Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021

Συντάξεις: Τι θα αλλάξει σύμφωνα με τα εκκαθαριστικά του ΙΚΑ!

Δείτε αναλυτικά!

3 Οκτωβρίου 2019 08:11
Συντάξεις: Τι θα αλλάξει σύμφωνα με τα εκκαθαριστικά του ΙΚΑ!

Για όλες τις παλαιές συντάξεις που δίδονταν πριν από τις 13 Μαΐου του 2016, ενσωματώνονται οι παλαιές μνημονιακές περικοπές.

Δείτε επίσης: Αναδρομικά: Πότε θα καταβληθούν για κύριες, επικουρικές συντάξεις και δώρα; Αναλυτικοί πίνακες! (photos)

«Zωντανές» παραμένουν οι διεκδικήσεις για επιστροφή των αναδρομικών, σύμφωνα με το Ενιαίο δίκτυο συνταξιούχων καθώς όπως δείχνουν τα ενημερωτικά σημειώματα που συνεχίζουν να αναρτώνται στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ με τη διαδικασία του επανυπολογισμού, για όλες τις παλαιές συντάξεις που δίδονταν πριν από τις 13 Μαΐου του 2016, ενσωματώνονται οι παλαιές μνημονιακές περικοπές που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές, στα νέα, επανυπολογισμένα ποσά.

Χθες αναρτήθηκαν τα σημειώματα που αφορούν τους παλαιούς συνταξιούχους του ΙΚΑ και των ταμείων που προσαρτήθηκαν σ΄αυτό ( ΔΕΚΟ, τράπεζες).

Οι θετικές προσωπικές διαφορές γι΄αυτή την κατηγορία των συνταξιούχων είναι μικρότερες έως 30%.

Αντίθετα φουσκωμένες διαφορές ως 350 ευρώ εμφάνιζαν οι επαναυπολογισμένες συντάξεις του δημοσίου και του πρώην ΟΑΕΕ. Όπως διαβεβαίωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί οι συνταξιούχοι θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν στην τσέπη το ίδιο καταβαλλόμενο καθαρό ποσό και η δημοσιοποίηση των εκκαθαριστικών έχει μόνο χαρακτήρα ενημέρωσης.

Ειδικά για τα πρώην ευγενή ταμεία διαπιστώνονται σε μεγάλο βαθμό αρνητικές διαφορές κυρίως λόγω των υψηλών εισφορών που είχαν καταβληθεί με αποτέλεσμα να δοθούν αυξήσεις , μικρές στις περισσότερες περιπτώσεις. Η χορήγηση των αυξήσεων θα ολοκληρωθεί σε 5 ετήσιες δόσεις.

Η διαδικασία για το σύνολο των «παλαιών» κύριων, οριστικών και προσωρινών συντάξεων εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί έως την ερχόμενη Τετάρτη 9 Οκτωβρίου. Μάλιστα, από τις 15 Οκτωβρίου και μετά, οι ενδιαφερόμενοι συνταξιούχοι που για οποιονδήποτε λόγο αμφισβητούν τη διαδικασία ή το αποτέλεσμα, θα μπορούν να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους ηλεκτρονικά, σε ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στον ΕΦΚΑ.

Για όλες τις λοιπές κατηγορίες που δεν κατέστη εφικτό να ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός, θα εμφανίζεται μήνυμα ότι το ενημερωτικό σημείωμα θα είναι διαθέσιμο προσεχώς.

Συντάξεις: Αυτές είναι οι 3 αλλαγές που θα «ξεκλειδώσει» η απόφαση του ΣτΕ!

Αυτές είναι οι 3 αλλαγές στις συντάξεις που θα «ξεκλειδώσει» η απόφαση του ΣτΕ! Την επιστροφή των αναδρομικών, την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών των μη μισθωτών και την αλλαγή των συντελεστών αναπλήρωσης για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων προκειμένου να ενισχυθεί η ανταποδοτική σχέση εισφορών –παροχών.

