Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αφγανιστάν: Στους 62 οι νεκροί από την έκρηξη βόμβας σε τζαμί!

Ανείπωτη τραγωδία!

18 Οκτωβρίου 2019 19:07
Αφγανιστάν: Στους 62 οι νεκροί από την έκρηξη βόμβας σε τζαμί!

Τουλάχιστον 62 άνθρωποι που προσεύχονταν σήμερα σε τζαμί σκοτώθηκαν από την έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί μέσα στον χώρο λατρείας σε περιοχή της επαρχίας Νανγκαρχάρ, στο ανατολικό Αφγανιστάν.

Δείτε επίσης: Μακελειό: Έκρηξη βόμβας σε τζαμί στο Αφγανιστάν! 17 νεκροί!

Οι νεκροί ανέρχονται σε 62 και οι τραυματίες σε 36, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νανγκαρχάρ, ο Μουμπάρεθ Άταλ. Μέσα στον χώρο βρίσκονταν γύρω στα 200 άτομα.

Ο εκπρόσωπος του επαρχιακού κυβερνήτη, Αταουλάχ Χογιάνι, σημείωσε ότι, καθώς η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα της προσευχής της Παρασκευής μέσα στο τζαμί που βρίσκεται στην περιοχή Χάσκα Μένα, οι νεκροί είναι "όλοι πιστοί". «Η οροφή του τζαμιού έπεσε εξαιτίας της έκρηξης», πρόσθεσε.

Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη γι'αυτήν.

Μεγάλη έκρηξη με δεκάδες τραυματίες!

Μεγάλη έκρηξη με δεκάδες τραυματίες σημειώθηκε στο Αφγανιστάν και μία ώρα αργότερα σημειώθηκε έκρηξη κοντά σε εκλογικό τμήμα στην πόλη Κανταχάρ με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 15 άνθρωποι σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές.
Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την έκρηξη, αλλά οι υποψίες στρέφονται πρωτίστως στους ισλαμιστές Ταλιμπάν, καθώς έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα τους Αφγανούς που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία να μείνουν μακριά από τις κάλπες, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα κινδυνεύσουν να γίνουν στόχος επίθεσης.

Πάνω από 9,6 εκατομμύρια πολίτες είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και έχουν δικαίωμα συμμετοχής, σύμφωνα με την αφγανική Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή. Εξ αυτών, περί το ένα τρίτο είναι γυναίκες. Το υπουργείο Εσωτερικών του Αφγανιστάν διαβεβαίωσε ότι τα 5.000 εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα θα προστατεύουν συνολικά 72.000 στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας.

72.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας του Αφγανιστάν επί ποδός για τις σημερινές προεδρικές εκλογές / Φωτογραφία: ΑΡ
Ωστόσο περίπου το ένα τρίτο των εκλογικών κέντρων θα παραμείνει κλειστό, εξαιτίας ανησυχιών για την ασφάλεια. Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο αφγανός υφυπουργός Εσωτερικών, ο στρατηγός Χουσάλ Σαντάτ, προέτρεψε τους συμπολίτες του να πάνε να ψηφίσουν. Διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι οι αφγανικές δυνάμεις είναι έτοιμες να εγγυηθούν την ασφάλειά τους.

Άγνωστος Χ η συμμετοχή
Η συμμετοχή παραμένει άγνωστος Χ, τόσο εξαιτίας των απειλών για την ασφάλεια των συμμετεχόντων, όσο και εξαιτίας της δυσαρέσκειας έναντι της σημερινής κυβέρνησης του Αφγανιστάν. Συνεργάτες υποψηφίων είπαν πως υπολογίζουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν περίπου 4,5 εκατ. εκλογείς. Ορισμένοι αναλυτές όμως φοβούνται πως η συμμετοχή ενδέχεται να μην ξεπεράσει το 1,5 εκατομμύριο.


9,6 εκατομμύρια Αφγανοί είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους / Φωτογραφία: ΑΡ
Στον δεύτερο γύρο των πιο πρόσφατων προεδρικών εκλογών, το 2014, είχαν συμμετάσχει σχεδόν 8 εκατομμύρια ψηφοφόροι.

Ισχυρή έκρηξη στην Καμπούλ από καμικάζι!

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στην Καμπούλ, την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν! Η έκρηξη ταρακούνησε παράθυρα και πόρτες πολύ κοντά στην περιοχή όπου βρίσκονται πολλές ξένες πρεσβείες και κυβερνητικά κτίρια.

Κατά τις πρώτες πληροφορίες, η έκρηξη οφειλόταν στην πυροδότηση εκρηκτικών με τα οποία ήταν ζωσμένος βομβιστής-καμικάζι. Δεν έγινε μέχρι στιγμής γνωστό εάν υπάρχουν θύματα. Δείτε ακόμα: 12 νεκροί μετά από έκρηξη σε εργοστάσιο!

Σύμφωνα με τον Νασράτ Ραχίμι, εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, δεν είναι ακόμη σαφές ποιος ήταν ο στόχος. «Ασθενοφόρα και σωστικά συνεργεία σπεύδουν στον τόπο όπου έγινε η έκρηξη», πρόσθεσε.

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για την ενέργεια.

Η επίθεση διαπράχθηκε μία ημέρα αφού η κυβέρνηση του προέδρου του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι εξέφρασε έντονες αμφιβολίες για το περιεχόμενο της καταρχήν συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους Ταλιμπάν, σημειώνοντας ότι «ανησυχεί» έντονα και ζητεί διευκρινίσεις για τους «κινδύνους» που ενέχει.

Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Ζαλμάι Χαλιλζάντ επισκέφθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα την αφγανική πρωτεύουσα για να ενημερώσει αφγανούς αξιωματούχους όσον αφορά την «καταρχήν» συμφωνία που διαπραγματεύθηκε η Ουάσινγκτον τον τελευταίο χρόνο με τους Ταλιμπάν.

Η αφγανική κυβέρνηση είναι «ανήσυχη», και «ζητάμε διευκρινίσεις για το έγγραφο αυτό» ώστε «να αναλύσουμε επακριβώς τους κινδύνους και τις επιπτώσεις» και «να αποτρέψουμε κάθε κίνδυνο που μπορεί να ενέχει», ανέφερε μέσω Twitter o Σεντίκ Σεντίκι, εκπρόσωπος του αφγανού προέδρου Γάνι.

Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη αντίδραση της Καμπούλ στην καταρχήν συμφωνία για την οποία έκανε λόγο ο Χαλιλζάντ τη Δευτέρα.

Ανταλλαγή πυρών στο Αφγανιστάν! Τρεις νεκροί αστυνομικοί!

Τουλάχιστον τρεις Αφγανοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν κι άλλοι πέντε τραυματίστηκαν από την επίθεση των Ταλιμπάν κατά ενός φυλακίου στα σύνορα του Αφγανιστάν με το Τατζικιστάν. Τραγωδία στο Αφγανιστάν: Σκοτώθηκε πολυμελής οικογένεια από έκρηξη βόμβας!

«Οι Ταλιμπάν έπληξαν το φυλάκιο των αφγανικών συνοριακών δυνάμεων, σκοτώνοντας τρεις συνοριακούς φρουρούς της αστυνομίας και τραυματίζοντας άλλους πέντε», δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης Σαϊφουντίν Μουστάκ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ανταλλαγή πυρών άρχισε αργά το βράδυ του Σαββάτου και συνεχίστηκε μέχρι σήμερα το πρωί.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share