 21 Ιουνίου 2019 λόγω της έλλειψης ρυθμιστικού νομοθετικού πλαισίου και εγκυκλίων, που άφηνε εκτεθειμένους τους υπαλλήλους ΚΕΠ και δημιουργούσε δυσχέρειες στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

O Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης έκανε την παρακάτω δήλωση: «Προχωρήσαμε αποφασιστικά στη ρύθμιση σαφούς και δίκαιου νομοθετικού πλαισίου για την έκδοση του ΑΜΚΑ, του ισόβιου αριθμού εργασιακής και υγειονομικής ταυτοποίησης όλων των ανθρώπων που εργάζονται και διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στη χώρα μας.

Μόλις αναλάβαμε τα καθήκοντά μας ήρθαμε αντιμέτωποι με ένα άναρχο περιβάλλον που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση -με μία βλαπτική εγκύκλιο της τελευταίας στιγμής- που άφηνε εκτεθειμένους τους υπαλλήλους των ΚΕΠ με την άνευ όρων χορήγηση ΑΜΚΑ προς όλους. Εμείς καταργήσαμε αυτή την επικίνδυνη εγκύκλιο και, ακολούθως, προχωρήσαμε τάχιστα στην αλλαγή και τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου βάσει του οποίου δίνονται σαφείς, διάφανες και νόμιμες οδηγίες στα ΚΕΠ και στον ΕΦΚΑ για την έκδοση του ΑΜΚΑ.
Δώσαμε τα απαραίτητα εφόδια στους λειτουργούς του κράτους να παρέχουν αξιόπιστες, διάφανες και γρήγορες υπηρεσίες στους πολίτες της χώρας.

Όλα αυτά επετεύχθησαν σε ελάχιστο χρόνο χάριν της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης και της άριστης συνεργασίας των συναρμόδιων υπουργείων και, φυσικά, και των υπαλλήλων των ΚΕΠ τους οποίους ευχαριστώ προσωπικά.»

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε σχετικά: «Τα ΚΕΠ είναι ο θεσμός που μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τον κεντρικό κόμβο στις αυτοπρόσωπες συναλλαγές του πολίτη με το κράτος. Αυτό σημαίνει περισσότερες υπηρεσίες μέσω των ΚΕΠ, πιο γρήγορα, με ασφάλεια. Ένα μικρό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η εκ νέου δυνατότητα έκδοσης και μεταβολής στοιχείων ΑΜΚΑ μέσω των ΚΕΠ. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας καλύψαμε το νομοθετικό κενό που πράγματι υπήρχε, προς όφελος των πολιτών και των δημοσίων λειτουργών.»

Τέλος, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών, Γεώργιος Γεωργαντάς δήλωσε: «Το άναρχο πλαίσιο που δημιουργήθηκε με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης στις χορηγήσεις στοιχείων ΑΜΚΑ τελείωσε οριστικά. Πλέον, οι υπάλληλοι των ΚΕΠ, με βάση το ολοκληρωμένο ρυθμιστικό πλαίσιο που δημιουργήσαμε, μπορούν να τα αποδίδουν μόνο στους πραγματικά δικαιούχους».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share