Όπως έχει επισημανθεί εδώ και τρία χρόνια που εφαρμόζεται ο νόμος ,οι συντελεστές αναπλήρωσης στο ανταποδοτικό σκέλος της παροχής ευνοούν τους χαμηλόμισθους με λίγα χρόνια ασφάλισης ενώ ζημιώνουν όσους έχουν καταβάλλει εισφορές για περισσότερα χρόνια. Η τελική σύνταξη είναι μειωμένη έως και 40% σε σχέση με αυτή που θα λάμβανε ο ασφαλισμένος με το προηγούμενο καθεστώς ακόμα κι αν έχει παραμείνει υποχρεωτικά στο σύστημα για 40 έτη. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 200.000 νέοι συνταξιούχοι, που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τις 13/5/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) έλαβαν ‘κουτσουρεμένες’ συντάξεις έως και 465 ευρώ τον μήνα.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει πολλές φορές επισημάνει πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αλλαγές αν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο. Γιατί αν κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος ως προς το σκέλος υπολογισμού των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών με βάση το εισόδημα, θα δοθεί ο έναυσμα για αλλαγές και ελαφρύνσεις. Αντίστοιχα η αντισυνταγματικότητα του νόμου θα δώσει το πράσινο φως για αλλαγές στους συντελεστές.

Συντάξεις

Τα εναλλακτικά σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο εργασίας προβλέπουν αλλαγή των συντελεστών αναπλήρωσης προκειμένου να ενισχυθεί η ανταποδοτική σχέση εισφορών – παροχών. Έμφαση θα δοθεί στο πεδίο 25 έως 38 έτη ασφάλισης όπου εντοπίζονται οι μεγαλύτερες αδικίες. Ιδίως στην περιοχή των 33-35 ετών ή και μετά τα 37 έτη αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά οι συντελεστές. Οι αλλαγές στην κλίμακα θα οδηγήσουν σε αυξήσεις των συντάξεων ανάλογα με το ύψος του μισθού και α χρόνια ασφάλισης.

Ωστόσο πονοκέφαλο για τη νέα κυβέρνηση θα αποτελέσει το πεδίο εφαρμογής των αλλαγών. Αν εφαρμοστούν οι βελτιώσεις για τους συνταξιούχους που θα βγουν στη σύνταξη μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου θα «ξεσηκωθούν» οι 200.000 ήδη συνταξιούχοι που αποχώρησαν με το νέο σύστημα και υπέστησαν τις αδικίες. Νομικοί που ειδικεύονται σε θέματα ασφάλισης επισημαίνουν ότι η νέα ανισότητα θα οδηγήσει σε νέες δικαστικές προσφυγές. Αν ισχύσει για τους εισερχόμενους στην αγορά εργασίας , το όφελος δε θα είναι ούτε μεσοπρόθεσμα μετρήσιμο.

- Εναλλακτικά σενάρια εξετάζονται και τις εισφορές των μη μισθωτών με πιθανή και την αποσύνδεση του υπολογισμού από το δηλωθέν φορολογητέο εισόδημα. Εχει διαπιστωθεί πλέον από την τριετή εφαρμογή του ,ότι το ισχύον σύστημα ανοίγει διπλή «τρύπα» στα έσοδα, τόσο στα φορολογικά όσο και στα ασφαλιστικά, καθώς παρέχει «κίνητρα» για φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή. Στόχος είναι να θεσμοθετηθεί ένα δικαιότερο πλαίσιο, πιθανότατα με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, που δεν θα ευνοεί την απόκρυψη εισοδημάτων. Πάντως πάγιο αίτημα της ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ για την ελάφρυνση των επαγγελματιών είναι να καταργηθεί η ρύθμιση με την οποία οι εισφορές του προηγούμενου έτους συνυπολογίζονται στο εισφοροδοτηθέν εισόδημα της επόμενης χρονιάς.

- Η επιστροφή των αναδρομικών από τις μνημονιακές περικοπές σε τουλάχιστον 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχους εξαρτάται άμεσα από την απόφαση του ΣτΕ . Αν το ΣτΕ ,μετά από αξιοσημείωτη καθυστέρηση δύο ετών , δώσει το πράσινο φως , η διαχείριση του ζητήματος από την κυβέρνηση θα κριθεί από το ύψος των αναδρομικών που θα κληθεί να επιστρέψει.

- «Εξαρτάται από την απόφαση και από το από το ύψος των αναδρομικών , αν είναι αστρονομικό η λελογισμένο που μπορεί να δοθεί σε βάθος χρόνου» επισημαίνουν οι αρμόδιοι αξιωματούχοι.

- Κομβικό σημείο της απόφασης σύμφωνα με νομικούς κύκλους είναι αν θα κριθεί συνταγματικός ο νόμος Κατρούγκαλου στα άρθρα του επανυπολογισμού των παλαιών συντάξεων. Αν κριθεί συνταγματικός τότε το κόστος περιορίζεται σημαντικά καθώς θα επιστραφούν αναδρομικά μόνο δέκα μηνών, από την απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 έως και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016. Στελέχη της ασφάλισης ισχυρίζονται ότι μετά το Μάιο δεν υφίσταται θέμα επιστροφών καθώς οι αντισυνταγματικές μειώσεις « νομιμοποιήθηκαν» μέσω του επαναυπολογισμού των συντάξεων. Μερίδα νομικών πάντως διαφωνεί. Ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος υποστηρίζει ότι οι διεκδικήσεις παραμένουν «ζωντανές» μέχρι και τις 31/12/ 2018 αφού στην πράξη οι επαναυπολογισμένες συντάξεις έκαναν την εμφάνισή τους στο σύστημα την 1/1/2019.

- Για το δεκάμηνο λοιπόν, οι συνταξιούχοι μπορούν να προσδοκούν αναδρομικά από 667 έως 7.338 ευρώ. Πότε όμως θα τα εισπράξουν;

Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ότι θα καταβληθούν σε 72 δόσεις και σε βάθος χρόνου 6 ετών προκειμένου να μην εκτροχιαστεί ο δημοσιονομικός σχεδιασμός και να διασφαλιστεί η μείωση των φορολογικών συντελεστών. Το κόστος για την επιστροφή των αναδρομικών των 10 μηνών ανέρχεται σε 2,5 με 3 δις ευρώ.

Συντάξεις χηρείας: Αυξήσεις άνω των 300 ευρώ! Ποιοι οι κερδισμένοι; Αναλυτικά παραδείγματα! (photos)

Μηνιαίες αυξήσεις πάνω και από 300 ευρώ και άνω των 1.550 ευρώ δείχνουν οι πληρωμές στις «νέες» συντάξεις χηρείας μετά τις διορθώσεις στο ποσοστό του νόμου Κατρούγκαλου από το 50% στο 70%. Έρχονται αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις! Ποιοι και πόσα θα πάρουν;

Τα αυξημένα ποσά θα λάβουν στη σύνταξη Οκτωβρίου 68.850 ευρώ δικαιούχοι με σύνταξη χηρείας, λόγω θανάτου συζύγου μετά τις 13 Μαΐου 2016.

Με τη σύνταξη Νοεμβρίου που πληρώνεται στο τέλος Οκτωβρίου, δηλαδή του επόμενου μήνα, θα λάβουν αναδρομικά 4 μηνών, καθώς η αύξηση του ποσοστού στις συντάξεις χηρείας από το 50% στο 70% ισχύει για τις συντάξεις των μηνών Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου. "Βροχή" χρημάτων: Αυτά τα ποσά θα δείτε στους λογαριασμούς σας!

Τεράστια ανάσα: Επιστροφές έως 204 ευρώ τον μήνα! Ποιοι θα τις πάρουν;

Σύμφωνα με τις ημερομηνίες που καταβάλλουν συντάξεις τα ταμεία, οι αυξήσεις στα μηνιαία ποσά άρχισαν να πιστώνονται από χθες το απόγευμα σε συνταξιούχους του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ. Σύνταξη από τα 58 για ένστολους και δημοσίους υπαλλήλους! 70.000 ευρώ εφάπαξ!

Οι αυξήσεις ξεπερνούν και τα 300 ευρώ σε χιλιάδες περιπτώσεις ενώ στις συντάξεις χηρείας του ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ φτάνουν ακόμα και τα 450-470.

Παράδειγμα:

Χήρα συνταξιούχου του Δημοσίου θα πληρωθεί από αύριο το απόγευμα τη σύνταξη χηρείας με ποσό στα 880 ευρώ μικτά, αντί για 579 μικρά που έπαιρνε με το νόμο Κατρούγκαλου.

Στο εξής αυτή θα είναι η μηνιαία σύνταξη (880 ευρώ). Τον επόμενο μήνα, με τη σύνταξη του Νοεμβρίου, θα πληρωθεί και τα αναδρομικά 4 μηνών, με ποσό 1.200 ευρώ. Η πληρωμή του επόμενου μήνα θα έχει, δηλαδή, τα 880 ευρώ της σύνταξης χηρείας και τα 1.200 ευρώ των αναδρομικών, δηλαδή, ένα ποσό της τάξης των 2.080 ευρώ.

Δείτε αναλυτικά τα ποσά:

undefined

undefined

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share